• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Idén is marad az extraprofitadó a gyógyszercégeknek - Kormányinfó

Egészségpolitika Frissítve 2023.02.25 Forrás: MTI
Idén is marad az extraprofitadó a gyógyszercégeknek - Kormányinfó

Gulyás Gergely: Ha valaki az orvosi kamarából politizálni kíván, lépjen be a neki tetsző politikai pártba.

Magyarországra egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban, de a magyar kormány álláspontja változatlan: ki kell maradni a háborúból - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton Budapesten, a Kormányinfón; a tárcavezető bejelentette, hogy idén is kell extraprofitadót fizetni, valamint egy konkrét üggyel kapcsolatban a gyermekvédelmi szabályok áttekintését is kilátásba helyezte.

A szankciók hatását az energiaárakra drámainak nevezte, szerinte ez jelenik meg elsősorban az élelmiszerek és a szolgáltatások árában is. A családokat és a nyugdíjasokat továbbra is védik a rezsicsökkentéssel, az átlagfogyasztásig a rezsicsökkentett árat a kormány ebben az évben is fenn fogja tartani - erősítette meg.

Arról is beszélt, hogy a vállalkozásokat gyármentő programmal, beruházás-ösztönzési támogatásokkal segítik, és abban bíznak, hogy a magyar gazdaság továbbra is a beruházások vonzó célpontja marad.

A költségvetési egyensúlyt fenn kell tartani, a kormány elkötelezett, hogy a 3,9 százalékos hiánycélt betartsa - rögzítette. Megjegyezte, Magyarországnak sikerült az, ami nagyon kevés országnak szokott sikerülni az Európai Unióban: a választás évében hiányt csökkentettek 2014-ben, 2018-ban és 2022-ben is.

Bejelentette: az energiaszektor, a bankok, a kereskedelmi multinacionális cégek és a gyógyszeripari cégek a magas energiaárak nyertesei, ezért nekik továbbra is lényegesen nagyobb mértékben kell hozzájárulni a költségvetéshez, így az extraprofitadót nekik az idén még meg kell fizetni. A kormány készen áll arra, hogy tárgyaljon az érintett nagy cégekkel a befizetés módjáról, de a tavaly befizetett adó mértékének megfelelő összeget továbbra is a költségvetésnek be kell hajtania - tette hozzá.

Szigorítani kell a gyermekvédelmi szabályokat

A miniszter arról is beszélt, hogy volt egy konkrét eset, amely ismét a figyelem középpontjába állította a gyermekvédelem ügyét. Amikor azt látni, hogy egy pedagógiai asszisztens visszaél a pozíciójával és a diákok bizalmával, az tűrhetetlen és elfogadhatatlan - jelentette ki. Hozzátette: az pedig, hogy ezzel a közösségi médiában dicsekszik, "kifejezetten beteges és gyomorforgató". Aki egy 14-15 éves fiatallal ilyet tesz, egyértelműen pedofil, és ennek megfelelően is kell vele bánni - hangsúlyozta.

Elmondta: a rendelkezésre álló információk alapján a tankerület korábbi vezetője kapott bejelentést az elkövetőről, azonban nem az iskolai tevékenysége, hanem egy fesztivál kapcsán, de - folytatta - akkor is felelőtlenség, hogy korábban vizsgálat nem indult.

Kiemelte: a gyermekvédelmi szabályokat át kell tekinteni. A hatóságokat a belügyminiszter utasította, hogy minden esetben gyors, átfogó, teljes körű, alapos vizsgálatot folytassanak le - közölte, hozzátéve, hogy a jogi és büntetőjogi szabályozás áttekintése, illetve a gyermekvédelmi szabályok szigorítása pedig a kormány, illetve a kormánypárti frakciók feladata.

Elmondta: a gyermekpornográfiával kapcsolatban az esetek száma az elmúlt években növekedett. 2017-ben 120 ilyen eset volt, egy évvel később 164, 2019-ben 185, 2020-ban 204, 2021-ben 276, és tavaly 261. A növekedés tehát évről-évre folyamatos volt, bár tavaly minimális mértékben mérséklődött ez a szám - közölte. Hangsúlyozta: a gyermekvédelem ügye az egyik legfontosabb kérdés, a választásokkal egyidejűleg megtartott népszavazáson is olyan rendkívüli támogatást kapott, amelyet semmilyen más ügy, politikai kérdés, politikai párt nem tudott elérni 1989 óta.

A tárcavezető kiemelte: éppen ezért a gyermekvédelmi szabályokat át kell tekinteni. A hatóságokat a belügyminiszter utasította, hogy minden esetben gyors, átfogó, teljes körű, alapos vizsgálatot folytassanak le - közölte. Hozzátette: a jogi és büntetőjogi szabályozás áttekintése, illetve a gyermekvédelmi szabályok megszigorítása pedig a kormány, illetve a kormánypárti frakciók feladata.

Megjegyezte: aki egy 14-15 éves fiatallal ilyet tesz, egyértelműen pedofil, és ennek megfelelően is kell vele bánni.

Visszaél az orvosi kamara a hatalmával

A minisztert kérdezték arról, hogy Békássy Szabolcs, országos kollegiális szakmai vezető háziorvos aggályosnak tartja, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) etikai eljárás alá vonta az egyik vármegyei háziorvosi szakmai vezetőt, miután tájékoztatót tartott az új ügyeleti struktúráról kollégáinak. Gulyás Gergely értékelése szerint "elvtelen, tűrhetetlen és elfogadhatatlan" a kamara véleménye, ami az ügyeleti ellátást is veszélyezteti. Ilyet az elmúlt 32 évben nem tapasztaltak, a Magyar Orvosi Kamara nyíltan visszaél a hatalmával, amikor orvosokat fenyeget, akik a kötelezettségüket akarják teljesíteni.

Kitért arra is, hogy a kormány folyamatosan konzultált a kamarával a reformról, partnernek tekintették és a kamara mostani elnöke írásos véleményt adott néhány éve, amelyben javasolta, hogy a hatékony ügyeleti ellátás érdekében az alapellátást és a háziorvosi ügyeleti ellátást össze kell vonni. Ezt valósította meg a kormány - jelezte, hozzátéve: pilot programként Hajdú-Bihar megyében kipróbálták és ott működött.

Kijelentette: elvárják, hogy a kamara azonnal fejezze be ezt a magatartást és kérjen bocsánatot. Ha valaki a kamarából politizálni kíván, lépjen be a neki tetsző politikai pártba - mondta a miniszter. (A MOK elnökségének reagálása)

Ágyszámcsökkentés, oltóanyaggyár, ügyelet

Gulyás Gergely a kórházi ágyszámcsökkentés lehetőségéről azt mondta: Magyarországon kórházakat mindig a baloldal zárt be. Az a kérdés, hogy az ágyszám mennyi legyen, valamint milyen legyen az aktív és inaktív ágyak megoszlása, évek óta napirenden van, és az inaktív ágyakra nagy igény van - mutatott rá.

A debreceni oltóanyaggyárról azt mondta, az épület "több mint" szerkezetkész, annak felülvizsgálata zajlik, hogy érdemes-e még koronavírus elleni vakcinát ott gyártani, vagy másféle oltóanyagot kellene. Az egészségügyért felelős tárca vizsgálja ezt a kérdést - tette hozzá.

Arra az újságírói felvetésre, hogy a Győr-Moson-Sopron vármegyei háziorvosok egy része nem írta alá az ügyeleti szerződést, Gulyás Gergely azt mondta, azért nem írják alá a szerződést, mert az országos orvosi kamara azzal fenyegeti őket, hogy etikai eljárást indít ellenük, ha részt vesznek az ügyeleti ellátásban.

A miniszter felháborítónak, gyalázatosnak, amorálisnak nevezte a kamara hozzáállását. Szerinte a megvalósuló reformot egy vármegyében már kipróbálták és jól működött, az orvosi kamara elnöke pedig írásba foglalta, hogy ez a helyes iránya az ügyeleti ellátásnak.

(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Legolvasottabb cikkeink