• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Kártyavadászat? Hiányos átjelentkezés?

Egészségpolitika 2018.09.11 Forrás: Weborvos Szerző:
Kártyavadászat? Hiányos átjelentkezés?

A háziorvosi praxisoknál a betegek átjelentkezése miatt régóta adódnak gondok.

Többen panaszkodtak egy háziorvosi közösségi csoportban arról, hogy a havi változásjelentés megtekintésekor szembesülnek néhány betegük „eltűnésével”. Minderre két hónap múlva derül fény a finanszírozás csúszása miatt, ekkor láthatják, hogy az általuk lejelentett betegek száma magasabb, mint ami alapján a NEAK fizet. A kieső havi bevétel 30-50 ezer forint vagy annál is több lehet. Régi probléma ez a fórumokon, s gyakorta felvetődik: egyes orvosok „ellopják” más kollégák betegeit. Persze az is benne van a pakliban, hogy a betegek egy része például elköltözik, s erről nem tájékoztatja a háziorvosát.

Az átjelentkezésekkel kapcsolatos probléma régi keletű, tájékoztatta lapunkat Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének elnöke, gyakorló háziorvos. Szabályos módon több lépcsőben zajlik a háziorvos-váltás: először is a páciens átjelentkezéskor kitölti, aláírja az úgynevezett törzskarton kikérő dokumentumot, majd azt a választott háziorvos postai úton megküldi az előző háziorvosnak. Nem árt tudni: az előző háziorvos csak a törzskarton-kivonat másolatát küldi meg az újonnan választott háziorvosnak, ugyanis az egészségügyi adatok kezeléséről szóló rendelkezések szerint minden egészségügyi dokumentációnak a keletkezés helyén kell maradnia (emiatt például egy szakorvosi igazolást újból be kell szerezni).  

A HaOSZ elnöke azt is elmondta, hogy a háziorvosnak életkortól függően időszakosan felül kell vizsgálnia páciens törzskartonját, igazolt módon értesíteni kell a pácienst ennek szükségességéről, amennyiben azonban ez elmarad, elvileg ki kell jelentse a pácienst a praxisból.

Sokszor kiderül új páciens jelentkezésekor (jellemzően költözéskor fordul elő), hogy évek óta nem volt háziorvosnál, vagy azt sem tudja ki volt a háziorvosa. Ha a páciens úgy nyilatkozik, hogy több mint nyolc éve nem látta a háziorvosát, akkor elméletileg elegendő egy új törzskarton kitöltése s egy bejelentés, ugyanis ez felülírja a korábbi háziorvosnál történő bejelentkezést, s így a NEAK finanszírozás is az új orvoshoz érkezik.

– Nem gondolom, hogy a beteg „ellopása” általános gyakorlat részét képezné, ugyanakkor hallottam én is "kártyavadász" kollégákról, akik ily módon gyarapítják praxisukat. Természetesen ez törvénytelen, s nem utolsósorban etikátlan – fogalmazott Békássy Szabolcs.

 

sj

Legolvasottabb cikkeink