• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ivókút, vízosztás, locsolás - így enyhítik a hőségérzetet a fővárosban

Egészségpolitika 2024.06.18 Forrás: MTI
Ivókút, vízosztás, locsolás - így enyhítik a hőségérzetet a fővárosban

A köztéri szökőkutakban szigorúan tilos a fürdés. Ezek vize nem ivóvíz, fogyasztása különösen veszélyes lehet az egészségre!

Ivókutak működtetésével, locsolással és vízosztással enyhítik a budapestiek és a városba látogatók hőségérzetét a fővárosi közszolgáltatók - tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-t.

A fokozódó kánikula és az ország több területére már kiadott hőségriasztás miatt Karácsony Gergely főpolgármester utasítására a főváros cégei és intézményei közösen keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel hozzájárulhatnak az élhető Budapest megteremtéséhez és fenntartásához - tartalmazza közlemény.

Mint írták: a fővárosban 288 közparki ivókút működik, illetve a Fővárosi Vízművek további 766 közkifolyót, azaz kék nyomós kutat üzemeltet.

A hőségre való tekintettel a FŐKERT Kertészeti Divízió valamennyi, a kezelésében lévő ivókút működését fokozottan ellenőrzi. Továbbá arra kérik a lakosságot, hogy ha nem működő ivókutat találnak, azt a 06 1 700 7000-es telefonszámon, vagy az info@budapestikozmuvek.hu e-mail címen jelentsék be.

Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a parki, köztéri szökőkutakban szigorúan tilos a fürdés. Ezek vize nem ivóvíz, fogyasztása különösen veszélyes lehet az egészségre.

A Fővárosi Vízművek felkészült arra is - folytatták -, hogy a korábbi évekhez hasonlóan megnövelje a szolgáltatási területén kívüli agglomerációs települések irányába átadott víz mennyiségét, ha erre igény mutatkozik. A vízhiánnyal járó csőtöréseket sürgősséggel, a lehető legrövidebb időn belül igyekszik elhárítani a vállalat. Ahol a munka jellegéből adódóan elhúzódó javítás várható, ott szükségkutat vagy lajtos kocsit biztosítanak az ideiglenes vízvételezés érdekében - sorolták.

A tájékoztatás szerint, az FKF Köztisztasági Divíziónál hőségriadó elrendelésével fokozott készültség lépett életbe, amely szerint locsolóautóik folyamatosan, kétszer tizenkét órás műszakban, műszakonként jellemzően 20-21 célgéppel locsolják a budapesti közúthálózatot. A nappali műszakban az FKF mosó, locsoló célgépei elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, hogy a munkagépek a lehető legkisebb mértékben akadályozzák a forgalmat.

Megjegyezték azt is, hogy a kánikulai napokon a város hűtését segíti, hogy 2019 óta 35 ezer újonnan ültetett fával nőtt a budapesti parkosított zöldterület.

Hangsúlyozták, hogy az új járműbeszerzéseknek köszönhetően folyamatosan növekszik a klímaberendezéssel ellátott villamosok, trolibuszok és autóbuszok száma. A klímaberendezések karbantartását a műszaki szolgálatok kiemelt feladatként kezelik. Továbbá az M3 metróvonalon a Nagyvárad tér, Lehel tér, Dózsa György út, Göncz Árpád városközpont, Forgách utca, Gyöngyösi út, Újpest-városkapu és Újpest-központ állomásokon ivókutak állnak az utazók rendelkezésére.

Mint írták: a hőség a leglátványosabban a villamossínekre van hatással. Annak érdekében, hogy csökkentsék a sínek felpúposodásának esélyét, a villamospályát és környezetét szükség esetén locsolással hűtik. Az utóbbi időszak fejlesztéseinek köszönhetően ez a jelenség mára csak a hálózat kis részét veszélyezteti.

Arról is beszámoltak, hogy a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. strandjai a harmadfokú hőségriasztás esetén este egy órával tovább, naplementéig nyitva tartanak. A különböző vízhőmérsékletű medencék mellett a strandok parkos területei is enyhítik a napközbeni forróságot, a százéves, árnyat adó fák alatt pedig több fokkal hűvösebb a levegő a belvároshoz képest - olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.