• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Horváth Ildikó elnézést kért a félreértésért

Egészségpolitika Frissítve 2019.11.15 Forrás: Weborvos Szerző:
Horváth Ildikó elnézést kért a félreértésért

Már megérkezett a kórházakhoz az a hivatalos levél a kórházfenntartótól, amelyben visszavonták a létszámstopot.

A Magyar Kórházszövetség mai, budapesti konferenciájának megnyitója rögtön azzal az államtitkári bejelentéssel kezdődött, amely szerint elnézést kér a kórházi főigazgatóktól az elmúlt napok nagy zavart kiváltó történéseiért. Horváth Ildikó államtitkár személyesen jelentette be, hogy tudomása szerint már megérkezett a kórházakhoz az a hivatalos levél a kórházfenntartótól, amelyben visszavonták a múlt pénteken tévedésből kiküldött utasítást, melyben először megtiltották, majd engedélyhez kötötték, hogy a kórházak új dolgozókat vegyenek fel alkalmazottaik közé. Az államtitkár megismételte Gulyás Gergely tegnapi bejelentését, amely szerint a létszámkorlátozás csak a közigazgatásra vonatkozik, az egyéb szervekre nem.

A Magyar Kórházszövetség első alkalommal megrendezett Őszi Szakmai Napok háziasszonya, Ficzere Andrea, az MKSZ elnöke a konferencián megerősítette, hogy a levél péntek reggel valóban megérkezett, így az igazgatók szabadon gazdálkodhatnak az intézményi létszámmal. Némi iróniával azt is megjegyezte, hogy kitalálni sem lehetett volna ilyen reklámot a főleg a fekvőbeteg intézmények munkaerő-problémáival foglalkozó kétnapos szakmai rendezvénynek, amelyre kórházvezetőket, orvosigazgatókat, ápolásirányítókat hívtak.

A tévesen kiadott létszámstop tisztázása után Horváth Ildikó szerteágazó előadást tartott, amelyben nemcsak az ellátórendszer számos területét érintette, hanem a lakosság egészségi állapotának egyes elemeivel is foglalkozott. Így például a több mint 100 fős főleg kórházi vezetőkből álló hallgatóság megtudhatta, hogy az alapellátás nagyvolumenű Három generációval az egészségért programja jól halad és reményteljes, hogy a születéskor várható időtartam tekintetében a világ 183 országából Magyarország az 57., hogy nagyon magas nálunk a császármetszések aránya, ráadásul ezek 83 százaléka kiskockázatú szülésnél történik.

Valamivel nagyobb érdeklődést váltottak ki az Egészséges Budapest Program és az egészségügyi digitális tér eredményei, amelyeket szintén érintőlegesen felvázolt az államtitkár. Az EBP kapcsán megemlítette, hogy a program forrásaiból már eddig is 4253 új sebészeti, 20 képalkotó, 337 aneszteziológiai eszközt szereztek be, több száz más berendezés és több ezer informatikai gép mellett. Az EESZT kapcsán Horváth Ildikó a digitális térbe befutó több millió adat hasznosságát ecsetelte, valamint emlékeztetett, jövőre már nem kötelező a papíralapú vénykiadás, és arra, hogy 2020-ra teljessé válik a rendszer, hiszen addigra a magánszolgáltatóknak is csatlakozniuk kell az elektronikus szolgáltatási térhez.

A konferencia alaptémájához kapcsolódóan az államtitkár annyit árul el, hogy előrehaladottak az egyeztetések többek között az orvosi kamarával a további béremelésről, és talán már nem is olyan távoli a megállapodás, amelyet a kormány is magáévá tesz. Ez talán megnyugtatja a kedélyeket és hozzájárul a munkaerő megtartásához - mondta Horváth Ildikó.

Az államtitkár beszámolója után a humán erőforrás hiányának okairól, a kórházon belüli nehézségekről, a magán és állami ellátók közötti dolgozói átjárás problémáiról beszélgettek a megjelentek. Nemcsak a színpadon felállított kerekasztal tagjai mondták el véleményüket, hanem a konferencia többi résztvevője is beszámolt a tapasztalatairól. Nagy meglepetés nem született, a vélemények összegzéseként elmondható, hogy a HR problémák gyökere a nem megfelelő bér és a megbecsültség hiánya. Természetesen a rossz munkakörülmények is sokat nyomnak a latban. Érdekes plusz információ volt, amit a dr. Rose magánellátó orvosigazgatója elmondott: hiába próbálták, hogy főállással magukhoz kössenek orvosokat, ha pár évvel ezelőtt ez még sikerült is, ma már képtelenek rá. Ennek az lehet az oka, hogy a magánellátóknál szigorúbbak a munkával, munkaidővel kapcsolatos elvárások és kevesebb a kedvezmény is, de mindezek mellett az állami kórházakban bizonyos szempontból "pezsgőbb" az élet - mondta Ficzere Andrea, aki konferencia-háziasszonyként a kerekasztal beszélgetést is vezette. Mint a későbbi sajtótájékoztatón kifejtette ezt úgy értette, hogy a magánellátókkal szemben a közkórházakban szakmailag izgalmasabb kihívásoknak kell megfelelnie az egészségügyben dolgozóknak. Ez utóbbiakban sokkal többféle esettel találkozhatnak az orvosok, szakdolgozók, lehetőség van a továbbképzésekre.

A konferencia ideje alatt a szervezők egy interaktív lehetőséget is felkínáltak a jelenlévőknek. A HR-problémákkal kapcsolatosan egy nyolc kérdésből álló digitális tesztet is kitölthettek, amelynek aktuális eredményeit kivetítőn nyomon követhették. Ficzere Andrea a konferencián és a sajtótájékoztatón is elmondta: bár nem kaptak felülről ilyen felkérést, a Kórházszövetség nevében szeretnék az itt elhangzott és összegyűjtött véleményeket összegezni, és ennek alapján egy, a munkaerő megtartását célzó javaslatcsomagot elküldeni a kórházfenntartónak, a kormánynak jövő héten. Bár az előző közbeszerzéseket érintő javaslatcsomagra sem érkezet válasz, Ficzere Andrea kérdésre válaszolva azt mondta: Nem lehetnek kényelmesek, nem lehet mindig mástól várni a csodát, ha felülről nem történik semmi, alulról kell elkezdeni a változást.

A konferencia szombaton folytatódik.

Legolvasottabb cikkeink