• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Hazai járványról szerencsére nem beszélhetünk

Egészségpolitika 2020.05.12 Forrás: Weborvos Szerző:
Hazai járványról szerencsére nem beszélhetünk

A reprezentatív felmérésben eddig két fertőzöttet és kilenc fertőzésen átesett személyt találtak.

A meghívót kapott 17 787 főből eddig 8276 személynél (46,5 százalék) értékelték a – vírus örökítő anyagának kimutatását szolgáló – PCR-vizsgálatot, s mindössze két(!) fertőzöttet találtak. Ez alapján a becslések szerint 2,4 megbetegedés esik tízezer lakosra. Hogy hányan estek át a fertőzésen, azt az arra szolgáló IgG antitest vizsgálattal nézték meg: 1524 tesztelt személy közül mindössze kilencen. Ha ez alapján az átfertőzöttséget akarnánk megbecsülni, akkor 2,7 ezrelék és 1,1 százalék közé tehetnénk – derült ki a H-UNCOVER program eddigi eredményeiről szóló mai sajtóeseményen.

Az adatok előzetesek, informatívak, a reprezentativitás szintjét még nem érik el, ahhoz ugyanis a meghívottak hetven százalékát kellene tesztelni mind PCR, mind IgG teszttel. Mindenesetre azt megmutatják, hogy a magyar lakosság sérülékeny a vírussal szemben, hiszen az elméleti számmal jelzett, vagyis 50-60 százalékos átfertőzöttséget – ami az úgynevezett nyájimmunitást adja – messze meg sem közelítettük.

A reprezentatív keresztmetszeti vizsgálatban eddig a meghívottak fele sem vett részt, bár csak négy nap van hátra a május elsején indult program lezárásáig. Nem véletlenül kérték a megszólaló infektológusok, más szakemberek és Merkely Béla, a program vezetője, hogy segítsék a meghívottak a vizsgálat elvégzését, hiszen annak eredménye a további járványügyi intézkedéseket tudja hathatósan segíteni. A kiválasztottak ugyanis nemcsak magukat és a családjukat, hanem személyenként további mintegy 500 honfitársukat képviselik. 

A kutatás alanyait a KSH választotta ki: mindegyikük 14 év feletti, magán háztatásban él, tehát az idősotthonok lakóit ebben a körben nem tesztelik, derült kis a program vezetőjének tájékoztatásából.

A vizsgálatok mellett kérdőívet is kitöltetnek a meghívottakkal, ebben áll egyelőre legjobban a program, ugyanis 11 302 kitöltött dokumentumot kaptak vissza.

A négy orvosképző egyetem által felsorolt adatokból kiderült, hogy a megyék közül Veszprém (66 százalék) és Komárom-Esztergom (63 százalék) áll a legjobban a részvételt illetően, s az egyetlen, száz százalékot elért település Révfülöp.

A H-UNCOVER első, remények szerint reprezentatívnak tekinthető eredményeit május végén ismertetik, majd szeptemberben jön a következő szűrési forduló.

Merkely Béla köszönetet mondott többek között a mentőknek, rendőröknek, vízimentőknek, háziorvosoknak, polgármestereknek, jegyzőknek, akik aktívan segítik a programot.

A Debreceni Egyetem eredményi és tapasztalatai a szürésben itt olvashatók

(A képen: a koronavírus-teszthez vért vesz egy férfitől a Semmelweis Egyetem szakembere a székesfehérvári Alba Regia Sportcsarnok Sportorvosi rendelőjében 2020. május 12-én. A koronavírus-szűrőprogramban a budapesti Semmelweis, valamint a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetem vesz rész. A programba 17 ezer 780 embert hívtak meg véletlenszerűen kiválasztva. Ők életkorra, nemre és regionálisan is reprezentálják a magyar társadalmat. MTI/Vasvári Tamás)

Legolvasottabb cikkeink