• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Július végére elkészülhet a nemzeti rákellenes program

Egészségpolitika 2018.07.29 Forrás: MTI
Július végére elkészülhet a nemzeti rákellenes program

Az új program célkitűzése a daganatos halálozás 10 százalékos csökkentése 2030-ig.

Július 30-ára végleges formájában is elkészülhet a nemzeti rákellenes program - közölte az Országos Onkológiai Intézet (OOI) szombaton.

Azt írták: "az elmúlt időszakban a még nem véglegesített programról félrevezető, hamis állítások jelentek meg a sajtóban". Az intézet a közleményben tételesen cáfolta ezeket, köztük azt is, hogy a program "nem foglalkozik túl sokat" az elsődleges megelőzéssel. 

Kiemelték, hogy a dokumentum külön fejezetben, hat oldalon tárgyalja az elsődleges megelőzés kérdéseit és a megelőzéssel kapcsolatos teendőket, részletesen kitér a dohányzás és az alkoholfogyasztás elleni küzdelem, valamint a táplálkozási szokások megváltoztatásának fontosságára, valamint a humán papilloma vírus (HPV) elleni oltás fiúgyermekekre való kiterjesztésére.     

A program külön hangsúlyt helyez az Európai Rákellenes Kódexben szereplő, a rák kialakulásának kockázatát csökkentő intézkedések erőteljes társadalmi kommunikációjára és megvalósítására. Külön is szorgalmazza a dohányzás és alkoholfogyasztás elleni küzdelem erősítését tájékoztató anyagokkal, a leszokást segítő programokkal, a betegszervezetek bevonásával és médiakampány segítségével. Az intézet közölte: a program alapján elkészített akcióterv első pontja teljes egészében a primer prevenció kérdéseivel foglalkozik.

Emellett az aktualizált anyag egyik fő célkitűzése az onkológiai diagnosztika és terápia további centralizációja: a daganat gyanújának első felmerülésekor soron kívül előírnák a daganatos betegek legalább megyei onkológiai központba irányítását. Ennek révén a betegség gyanújától a diagnózisig és a megfelelő terápiás terv felállításáig eltelő idő maximálisan 2 hétre rövidülne.

Kitértek arra is: a statisztikai adatok szerint az 1950-es évektől 1990-ig folyamatosan és meredeken emelkedett a magyarországi daganatos halálozások száma. Ez a folyamat 1992 után - a gyakoriság változatlan emelkedése mellett - jelentősen lassult, majd 2001 óta megállt, illetve kisebb mértékű csökkenést mutat. 2001-ben az újonnan diagnosztizált daganatos betegek halálozási aránya 46 százalék volt, míg 2015-ben 35 százalékra mérséklődött. A halálozási arány 11 százalékos csökkenése 80 ezer haláleset elkerülését jelenti - írta az intézet, hozzátéve: ez nemzetközi összehasonlításban is jelentős eredmény. Miután az elmúlt 25 évben sikerült megállítani a daganatos elhalálozások számának emelkedését, az új program célkitűzése a daganatos halálozás 10 százalékos csökkentése 2030-ig - tették hozzá.

A miniszter szakmai javaslatai szerint felújított program 105 oldalon tartalmazza a rákellenes küzdelem minden elemét, a megelőzésen, a szűréseken, a diagnosztikus, terápiás és rehabilitációs lehetőségeken túl a társadalmi szervezetek és a felvilágosítás, oktatás feladatával bezárólag - áll az OOI közleményében.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink