• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hepatitis-világnap: azonnal cselekedni kell!

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

A WHO azonnali cselekvésre ösztönzi az országokat a vírusos májgyulladás okozta halálozás visszaszorítására.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2016. július 28., a közelgő Hepatitis-világnap alkalmából felszólítja az országokat, hogy tegyenek sürgős lépéseket a betegséggel kapcsolatos ismeretterjesztés, valamint a szűrővizsgálatokhoz és terápiás kezelésekhez való hozzáférés javítása érdekében. Jelenleg csupán minden huszadik vírusos májgyulladásban szenvedő ember tud arról, hogy fertőzött, és száz betegből mindössze egy részesül kezelésben - írta a világszervezet a betegség világnapjára kiadott közleményében.

„A világ nagy veszélyt vállalt, amikor nem törődött a hepatitisszel," mondta Dr. Margaret Chan, a WHO főigazgatója. „Itt az ideje a hepatitisszel szembeni globális összefogásnak, mégpedig a többi fertőző betegség, például a HIV/AIDS és a tuberkulózis elleni küzdelemhez hasonló léptékben.“

A világban 400 millió hepatitis B és C vírussal fertőzött ember él - ez több mint tízszerese a HIV fertőzöttek számának. Becslések szerint 2013-ban 1,45 millió ember esett áldozatul a betegségnek, míg 1990-ben a halálesetek száma még nem érte el az egymilliót.
2016 májusában az Egészségügyi Világszervezet Közgyűlésen 194 kormány fogadta el a világ első vírusos hepatitisszel kapcsolatos globális egészségügyi stratégiáját, és hagyta jóvá a globális célkitűzéseket.

A stratégia célkitűzései között szerepel, hogy 2020-ra 8 millió hepatitis B illetve C vírussal fertőzött betegnek kell kezelésben részesülnie. A hosszabb távú cél az, hogy 90%-kal csökkenjen az új vírusos hepatitis fertőzések száma, és 2030-ra 65%-kal csökkenjen a vírusos hepatitis okozta halálesetek száma a 2016-os adatokhoz képest.

A stratégia ambiciózus célokat fogalmaz meg, de a megvalósításukhoz szükséges eszközök már rendelkezésre állnak. Létezik hatékony vakcina és kezelési mód a hepatitis B-re. A hepatitis C ellen még nincsen oltóanyag, a betegség kezelésében azonban drámai előrelépés történt az elmúlt néhány évben. A szájon át szedhető, direkt ható antivirális gyógyszerek megjelenése lehetővé tette, hogy a betegek több mint 90 százalékát 2-3 hónapon belül potenciálisan meggyógyítsák. A gyógymód azonban a jelenleg érvényes politikák, előírások és gyógyszerárak miatt számos országban az emberek többsége számára elérhetetlen.

„Azonnal cselekednünk kell, hogy véget vessünk a hepatitis okozta felesleges halálozásnak", mondta Dr. Gottfried Hirnschall, a WHO HIV/AIDS részlege és a Globális Hepatitis Program igazgatója. „Ehhez az kell, hogy mielőbb felgyorsítsuk a szolgáltatásokhoz és gyógyszerekhez való hozzáférést minden rászoruló számára."

Javuló kezelés
Bizonyos országok ugyanakkor megtalálják a módját annak, hogy a rászorulókhoz eljuttassák a megfelelő szolgáltatásokat. Erőfeszítéseiket megkönnyíti, hogy csökken a hepatitis C kezelésére szolgáló gyógyszerek ára. Az árak folyamatosan esnek, különösen azokban az országokban, ahol kaphatók generikus gyógyszerek. 2015-ben készült egy előzetes elemzés, amely 300.000-re becsülte azoknak az alacsony- és közepes jövedelmű országokban élő embereknek a számát, akik az új direkt ható antivirális szerek révén részesültek hepatitis C kezelésben.

A közepes jövedelmű országok alsó sávjába tartozó Egyiptomban, ahol a világon az egyik legmagasabb a hepatitis C előfordulási aránya, az elmúlt 12 hónapban 200.000 ember részesült kezelésben, és a hepatitis C kezelés egy főre jutó költsége a 2014. évi 900 dollárról 2016-ra 200 dollár alá csökkent. Más országok is fokozták a hepatitis C elleni küzdelmet. Brazíliában és Pakisztánban gyors ütemben folyik a kezelés kiterjesztése, míg Grúzia tervet jelentett be a betegség felszámolására.

A hepatitis megelőzése
A hepatitis B és C fertőzés fertőzött vér, valamint fertőzött tű és fecskendő útján terjed egészségügyi intézményekben és intravénás droghasználók körében. A vírusokat nem biztonságos szexuális érintkezés útján és fertőzött anyáról az újszülött gyermeknek is át lehet adni.

2014-ben 184 országban szerepelt a csecsemők oltási programjában hepatitis B védőoltás, és ezekben az országokban a gyerekek 82%-a meg is kapta a hepatitis B vakcinát. Ez jelentős előrelépés az 1992-es évhez képest, amikor 31 országban oltottak hepatitis B ellen. Ez volt az az év, amikor az Egészségügyi Világszervezet Közgyűlése határozatot fogadott el, amelyben ajánlották a hepatitis B elleni védőoltás globális bevezetését.

Emellett vérbiztonsági stratégiák alkalmazásával, például minden transzfúzióhoz használt, donor által adott vér és vérkomponens minőségbiztosított szűrésével is segíthetünk megelőzni a hepatitis B és C vírus terjedését. A biztonságos injekciózási gyakorlatok, a szükségtelen és nem biztonságos injekciózás megszüntetése olyan stratégiák, amelyek hatékony védelmet nyújthatnak a vírus átadásával szemben. Az intravénás kábítószer-élvezők számára olyan károkat enyhítő szolgáltatásokat kell nyújtani, hogy körükben a hepatitis visszaszorítható legyen. A biztonságosabb szex, többek között a partnerek számának minimálisra csökkentése és a barrier típusú védekező módszerek (óvszer) használata ugyancsak védelmet nyújtanak a fertőzés terjedésével szemben.

Útmutató a krónikus hepatitis C fertőzésben szenvedő betegek szűréséhez, gondozásához és kezeléséhez

Legolvasottabb cikkeink