• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kész az összefogásra a magyarországi orvostechnikai szektor

Egészségpolitika 2020.10.16 Forrás: Weborvos
Kész az összefogásra a magyarországi orvostechnikai szektor

Javaslatcsomag a korszerű egészségügyi rendszerért és a versenyképes egészségiparért.

Az elmúlt hónapokban a koronavírus járvány új kihívással szembesítette Magyarországot, az érdeklődés fókuszába helyezve az egészségügyi rendszer erényeit és nehézségeit. Most összefogásra van szükség – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök. A Kormány által kiemelt nemzetgazdasági jelentőségűnek minősített egészségipari szektor öt meghatározó szakmai szervezete – egyetértve a miniszterelnök összefogást sürgető felhívásával – közös javaslatcsomagot állított össze Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter részére az egészségügyi ellátórendszer megerősítése és a hazai orvostechnikai ipar megvédése és versenyképességének javítása érdekében - tudatták közleményben.

Mint írták, a hazai orvostechnikai szektor vállalatai minden rendelkezésükre álló eszközzel segítik a járvány elleni védekezést. A hektikusan változó piaci viszonyok között is folyamatosan ellátják az egészségügyi intézményeket a védekezéshez szükséges orvosi eszközökkel, szakmai képzéseket szerveznek a koronavírus diagnosztikáját és kezelését szolgáló technológia hatékony alkalmazásáról, valamint eszköz- és pénzadományokkal is támogatják az ellátórendszer működését.

Az öt aláíró szervezet – az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ), a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ), a Magyar Diagnosztikum Gyártók és Forgalmazók Tudományos, Ismeretterjesztő és Érdekvédelmi Egyesülete (HIVDA), a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter (MediKlaszter), valamint az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) – együttesen 269 gazdasági szereplőt, a kapcsolt vállalkozásokkal és a beszállító partnerekkel együtt ennek többszörösét képviseli.

Az ország működőképességét meg kell őrizni, ezért kiemelten fontos a kormányzati, szakmai és piaci szereplők összefogása. Az orvostechnikai szektor kész konstruktívan együttműködni a kormányzattal annak érdekében, hogy hazánk sikerrel vegye fel a küzdelmet a koronavírussal szemben, és megerősödve kerüljön ki a válságból. A siker záloga a partnerség – fogalmaznak a javaslatcsomagot kidolgozó szervezetek, ezért a legfontosabb területeket kiemelve, a következő intézkedéseket javasolják:

• A tudományos és technológiai vívmányokra épített, értékalapú egészségügy a páciensek és minden ágazati szereplő hosszú távú közös érdeke. Az értékalapú megközelítés gyakorlati érvényesülése a kórházi közbeszerzésekben a legalacsonyabb ár helyett a diagnosztikaiterápiás hatékonyság döntő szempontként történő alkalmazását igényli. 

• Az orvostechnikai beszállítók működését nagyban megnehezíti, hogy a jelenlegi válsághelyzetben a kifizetetlen kórházi tartozások okozta finanszírozási kihívásokkal is meg kell küzdeniük. A biztonságos egészségügyi ellátás pénzügyileg stabil intézményrendszert feltételez. A beszállítók által a kórházak részére már hónapokkal korábban kifogástalanul teljesített szállítások ellenértékét mielőbb rendezni szükséges.

• A betegek által otthonukban használható gyógyászati segédeszközök ellátási lánca szintén forráshiánnyal küzd, a több mint egy évtizede változatlan hatósági árak felülvizsgálata rendszerszintű beavatkozást igényel, ellenkező esetben súlyos ellátási zavarok lépnek fel. Egyre több segédeszköz szaküzlet számára tűnik már megoldhatatlannak a szakképzett egészségügyi dolgozók megtartása.

• A döntően exportra termelő magyar orvostechnikai ipar versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy miként tud felkészülni az Európai Unió jövőre életbe lépő orvostechnikai rendeletének (MDR) szigorított szabályaira. A szektor testre szabott képzési és támogatási programok, továbbá a külpiaci sikereket elősegítő nemzeti szabályozás kidolgozását várja a kormányzattól.

• Az egészségügy és az egészségipar modernizációja kéz a kézben jár. A hazai innováció „kvantumugrásának” előfeltétele az új egészségügyi technológiák itthoni alkalmazásának felgyorsítása, a magyar szakemberek általi megismerésük ösztönzése. A kormányzat Egészségipari Stratégiájával összhangban az állami egészségügyi adatvagyon kutatásfejlesztési célú hasznosítását biztosító, átlátható jogi környezet kialakítása szükséges.

A javaslatcsomagot kidolgozó orvostechnikai szervezetek az ágazati tapasztalatok megosztásával segíteni kívánják a kormányzat közpolitikai céljainak eredményes megvalósítását. Ennek érdekében szakmai konzultációs fórum létrehozását kezdeményezték a kormányzat és az iparág közös ügyeinek megvitatására - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink