• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Kásler: teljesítette a traumatológusoknak tett ígéretét a kormány

Egészségpolitika Frissítve 2019.10.24 Forrás: MTI
Kásler: teljesítette a traumatológusoknak tett ígéretét a kormány

A traumatológiai ellátás fix díjaira ebben az évben 3,4 milliárd forintot, jövőre további 10 milliárd forintot fordít a költségvetés.

Az idén és jövőre is emelkedik a traumatológiai ellátás díjait finanszírozó állami támogatás - közölte az emberi erőforrások minisztere csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Kásler Miklós elmondta, a traumatológiai ellátás fix díjaira ebben az évben 3,4 milliárd forintot, jövőre további 10 milliárd forintot fordít a költségvetés. Ezen túlmenően 2020-tól ezen ellátás finanszírozására 9,5 milliárdot biztosítanak.

A traumatológiai ellátás finanszírozásának módosításával együtt megtörtént az ellátási struktúra átalakítása is. Erről elmondta, az ellátás csúcsintézménye az országos traumatológiai intézet lesz, a regionális központok működését vidéken a három orvosegyetem klinikai központjai látják el, az ellátás második szintjét pedig a megyei kórházak traumatológiai osztályai jelentik. Az ellátás helyzetét ez év tavaszán kezdték felmérni, és a sokszoros egyeztetések után született meg a traumatológia finanszírozásának módosítása.

"Nagyra értékeljük az orvostársadalom hozzáállását, a traumatológusok vezető szakmai grémiumainak hatékony, szakmai segítségét, így a politikai céllal elindított hecckampány ebben az esetben egy békés, szakmai, a betegek és a traumatológus társaság érdekeit figyelembe vevő végeredménnyel zárult" - fogalmazott Kásler Miklós.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár hozzátette: az idei fixdíj-növekmény szeptember 1-jétől érvényes, tehát visszamenőleges.

Kásler Miklós beszámolt az elmúlt másfél évben tett egészségügyi intézkedésekről is, amelyek egy új egészségkultúra kialakítását szolgálják. Elmondta, átalakították a sürgősségi ellátást, megalkották az öt nemzeti programot, az alapellátáshoz kapcsolódóan meghirdették a család- és gyermekorvosi praxisközösségeknek szóló, Három generációval az egészségért című pályázatot, amelynek nemrég írták ki a második körét ötmilliárd forinttal. Szólt a népegészségügyi szűrésekről, amelyek az emlő- és a méhnyakszűréseket követően a vastagbélrák-szűréssel lettek teljesek. Bevezették a 7. osztályos lányok humán papilloma vírus (HPV) elleni ingyenes oltását, és - mint fogalmazott - napirenden van a fiúk HPV-oltása is.

A sürgősségi ellátás megerősítése kapcsán szólt arról, hogy folyamatosan fejlesztik az Országos Mentőszolgálatot is, e program részeként új mentőállomásokat építettek és újítottak fel, de megújult a mentőgépkocsipark és ezek felszereltsége is.

Tovább bővül az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér is, az egészségügyi adatfelhőhöz a jövő év januárjában kell csatlakozniuk a magánegészségügyi intézményeknek és a magánpraxisban dolgozó fogorvosoknak, és június 1-jétől adatot is kell szolgáltatniuk a felhőbe.

Legolvasottabb cikkeink