• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kétmilliárd forint kutatási eredmények piaci hasznosítására

Egészségpolitika 2023.11.23 Forrás: MTI
Kétmilliárd forint kutatási eredmények piaci hasznosítására

Többek között azokat a projekteket támogatják, amelyek a megelőző, gyógyító és ellátó rendszerekhez nyújtanak megoldásokat.

Hazai egyetemek és kutatóintézetek tudáskapacitására építve születhetnek innovatív termékek és eljárások kétmilliárd forint állami támogatással - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön.

Hozzátették: a Gyorsítósáv program elsősorban az egészséges élethez, a zöld átálláshoz vagy a digitalizációhoz kapcsolódó kutatási eredmények piacra viteléhez nyújt vissza nem térítendő támogatást startup és spin-off vállalkozások számára.

Az új Gyorsítósáv pályázaton elsősorban olyan cégek nyerhetnek támogatást, amelyek felsőoktatási intézményekben vagy állami kutatóintézetekben elért kutatási eredmények üzleti hasznosítását tervezik, és azok sikeres piacra vitele érdekében további jelentős kutatás-fejlesztési tevékenységet folytatnak - írták a közleményben.

Kifejtették: a Neumann János Programban meghatározott fókuszterületekhez igazodva előnyt élveznek azok a projektek, amelyek az egészséges élethez szükséges megelőző, gyógyító és ellátó rendszerekhez, a gazdaság zöldítését célzó körforgásos folyamatokhoz, vagy digitális átállásához nyújtanak piacképes, innovatív megoldásokat. A tudományos vagy műszaki újdonságtartalommal rendelkező termék, technológia vagy szolgáltatás kifejlesztését a kormány akár 300 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti.

Elvárás, hogy a támogatott projektből új szabadalom szülessen, ami képes árbevételt termelni vagy további piaci befektetéseket vagy támogatásokat vonzani a vállalkozás további fejlődéshez; szintén kiemelt elvárás a pályázók irányába, hogy a magyar közösség számára releváns társadalmi kihívásokra kínáljanak megoldásokat - emelte ki a tárca.

A Gyorsítósáv program erősíti a vállalkozói szemléletet az egyetemi-kutatóintézeti szférában, és velük együttműködve a nemzetközi piacokon is sikeres vállalkozások kapnak új lendületet. Mindez nem csupán a hazai gazdaság versenyképességét erősíti, de akár világméretű társadalmi vagy gazdasági kihívások kezeléséhez járulhat hozzá - idézték a meghirdetés kapcsán Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkárt, aki hangsúlyozta: a kutatási eredményeket piaci sikerre váltó cégek nagyban segíthetik azt a kormányzati célkitűzést, hogy az évtized végéig Magyarország Európa legjobb tíz, 2040-re pedig a világ legjobb tíz innovátor országa közé kerüljünk.

A programmal kapcsolatos további részletek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal oldalán érhetők el - tudatta a minisztérium.

 

Legolvasottabb cikkeink