• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Karácsony oltási programot sürget a kínaival oltott idősebbeknek

Egészségpolitika 2021.07.16 Forrás: MTI
Karácsony oltási programot sürget a kínaival oltott idősebbeknek

Nemcsak arra van szükség, hogy engedélyezze a háziorvosoknak a javaslatételt a harmadik oltásra, hanem azt a kormánynak kell megszerveznie.

Nemcsak egyszerűen engedélyezni kell a koronavírus elleni harmadik oltást, hanem kifejezetten oltási programot kell hirdetni a 60 évnél idősebb, Sinopharmmal oltott emberek esetében - mondta pénteki rendkívüli budapesti sajtótájékoztatóján a főpolgármester. Karácsony Gergely az Orbán Viktor miniszterelnök által a Kossuth rádióban elmondottakra reagált, miszerint a kormány lehetővé teszi a harmadik oltás felvételét augusztus 1-jétől, ehhez bőséges mennyiségű vakcina áll rendelkezésre.

A főpolgármester - amellett, hogy üdvözölte a miniszterelnök bejelentését - azt mondta: a kormány "bátortalan lépései" helyett sokkal gyorsabb, aktívabb és proaktívabb cselekvésre van szükség, ezért "szeretné felszólítani" a kormányt, hogy szervezzen oltási kampányt kifejezetten a Sinopharmmal oltott idősek felüloltására. A kormánynak ki kell mondania azt is, hogy nem olt többet a 60 évnél idősebb korosztályban Sinopharm-vakcinával - tette hozzá.

Karácsony Gergely arra is felszólította a kormányt, hogy legyen általános és ingyenes állami antitest-tesztelés az érintetteknek.

A kabinetnek tárgyalásokat kell kezdeményeznie a kínai beszállítókkal a már fel nem használandó vakcinák visszavásárlásáról - mondta.

Karácsony Gergely szerint egy fontos győzelmet ért el az ellenzék azzal, hogy a kormány végre belátta: szükség van a harmadik oltásra a Sinopharm-vakcinával kezelt idős emberek esetében. A kormány jó irányba tett lépést, de az nem elégséges. Nemcsak arra van szükség, hogy engedélyezze a háziorvosoknak a javaslatételt a harmadik oltásra, hanem azt a kormánynak kell megszerveznie - hangsúlyozta.

A főpolgármester kiemelte, minden szakértő azon az állásponton van, hogy azoknál, akiknél a Sinopharm-vakcina nem eredményezett semmilyen szükséges reakciót, nem lehet ugyanez az oltás a harmadik.

Szerinte a kormány nagyon súlyos szakmai hibát követett el, amikor a 60 évnél idősebbek esetében engedélyezte az oltást a kínai vakcinával. Ugyanis maga a gyártó szerint sem bizonyult volna alkalmasnak erre a feladatra a vakcina - jegyezte meg Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint tulajdonképpen már nem is harmadik oltásról kellene beszélni, hiszen azok, akiknek nem termelődött ellenanyag a szervezetében, "valójában a nulla pontról indulnak a védekezés szempontjából". Tehát valószínű, hogy nemcsak harmadik, de negyedik oltásra is szükségük lehet - mondta.

Kérdésekre válaszolva Karácsony Gergely közölte, a vizsgálatok azt mutatják, hogy a Sinopharmmal oltott idősek emberek "nagyon jelentős részének" nincs antitest a szervezetében, és nagy valószínűséggel nem is védettek a koronavírus ellen. Közölte, javaslatuk lényege, hogy aki kéri, az kaphasson ellenanyag-vizsgálatot, és ez alapján dönthesse el: akarja-e a harmadik oltást, vagy sem.

Karácsony Gergely elmondta, összességében nem gondolja, hogy rossz irány volt, amikor a kormány a lehető legtöbb vakcinát próbálta biztosítani az emberek számára. De ha valamelyikről kiderül, hogy nem működik, akkor abból nem politikai kérdést kell csinálni, hanem "menni kell tovább" - tette hozzá.

A főpolgármester kérdésre reagálva tett egy felajánlást, miszerint ha a kormány partner, akkor a fővárosi önkormányzat és véleménye szerint az egész ellenzék részt vesz egy közös kampányban annak érdekében, hogy még több ember oltassa be magát. "Ha van erre fogadókészség, nagyon szívesen szerepelek Orbán Viktorral egy plakáton" - mondta Karácsony Gergely.

Közölte: a legmegnyugtatóbb az lenne, ha az érintettek az mRNS-vakcinák közül kapnák a harmadik oltást.

Legolvasottabb cikkeink