• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Ismétlés a budapesti kamarai szabálytalanságok miatt?

Egészségpolitika 2019.11.06 Forrás: Weborvos
Ismétlés a budapesti kamarai szabálytalanságok miatt?

A budapesti szervezet tisztújító közgyűlésének legitimitásáról kizárólag csak a miniszter dönthet.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Országos Felügyelő Bizottsága (OFB), a MOK Budapesti Területi Szervezete küldöttgyűlését érintő panaszbejelentés vizsgálatát lezárta, most már az emberi erőforrások miniszterénél a labda, hogy eldöntse, a feltárt szabálytalanságok miatt szükséges-e, vagy sem megismételni a fővárosi szervezet tisztújító közgyűlését.

Az előzményekhez tartozik, hogy a néhány hete közvetlenül Éger Istvánhoz, a Magyar Orvosi Kamara elnökéhez érkezett bejelentés szerint,a budapesti szervezet tisztújításán öt olyan szabálytalanság történt, amelyek megsértették a kamarai törvénynek és a MOK alapszabályának vonatkozó rendelkezéseit.

Gyenes Géza az OFB elnöke a Weborvosnak elmondta, hogy a vizsgálat a tisztújításon felvett teljes hanganyag alapján történt. Megállapítható volt, hogy a bejelentett öt szabálytalanság közül négy megalapozott. Igazolódott, hogy sem a jegyzőkönyvvezetőket, sem a szavazatszámláló bizottság, sem a mandátumvizsgáló bizottság tagjait nem választotta meg a küldöttgyűlés nyílt szavazással. Megalapozott volt továbbá, hogy a listás szavazás módja is szabálysértő volt, mivel a küldötteket többször szavaztatták meg, mint a megválasztható bizottsági tagok száma, és azzal, hogy minden személyre leadott szavazás eredményét rögtön megjelenítve közzé tették, megsértették a szavazás titkosságára vonatkozó előírást is.

A felügyelőbizottság elnöke hangsúlyozta, ezek olyan szabálytalanságok, amelyeket csak a küldöttgyűlés megismétlésével lehet kijavítani. Mivel a választó gyűlés megismétlésének elrendelése nem tartozik az OFB hatáskörébe, ezért az Emberi Erőforrások Minisztériumához, azaz a MOK felügyeleti szervéhez kellett fordulniuk, ugyanis a budapesti szervezet tisztújító közgyűlésének legitimitásáról kizárólag csak a miniszter dönthet.

A kamara Országos Felügyelőbizottságának elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy valamennyi területi szervezet szabályos működésének vizsgálata a feladatkörükbe tartozik, ezért függetlenül a Budapesti TESZ-t érintő bejelentéstől, valamennyi TESZ-nél vizsgálják a tisztújító közgyűlés lebonyolításának szabályosságát. Mivel 22 szervezetnél nem egy időben zajlottak a tisztújítások, sőt a Fogorvosok Területi Szervezete csak november 9-én választ, Gyenes Géza reméli, hogy november végén, a MOK Országos Küldöttközgyűléséig valamennyi vizsgálatot sikerül lezárni, és minden más mellett, ennek az eredményeiről is beszámolhat a küldötteknek.

MOK

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink