• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Interaktív rehabilitációs módszertani központ az OORI-ben

Egészségpolitika 2023.05.08 Forrás: Weborvos
Interaktív rehabilitációs módszertani központ az OORI-ben

Az elnyert pályázat célkitűzése, hogy új eljárások, módszerek, technológiák hazai alkalmazásának bevezetését segítse.

Az országos intézetek fejlesztésére kiírt EFOP-5.2.6-20-2020-00012 pályázaton az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet 1, 264 miliárd Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert fejlett technológián alapuló rehabilitációs eszközök beszerzésére és ezen – robotos és egyéb computerizált interaktív terápiás – eljárások hazai meghonosítására. Elsősorban stroke, baleseti agysérülés, gerincvelő sérülés után építhetők be ezek a módszerek a rehabilitációs programba. A beszerzett eszközök diagnosztikus (mozgáselemzésre és erőmérésre alkalmas) továbbá terápiás elemeket egyaránt tartalmaznak. A projekt eredményeképpen létrejött egy Humánkineziológiai Laboratórium, amely országos módszertani központként is szolgál - tudatta a szerdai projektzáró kapcsán az intézmény közleményben.

Az Országos Mozgásszervi Intézet részeként működő Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet nemcsak hazai, de nemzetközi viszonylatban is ismert szakmai intézmény, aktívan részt vállal a nemzetközi és hazai szervezeteknek az orvosi rehabilitáció fejlesztésére irányuló munkálataiban, elkötelezett a modern technológiák és kutatások iránt.

Az elnyert pályázat célkitűzése, hogy olyan új eljárások, módszerek, technológiák hazai alkalmazásának bevezetését segítse, amelyek Magyarországon a közfinanszírozott ellátásban még nem elérhetők, viszont nemzetközi együttműködés révén meghonosíthatók. A pályázat keretében elsősorban eszközbeszerzésre került sor. A Magyarországon még új eljárások és eszközök használatának, illetve azok rendszerben történő működtetésének elsajátítása egy cseh és egy osztrák partnerintézményben történt, ahol ezeket az eszközöket már alkalmazzák.

A fejlesztés eredményeként a támogatási összegből kialakításra került az Intézetben egy Humánkineziológiai Laboratórium, amely diagnosztikai (mozgáselemzés) és fejlett technológián alapuló terápiás (robotos és egyéb computerizált interaktív) eszközöket tartalmaz. Ezeket az eszközöket a rehabilitációs program keretében, hagyományos eljárásokkal összehangolva alkalmazzuk. Cél, hogy rövidebb idő alatt, jobb funkcionális eredményt érjünk el, ha az eddigi módszereket kiegészítjük az új technológián alapuló eljárásokkal.

A megszerzett ismereteket az Intézet nem csak saját páciensei számára biztosítja, hanem az új technológiával megismerteti az egyetemi hallgatókat, a már végzett szakembereket és ennek keretében egy konvergencia régióban (Szegeden) szimpóziumot rendez.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg az 1, 264 miliárd Ft európai uniós támogatás segítségével.

A beruházásnak köszönhetően intézetünk 3 darab munkahelyet tud megőrizni, és további 3 munkahelyet teremt - írták a közleményben.

A projektről bővebb információt a www.rehabint.hu oldalon olvashatnak.

Legolvasottabb cikkeink