• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kettős jelentési kötelezettség fizetési szigorítással

Egészségpolitika 2020.04.30 Forrás: Weborvos Szerző:
Kettős jelentési kötelezettség fizetési szigorítással

E-receptre is felírható a gyógyászati segédeszközök azon csoportja, amely a patikákban forgalmazható.

Már hatályba lépett az a kormányrendelet (154/2020. IV. 27. 89. Magyar Közlöny), amely szerint csak azokat az egészségügyi szolgáltatásokat finanszírozhatja a NEAK, amelyeket a fekvőbeteg-ellátók az EESZT-be (felhő) is lejelentettek.

A kórházaknak több szempont szerint kell a „felhőbe” küldeniük az ellátási események adatait: az ellátó osztály azonosítóját, nevét és szakmakódját, az ellátott beteg TAJ-számát, annak hiányában egyéb személyazonosítóját, törzsszámát, az érvényes biztosítás országát vagy a beteg állampolgárságát, a felvétel és a távozás időpontját, valamint az ellátó orvos kódját.

Ha a finanszírozó megállapítja, hogy a finanszírozásra jelentett ellátási esemény nem szerepel az EESZT-ben, úgy az ellátási eseményre vonatkozó finanszírozási díjat visszavonja, olvasható a kormányrendeletben, amely szerint az „összefésülést” a májusi teljesítmények finanszírozásától kell alkalmazni.

A rendelkezés azonnali hatályú, nem ad türelmi időt, holott nem minden kórház rendelkezik megfelelő informatikai háttérrel. Bár a medikai programoknak már tudniuk kell illeszteni a NEAK-nak leadott jelentéseket az EESZT-hez is, például az XP-s operációs rendszerek erre nem alkalmasak, miközben még vannak ilyen rendszerrel futó eszközök az intézményekben.

Az intézményvezetők egy része leginkább abban reménykedik, hogy előbb-utóbb megszűnik az immár kettős jelentési kötelezettségük, és elegendő lesz a validnak tekinthető EESZT-be jelenteniük, s remélik, kezelni tudja majd a rendszer a technikai malőröket is. Azoknak a kórházaknak nem fog gondot okozni a májustól induló jelentés, amelyek időben megoldották az informatikai átállásukat, ami ugyan régi kötelezettségük, ám ennyire élesben nem kellett szembesülni a mulasztással.

Gyógyászati segédeszköz e-receptre

Végre egy olyan NEAK kezdeményezésnek adott teret a kormány, amely lehetővé teszi, hogy e-receptre írjanak fel gyógyászati segédeszközöket. Az ezzel kapcsolatos kormányrendelet a Magyar Közlöny 90. számában jelent meg (155/2020. IV. 28.). A lépés egyelőre nem teljes körű, csak a patikai forgalomban lévő, illetve a patikai forgalmazáson keresztül értékesíthető gyse termékkörre vonatkozik. Emellett továbbra is megmarad a papíralapú recept felírási lehetősége, s ezek továbbra is egyaránt kiválthatók a gyógyászati segédeszközöket forgalmazó üzletekben és a patikákban. Az orvosnak minden esetben a beteg kérésének megfelelően kell rendelnie a gyse terméket, és tájékoztatást kell adnia a kiváltási lehetőségekről.

Legolvasottabb cikkeink