• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Hiánypótló fejlesztések a gyermekpszichiátria területén

Egészségpolitika 2023.11.25 Forrás: OKFŐ
Hiánypótló fejlesztések a gyermekpszichiátria területén

A kiemelt projekt keretében megvalósult fejlesztés eredményeképpen 13 intézményi helyszínen javult a szakterület egészségügyi infrastruktúrája.

A „Gyermek és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális feltételeinek fejlesztése” című projekt eredményeképpen az ország egész területén, 13 helyszínen javult a gyermekpszichiátriai ellátórendszer hozzáférése - tudatta az Országos Kórházi Főigazgatóság a portálján.

Nemzetközi tanulmányok alapján a mentális betegségek 10-30 éves kor között gyakoriságukkal kiemelkednek a szomatikus betegségek közül. 10 éves kor felett gyakoribbak, mint az összes többi gyermekgyógyászati betegség együttvéve. Azoknál a gyermekeknél, illetve serdülőknél, akik droghasználók, alkoholizálnak, dohányoznak, sokkal könnyebben alakul ki mentális betegség, gyengébb a fizikai állapotuk és rosszabb az életminőségük. Az Országos Kórházi Főigazgatóság és a konzorciumi partnerek - Debreceni  Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem - együttműködésében megvalósult 8,735 milliárd forint összköltségű, EFOP-2.2.0-16-2016-00002 azonosítószámú fejlesztés lényegi és központi eleme a gyermekpszichiátriai ellátórendszer területi hozzáférésének javítása az ország minden régiójában. Alapvető stratégiai cél volt a 18 év alatti lakosság lelki egészségi állapotának javítása, az érintett populáció ellátáshoz való jutásában meglévő egyenlőtlenségek csökkentése, az ellátórendszer rugalmasságának és alkalmazkodóképességének javítása az egészségügyi ellátás korszerű és költséghatékony működtetésével.

A kiemelt projekt keretében megvalósult fejlesztés eredményeképpen 13 intézményi helyszínen javult a szakterület egészségügyi infrastruktúrája. Új épületszárnnyal bővült a miskolci, pécsi és szegedi helyszín, Kecskeméten és Pécsett az INDIT Közalapítványnál új, különálló épület jött létre. Nyolc fejlesztési helyszínen - Nyíregyháza, Fehérgyarmat, Debrecen, Szolnok, Székesfehérvár, Veszprém, Győr, Zalaegerszeg - meglévő kórházi épületekben belső átalakítási, felújítási és korszerűsítési munkák keretében valósult meg kapacitásbővítés.

Aktív fekvőbeteg-osztályok kerültek kialakításra Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán, Szolnokon, illetve már meglévő fekvőbeteg-ellátás korszerűsítése és kapacitásbővítése valósult meg Pécsett és Szegeden. A járóbeteg-szakellátási és gondozási munka fejlesztése érdekében komplex járóbeteg-szakellátó egységek bővültek vagy jöttek létre Zalaegerszegen, Veszprémben, Székesfehérváron, Nyíregyházán, Fehérgyarmaton, Debrecenben, Szolnokon, Kecskeméten, Szegeden és két helyszínen Pécsett. A sajátos ellátási igényű, zavart, esetleg drogfogyasztás miatt vagy más okból erőszakos fiatalkorú páciensek ellátása érdekében úgynevezett emelt biztonságú gyermekpszichiátriai ágyakkal bővültek a miskolci, győri, nyíregyházi, debreceni, szolnoki, szegedi és pécsi intézmények.

A hatékony gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátást támogatják a kezelési-gondozási munka során felhasználható, beszerzett pszichodiagnosztikai és fejlesztő eszközök, továbbá a szakemberek munkáját segítik új informatikai eszközök és a szakellátás működéséhez szükséges bútorok és orvosi felszerelések. A 13 infrastruktúrális fejlesztéssel érintett helyszínen felül további 14 intézmény kapott pszichodiagnosztikai és fejlesztő eszközöket.

Az infrastruktúra- és eszközfejlesztésen túl mintegy 1800 fő szakember - védőnők, háziorvosok, egészség- és közösségfejlesztők, gyermekpszichiátriai és addiktológiai gondozók, illetve EFI, KEF és drogambulanciák munkatársai, továbbá a közoktatási és szociális terület szakemberei - továbbképzésére került sor.

16 db szakmai szabályozó dokumentum (ebből 13 egészségügyi szakmai irányelv), és 4 db, a gyermekpszichiátriában nemzetközileg elfogadottan használt kérdőív és skála magyar adaptálása történt meg. Az új dokumentumok az alapellátás, az új ellátási formák és a kibővített infrastruktúra jobb és eredményesebb hasznosulását szolgálják, a korszerűbb ellátási elveket, aktívabb területi munkát, a korai kezelésbe vétel fontosságát hangsúlyozzák.

5 témában elérhetők szülőknek szóló betegtájékoztatók, továbbá 5 témában a fiatalkorúaknak szóló figyelemfelhívó, érzékenyítő animációs filmek készültek, melyek célja, hogy bátorítsuk a 11-16 éves korosztályt, hogyha magukra ismernek, merjenek segítséget kérni.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósult meg.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink