• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Így alakul át az alap- és a sürgősségi ellátás

Lapszemle 2018.12.03 Forrás: medicalonline.hu
Így alakul át az alap- és a sürgősségi ellátás

A járásokra épülő alapellátás koncepciója részleteiben nem kidolgozott, ez a munka csak most következik.

Járási rendszerre épülő alapellátás kialakításának elvi koncepciója került a kormány elé, amely az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főosztályvezetője, Muzsik Béla nevéhez fűződik. Az elképzelés szerint létrehoznák az úgynevezett járási egészségközpontokat, így tehermentesítve a kórházi betegellátást. Mint azt a miniszter is megemlítette, az elvárás az lesz, hogy diagnózis már az alapellátásban megszülessen úgy, hogy a háziorvos használhatja valamennyi megszerzett szakvizsgáját - írta a medicalonline.hu.

Azt nem tudni, hogy a koncepció mellé készült-e hatástanulmány, amely alátámasztja, hogy a háziorvosok képesek-e valamennyi járásban megfelelni az elvárásoknak akár a második, illetve harmadik szakvizsgájuk felhasználásával, pláne, hogy vannak olyan járások, ahol csupán egy-két háziorvos praktizál - teszi hozzá a lap.

Legutóbb a Svájci-Magyar Alapellátás-fejlesztési Modellprogram (Svájci-projekt) keretében, 2016-ban készült egy felmérés, amelynek során személyesen keresték fel a kérdezőbiztosok az ország 6300 praxisát. A háziorvosok 48 százaléka egy, 36 százaléka kettő, 13 százaléka pedig három szakvizsgával rendelkezik, míg százból hárman négy szakmában is elláthatnák betegeiket – derült ki a felméréséből, amely azonban arra nem tért ki, hogy hány aktív szakvizsgával rendelkeznek az orvosok. Mindössze 100 körüli volt azoknak a száma, akik kizárólag általános orvostani képzettséggel dolgoznak, 1100 fő rendelkezik belgyógyászati szakvizsgával. Aneszteziológiai és intenzívterápiás szakvizsgája 130 háziorvosnak van, és 40-40 főt meghaladó létszámban találtak még sebészeti, tüdőgyógyászati, szülészeti, oxiológiai, gasztroenterológiai és diabetológiai szakvizsgával rendelkező kollégákat - emlékeztetett a lap.

A MedicalOnline úgy tudja, hogy a járásokra épülő alapellátás koncepciója részleteiben nem kidolgozott, ez a munka csak most következik. Így nincsenek információk arról, hogy a járási egészségközpontok milyen műszerezettséggel, személyzettel dolgoznának, de kérdéses az infrastruktúra kiépítettsége is, ahogyan a járóbeteg-szakellátáshoz való kapcsolódási pontok sem kimunkáltak. Az orvos- és szakdolgozói ellátottság nehézségeit ismerve az is kétséges, hogy kellő számban vannak-e a járásokban a szakemberek ahhoz, hogy a születéstől az időskorig minden ellátási formát biztosítani lehessen a lakosságnak járási szinten a gyermekgyógyászattól kezdve az iskolaorvosokon, fogászaton, védőnőkön át a diabetológiáig.

Az új alapellátási koncepció kidolgozását – ellenben a Beneda Attila nevével jelzett 2015-ben elfogadottal – nem előzte meg széles körű szakmai egyeztetés. A sürgősségi ellátás átalakításáról a teljes cikkben olvashat

Legolvasottabb cikkeink