• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kényszernyugdíj: aki kérte, jó választ kapott

Egészségpolitika Forrás: MTI

Csaknem az összes egészségügyi dolgozó továbbfoglalkozási kérelmét elfogadták.

Csaknem az összes, a nyugdíjáról lemondó egészségügyi dolgozó továbbfoglalkoztatási kérelmét támogatta a kormány - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága pénteken az MTI-vel.

Közleményük szerint az államtitkársághoz március végéig beérkezett 1906 továbbfoglalkoztatási kérelemből - a szakmai előterjesztés elfogadásával - 1848 esetben a kormányzat is támogatta a továbbfoglalkoztatást. Ezáltal mindazokon a területeken, ahol az egészségügyi ellátás biztosításához szükséges, továbbfoglalkoztatják a nyugdíjas dolgozókat.

Kiemelték, hogy azokban az esetekben, amikor az egészségügyi dolgozó nem kérte a továbbfoglalkoztatását, az álláshely betölthető marad.

Emlékeztettek arra, hogy a társadalmi nyugellátásról szóló törvény módosításával a nyugdíjkorhatárt betöltő közalkalmazottaknak április 30-ig kellett bejelenteniük a nyugdíjfolyósító szervnek, hogy munkaviszonyban állnak-e. Az április 30-i nyilatkozattételi határidő nem érinti közvetlenül a továbbfoglalkoztatásra és a kompenzációra vonatkozó kérelmeket, illetve azok elbírálását.

Kitértek arra, hogy a továbbfoglalkoztatásra és az ezzel együtt járó kompenzációra vonatkozó jogszabályok elkészültek. Ezek értelmében a kettős ellátás tilalmával érintett közalkalmazotti vagy kormányzati szolgálati jogviszonyban álló egészségügyi dolgozók jövedelemkiegészítésben részesülhetnek, maximális nettó mértéke megegyezik a mindenkori kieső ellátás összegével. Nyugdíjemelés esetén a kompenzáció az emelés mértékével egyezően növekszik - hangsúlyozta az államtitkárság.

Orbán Viktor kormányfő tavaly december 18-án az Idősügyi Tanács ülésén azt mondta: egyedi, miniszterelnöki engedéllyel a nyugdíjkorhatár elérése után is maradhatnak a közszférában azok a munkavállalók, akiknek a szakmájában, így például az orvosoknál, utánpótlásgondok vannak. A kettős juttatást, vagyis a nyugdíj és a munkabér egyidejű folyósítását nekik is megtiltják, de a fizetésüket olyan szintre emelik, hogy ne keressenek kevesebbet, mint amikor két forrásból volt jövedelmük.

Az egészségügyi államtitkárság az áprilisi adatok alapján korábban azt közölte, hogy a továbbfoglalkoztatás 3036 dolgozót érint. A mostani adatok alapján a nyugdíjas korú egészségügyi dolgozók több mint harmada a nyugdíját választotta, és nem dolgozik tovább az egészségügyben.

A kettős ellátás július elseje utáni tilalma és ezzel együtt a jövedelemkiegészítés 4059 embert érint. Ugyanis, mint az államtitkárság korábban kifejtette, a kompenzációban mindazok az egészségügyi dolgozók részesülnek, akik jelenleg öregségi nyugdíjat vagy korhatár előtti ellátást kapnak, így például a 40 év munkaviszony után nyugdíjat választó, 62 évesnél fiatalabb nők is, akiknek nem kellett továbbfoglalkoztatási kérelmet beadniuk, mert nem érték el az öregségi nyugdíjkorhatárt.

A Magyar Közlöny április 26-i számában megjelent kormányrendelet értelmében július 20-ig kell megkapniuk első jövedelemkiegészítésüket azon egészségügyi dolgozóknak, akik a nyugdíjukról lemondva továbbdolgoznak az egészségügyben.

Legolvasottabb cikkeink