• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kemény vita alakul a kórházátszervezés miatt Borsodban

Egészségpolitika 2023.04.13 Forrás: Weborvos
Kemény vita alakul a kórházátszervezés miatt Borsodban

Élesen támadja Facebook posztjában Sátoraljaújhely fideszes polgármestere a miskolci megyei kórház főigazgatójának lépéseit. 

Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely fideszes polgármestere Facebook posztjában abszolút szokatlan módon és hangvételben tájékoztatja a közvéleményt arról a helyzetről, amely az Erzsébet Kórházban a fekvőbeteg-ellátás átszervezése, a BAZ vármegyei kórház alá rendelése miatt alakul ki  - a posztot a Telex szúrta ki, lapunk az alábbiakban részletesen közli: 

"Csalódottan vettem tudomásul, hogy az adott szónak bizonyos embereknél semmilyen ereje nincs. Február 2-án számoltam be róla, hogy egyeztettem a vármegyei kórház főigazgatójával, dr. Révész Jánossal, és közeledni látom az álláspontokat a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház ügyeit illetően. Mára bebizonyosodott, hogy a főigazgató úr gyakorlatilag semmilyen ígéretét nem tartotta be, és tudatosan félretájékoztatott. Az általa meghozott vezetői döntések következetlenek, és egyáltalán nem a zempléni betegellátás ügyét szolgálják. Fontosnak tartom kiemelni, hogy kritikai észrevételeim nem a kormányzat egészségügyi átszervezésével kapcsolatban fogalmazódnak meg. Tisztában vagyok vele, hogy a rendszert meg kell újítani. De azzal is tisztában vagyok, hogy a térség betegellátása szempontjából a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórháznak kiemelt szerepe kell, hogy legyen, hisz az itt élők nem másodrendű állampolgárai az országnak. Nekik is megvan a joguk a megfelelő fekvőbeteg ellátáshoz, még ha ez 90-120 kilométerről nem is látszik olyan tisztán. Mióta azonban az újhelyi kórház a vármegyei intézmény alárendeltje, nemhogy fejlődésről, de még szinten tartásról sem tudunk beszámolni. Nézzük a tényeket!

- Az intézmény röntgenképei elavultak, folyamatosan meghibásodnak, számos alkalommal nem tudják a betegellátás céljait szolgálni.

- Az újhelyi kórházban nincs radiológus szakorvos, a vármegyei intézmény a távleletezés jelenleg nem tudja megszervezni.

- A CT készülék gyári háttértámogatása megszűnt, ha meghibásodik, a gyártó nem tudja javítani.

- A vármegyei szervezésnek köszönhetően havonta több mint tíz alkalommal nincs ügyelet a szülészeti osztályon.

- A vármegyei szervezésnek köszönhetően havi több mint tíz alkalommal nincs sem traumatológiai, sem sebészeti ügyelet az intézményben.

- A fent említett helyzetek okán a mentősök számos alkalommal taxiztatják a betegeket Miskolcra.

- A gazdasági feladatokat Miskolchoz rendelték, a helyi szakemberek felmondtak és elhagyták az egészségügyet.

- A műszaki ellátási feladatokat Miskolchoz rendelték, a helyi szakemberek felmondtak, és elhagyták az egészségügyet.

- A vármegyei kórházból hiányzó orvosokat, ápolókat az újhelyi kórházból pótolják és rendelik fel Miskolcra.

Dióhéjban ennyi a miskolci intézmény szervezési munkájának eredménye. Mostanáig rám nem jellemző módon hallgattam, és igyekeztem kompromisszumkereséssel, együttműködéssel segíteni a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházat, de a legutóbbi főigazgatói döntés, mely szerint nem a több mint 10 éve a kórházban dolgozó, minden szakmai végzettséggel bíró orvost bíz meg a kórház vezetésével - dr. Kovács Lajos főigazgató úr nyugdíjba vonulását követően -, hanem egy orvosi végzettség nélküli embert, az számomra elfogadhatatlan. Főleg úgy, hogy a nem orvosi szakmák irányítása kivétel nélkül közvetlenül Miskolchoz tartozik.

Igaz, hogy évek óta nem Sátoraljaújhely Város Önkormányzata az intézmény fenntartója, de minden képviselőtársam nevében mondhatom, mindenkor kiemelt figyelmet fordítottunk a kórházra.

A most megszületett döntést elfogadni nem tudom, sem a kiválasztás módjáról, sem annak menetéről, sem az eljárás rendjéről semmilyen tájékoztatást nem kaptam. Tekintve, hogy az intézménynek városunk ad otthont, illetve hogy az önkormányzat hosszú évtizedeken keresztül volt a kórház fenntartója, úgy gondolom, alapvető vezetői magatartás lett volna a város polgármesterének tájékoztatása. Ez sajnos nem történt meg.

Egyetlen lehetőségem maradt felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy minden, ami a térség betegellátását érintően az elkövetkező időben történik, azért kizárólag azok a felelősek, akik ezeket a döntéseket meghozták, vagy asszisztáltak a megszületésükhöz - írja végezetül a polgármester a Facebook posztjában. 

Legolvasottabb cikkeink