• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Kettős jelentési kötelezettség fizetési szigorítással

Egészségpolitika 2020.04.30 Forrás: Weborvos Szerző:
Kettős jelentési kötelezettség fizetési szigorítással

E-receptre is felírható a gyógyászati segédeszközök azon csoportja, amely a patikákban forgalmazható.

Már hatályba lépett az a kormányrendelet (154/2020. IV. 27. 89. Magyar Közlöny), amely szerint csak azokat az egészségügyi szolgáltatásokat finanszírozhatja a NEAK, amelyeket a fekvőbeteg-ellátók az EESZT-be (felhő) is lejelentettek.

A kórházaknak több szempont szerint kell a „felhőbe” küldeniük az ellátási események adatait: az ellátó osztály azonosítóját, nevét és szakmakódját, az ellátott beteg TAJ-számát, annak hiányában egyéb személyazonosítóját, törzsszámát, az érvényes biztosítás országát vagy a beteg állampolgárságát, a felvétel és a távozás időpontját, valamint az ellátó orvos kódját.

Ha a finanszírozó megállapítja, hogy a finanszírozásra jelentett ellátási esemény nem szerepel az EESZT-ben, úgy az ellátási eseményre vonatkozó finanszírozási díjat visszavonja, olvasható a kormányrendeletben, amely szerint az „összefésülést” a májusi teljesítmények finanszírozásától kell alkalmazni.

A rendelkezés azonnali hatályú, nem ad türelmi időt, holott nem minden kórház rendelkezik megfelelő informatikai háttérrel. Bár a medikai programoknak már tudniuk kell illeszteni a NEAK-nak leadott jelentéseket az EESZT-hez is, például az XP-s operációs rendszerek erre nem alkalmasak, miközben még vannak ilyen rendszerrel futó eszközök az intézményekben.

Az intézményvezetők egy része leginkább abban reménykedik, hogy előbb-utóbb megszűnik az immár kettős jelentési kötelezettségük, és elegendő lesz a validnak tekinthető EESZT-be jelenteniük, s remélik, kezelni tudja majd a rendszer a technikai malőröket is. Azoknak a kórházaknak nem fog gondot okozni a májustól induló jelentés, amelyek időben megoldották az informatikai átállásukat, ami ugyan régi kötelezettségük, ám ennyire élesben nem kellett szembesülni a mulasztással.

Gyógyászati segédeszköz e-receptre

Végre egy olyan NEAK kezdeményezésnek adott teret a kormány, amely lehetővé teszi, hogy e-receptre írjanak fel gyógyászati segédeszközöket. Az ezzel kapcsolatos kormányrendelet a Magyar Közlöny 90. számában jelent meg (155/2020. IV. 28.). A lépés egyelőre nem teljes körű, csak a patikai forgalomban lévő, illetve a patikai forgalmazáson keresztül értékesíthető gyse termékkörre vonatkozik. Emellett továbbra is megmarad a papíralapú recept felírási lehetősége, s ezek továbbra is egyaránt kiválthatók a gyógyászati segédeszközöket forgalmazó üzletekben és a patikákban. Az orvosnak minden esetben a beteg kérésének megfelelően kell rendelnie a gyse terméket, és tájékoztatást kell adnia a kiváltási lehetőségekről.

Legolvasottabb cikkeink