• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Keddtől minden intenzíves speciális maszkot kap

Egészségpolitika Frissítve 2020.03.23 Forrás: Weborvos - MTI Szerző:
Keddtől minden intenzíves speciális maszkot kap

129 ezer speciális maszk áll rendelkezésre jelenleg, húszmillió pár gumikesztyű és 2560 lélegeztetőgép Orbán Viktor tájékoztatása szerint.

Keddtől minden intenzíves orvos és szakdolgozó speciális védőmaszkot kap, a többiek sebészi maszkot. A koronavírus gyanús betegek is kapnak sebészi maszkot, jelentette be Orbán Viktor a hat órakor kezdődött operatív törzs ülésén született döntésekkel kapcsolatban.

A 167 igazolt fertőzöttből 108 olyan beteg van, aki nem mutat tüneteket, míg 27-en betegek, 9-en pedig nagyon betegek, intenzív ellátásra szorulnak, állapotuk életveszélyes. Heten haltak meg, közülük öten szív- és érrendszeri és cukorbetegek voltak, ketten daganatos kórral küszködtek. Az átlagéletkor 69 év.

Az egészségügyi erőforrásokról szólva elmondta, hogy másfél millió sebészi maszk áll rendelkezésre, naponta 25 ezer készül hazai gyártásban, ez el fogja érni a napi 80 ezer darabot. 129 ezer speciális maszk van jelenleg, 20 millió pár gumikesztyű, 170 ezer védőruha, 2560 lélegeztetőgép. A magyar kereskedők, sőt diplomaták "fürkészként" keresik a szabad védőeszköz készleteket, nyugaton nincs, de keleten eséllyel kutatnak, ugyanis nyugaton mindenből hiány van. Óriási tételeket kötöttek le, és tíz repülőgépet várnak még rakománnyal, reményei szerint tonnaszám érkeznek még védőfelszerelések.

A kórházakban összesen 66906 ágy rendelkezésre, végszükség esetén 252 tábori kórházi ágy is segíthet.

A hadra fogható orvosok száma 24.643, köztük 4312 rezidens és 690 utolsó éves medikus. A bevethető szakdolgozók száma 105 ezer.

Orbán Viktor megköszönte az egészségügyiek munkáját, helytállását.

Az MTI híradása szerint a miniszterelnök bejelentette, hogy  további kisvállalkozók kapnak adómentességet a taxisok után: további 81 480 kisvállalkozónak ad június 30-ig mentességet a kormány a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) átalányadó-fizetési kötelezettsége alól a koronavírus-járvány miatt. A kormányfő a kata-mentességi körbe eső területek között említette a fodrászatot, a szépségápolást, a festést, üvegezést, villanyszerelést, az egyéb humán-egészségügyi ellátást, az előadó-művészetet, a víz-, gáz-, fűtésszerelést, az épületasztalosságot, a járóbeteg-ellátást, a padló- és falburkolást, a testedzési szolgáltatást és egyéb sporttevékenységet, valamint az idősek és fogyatékossággal élők ellátását. Azt is közölte Orbán Viktor, hogy a március 1-je előtt keletkezett kata-tartozásokra haladékot adnak, így azokat elég lesz a veszélyhelyzet lejárta utáni negyedévben befizetni.

Az intézkedések része továbbá, hogy a turizmushoz és a vendéglátáshoz hasonlóan a magyarországi médiaszolgáltatások mentességet kapnak a kieső reklámbevételek miatt.

Döntés született arról is, hogy a kilakoltatásokat és a lefoglalásokat, valamint az adóvégrehajtásokat felfüggesztik - a fennálló adótartozásokat elég lesz a veszélyhelyzet lejárta után befizetni -; a veszélyhelyzet alatt lejáró gyes-, gyet- és gyed-jogosultságokat pedig meghosszabbítják.

A tömegessé váláshoz közel vagyunk, ennek érzékeltetéséül és  országos tisztfőorvos elmondta, hogy nincs olyan megye, ahol ne lenne fertőzött.

Az első, 11 tonnás szállítmány ma reggel megérkezett.

Legolvasottabb cikkeink