• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Jövőre 82 milliárd jut szociális gyermekétkeztetésre

Egészségpolitika 2019.07.03 Forrás: MTI
Jövőre 82 milliárd jut szociális gyermekétkeztetésre

Idén nyáron mintegy 120 ezer gyermek családja igényelt nyári étkeztetést.

Jövőre több forrást, 82 milliárd forintot fordít a kormány szociális gyermekétkeztetésre - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán Budapesten újságírókkal.

Rétvári Bence az Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Általános Iskolában hangsúlyozta: 2010 óta évről évre bővülő források és lehetőségek jellemzik a szociális gyermekétkeztetés területét. Míg 2010-ben 29 milliárd, jelenleg már 79 milliárd forint jut erre a célra, jövőre pedig minden eddiginél több, 82 milliárd forint.

A politikus emlékeztetett arra, hogy ez a kormány emelte a nyári gyermekétkeztetés időtartamát 54-ről 70 napra, valamint a kisebb évközi szünetekben - tavasszal, télen és ősszel is - bevezette a szociális étkeztetés lehetőségét azért, "mert egy gyermek nem tehet arról, hogy tehetős, vagy kevésbé tehetős családba születik".

Fontos, hogy az állam a családtámogatások részeként természetben nyújtson minél több ellátást, év közben és a tanítási szünetben is - hangoztatta Rétvári Bence, azt is fontosnak nevezve, hogy megadják minden gyermeknek az egészséges fejlődés lehetőségét. Minden rászorulónak, minden igénylőnek jut a szociális gyermekétkeztetési keretből - jelentette ki az államtitkár, hozzátéve, hogy idén nyáron mintegy 120 ezer gyermek családja igényelt nyári étkeztetést.

Rétvári Bence beszámolt arról is, hogy a napi nyersanyag-beszerzésre fordítható keret 370-ről 570 forintra nőtt, így jobb minőségű, egészségesebb ételek kerülhetnek a gyermekek asztalára. Ugyanezt a célt szolgálta, hogy 2015 óta 480 önkormányzat - iskolákra, óvodákra, bölcsődékre is főző - konyháját újították fel 12 milliárd forintos kormányzati támogatással.

Wintermantel Zsolt újpesti polgármester kiemelte: a Bródy gimnáziumban a szociális étkeztetés biztosítása mellett az önkormányzat, önként vállalt feladatként, napközis tábort is működtet, "csúcsidőben" akár 350 gyermek tartalmas időtöltéséről gondoskodnak naponta. Szólt arról is, hogy ennek keretén belül biztosítják a gyermekétkeztetést is, amelyet a kormány támogatásának köszönhetően a gyerekek év közben is igénybe tudnak venni. A napközisek számára többek között kézműves- és sportprogramokat, állatkert-látogatást is szerveznek - sorolta.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink