• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Ismét lehet pályázni az "Ápoló leszek" ösztöndíjra

Egészségpolitika 2019.09.25 Forrás: ÁEEK
Ismét lehet pályázni az

A program célja legalább 3200 egészségügyi hivatást választó tanuló bevonása az ösztöndíjprogramba.

Megjelent az „Ápoló leszek” ösztöndíjas programban való részvételre vonatkozó 2019/2020. I. félévi pályázati felhívás, amelyet az iskolarendszerű, nappali vagy esti munkarendben egészségügyi OKJ szakképzésben tanulók számára hirdet meg a kórházfenntartó. A pályázatot október 31-ig lehet benyújtani a ezen a honlapon keresztül - áll aaz ÁEEK szerdai közleményében.

A támogatás legfontosabb feltétele, hogy a fiataloknak a szakképesítés megszerzését követően legalább annyi ideig kell valamely hazai közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál a megszerzett végzettségüknek megfelelő munkakörben dolgozniuk, amennyi ideig az ösztöndíjat kapták. Az ösztöndíjjal támogatható OKJ szakképzések körének meghatározása a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóknál fennálló betöltetlen álláshelyekre vonatkozó felmérés eredményei alapján történik.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 2017. június 1-én indította el az „Ápoló tanulók részére pályaválasztást támogató ösztöndíjas programot”, amely az egészségügyi szakdolgozói utánpótlás ösztönzését, a jól képzett és elhivatott egészségügyi szakdolgozók létszámának növelését szolgálja. Az ösztöndíjasok támogatására a projekt országos mentorhálózatot működtet, amely segíti a szakképesítés megszerzését, az egészségügyi intézmények és a tanulók közötti kölcsönös elköteleződést és a megszerzett szakképesítésnek megfelelő munkakörben történő elhelyezkedést.

A Széchenyi 2020 programban 4,4 milliárd forintból megvalósuló projekt célja legalább 3200 egészségügyi hivatást választó tanuló bevonása az ösztöndíjprogramba. Az érdeklődők az aktuális pályázati információkat a program honlapján érhetik el.

Eddig 4 ösztöndíjas pályázati ciklus zárult le, melynek eredményeképpen 2238 tanulóval összesen 2457 ösztöndíj szerződést kötöttek meg, és csaknem 777 millió forintnyi ösztöndíjat folyósítottak. A már végzett ösztöndíjasok közül igazoltan 480 fő már elhelyezkedett és a megszerzett szakképesítésének megfelelő munkakörben dolgozik valamely hazai közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink