• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kamarai etikai eljárás indul a szegedi rektor ellen

Egészségpolitika Frissítve 2020.03.22 Forrás: Weborvos
Kamarai etikai eljárás indul a szegedi rektor ellen

A járvány kibontakozásának idején számos kolléga került nehéz helyzetbe, és veszélybe került a betegek ellátása. Reagált a szegedi rektor.

A Magyar Orvosi Kamara Csongrád megyei területi szervezetének etikai bizottsága hivatalból és azonnali hatállyal eljárást indít a Szegedi Tudományegyetem rektorával szemben. Szükség esetén az eljárás magasabb fórumok elé kerül.

A Magyar Orvosi Kamara Csongrád megyei területi szervezetének etikai bizottsága hivatalból és azonnali hatállyal eljárást indít a Szegedi Tudományegyetem rektorával szemben. Szükség esetén az eljárás magasabb fórumok elé kerül. A MOK országos elnöksége szükségesnek és indokoltnak tartja az etikai eljárás elindítását - adta hírül a hivatásrendi köztestület közleményben.

Mint a magyarhang.org elsőként megírta ismeretes, és ma az operatív törzs ülése utáni sajtótájékoztatón az országos tisztifőorvos által megerősítést nyert: a Szegedi Tudományegyetem rektora, Rovó László az a szegedi egyetemi vezető, aki a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika vezetőjeként az ausztriai síeléséről visszatérve nem vonult karanténba, hanem bejárt a klinikára és operált is, és akinek koronavírus tesztje pozitív lett. Az eset következtében a klinika és az egyetem több dolgozójánál is felvetődik a fertőzöttség gyanúja, ezért nekik is karanténba kell vonulniuk.

 A Magyar Orvosi Kamara közleményében a MOK Etikai Kódexére hivatkozva azt írja:

A MOK országos elnöksége szükségesnek és indokoltnak tartja az etikai eljárás elindítását. 

„1) Az orvos egészségi alkalmasságával kapcsolatos jogszabályi rendelkezések vétkes megszegése egyben etikai vétségnek is minősül.

2) Az egészségügyi tevékenység végzésére alkalmasnak minősített orvos sem végezhet egészségügyi tevékenységet, amennyiben pillanatnyi állapota következtében a beteg számára nagyobb kockázatot jelentene a tevékenységével, mint amelyet annak elmaradásával okozna, ideértve az orvos fertőző betegségét is.”

“(15) Az etikai szabályok betartása különösen fontos, ha szakmai rangja, közéleti szereplése miatt az orvos jól ismert, mert ez esetben magatartása, így esetleges etikai vétsége is általánosítható, és a közvélemény ebből az orvostársadalom egészére vonhat le negatív következtetést.”

A szegedi egyetem rektorának és egyetemi tanszékvezetőnek mindezekre külön figyelemmel kellett volna lennie. Következményként a járvány kibontakozásának idején számos kolléga került nehéz helyzetbe, és veszélybe került a betegek ellátása. Az érintett kollégák megkeresésére a MOK elnöksége kiemelt figyelmet fordít.

A MOK reményét fejezi ki, hogy mind a járványügyi hatóság, mind pedig a közigazgatási szervek a lehető leggyorsabban vizsgálják ki a Szegedi Tudományegyetemen történteket, és megteszik a morális és jogi szempontból szükséges lépéseket.

SZTE-rektor: a legszigorúbb egészségügyi protokoll alapján végeztem a munkámat

A legszigorúbb egészségügyi protokoll alapján végezte orvosi munkáját Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora, aki vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: nem bizonyított, hogy külföldön fertőződött meg a koronavírussal. A rektor közlése szerint egy hónapokkal korábban betervezett, magáncélú külföldi utazáson vett részt Dél-Tirolban, ahonnan március 8-án, tehát a magyarországi hivatalos veszélyhelyzet - és egyúttal az egyetemi oktatás és betegellátás leállása - előtt érkezett haza. Az üdülés helyszíne az előzetes információk alapján nem tartozott a koronavírus által veszélyeztetett területek közé.

Több évtizedes tapasztalattal rendelkező, gyakorló orvosként utazása, ott tartózkodása, valamint hazajövetele során nem tapasztalt sem magán, sem a környezetén olyan jelet, amely akár a vírusfertőzés legkisebb gyanújára is okot adhatott volna. Az sem bizonyítható, hogy a koronavírus külföldön került a szervezetébe, könnyen elképzelhető, hogy Szegeden fertőződött meg, fül-orr-gégészként egyébként is gyakran kerül kapcsolatba felsőlégúti-fertőzésekkel - tudatta a professzor.

Hazaérkezését követően orvosi munkáját - mint korábban is minden esetben - steril körülmények között, a legszigorúbb egészségügyi protokoll szerint végezte, így közlése szerint kizárt, hogy akármelyik pácienst fertőzésveszélynek tette volna ki.

A rektor leszögezte, miután észlelte magán a betegségre utaló tüneteket, haladéktalanul és felelősségteljesen megtette a szükséges óvintézkedéseket. Mostanáig nem találtak pozitív mintát közvetlen környezetében. Hozzátette: jelenleg családjával együtt karanténban van, és gyakorlatilag már tünetmentes. Mint írta, bár Szegeden van néhány pozitív eset, ezek tőle teljesen függetlenek, a fertőzöttekkel semmilyen kapcsolatban nem állt.

Legolvasottabb cikkeink