• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Kifizették a kórházi beszállítókkal szembeni adósságokat

Lapszemle 2022.01.06 Forrás: Világgazdaság Online
Kifizették a kórházi beszállítókkal szembeni adósságokat

A több mint négyezer orvostechnikai beszállító mindegyike hozzájutott november végén lejárt követeléseinek nagy részéhez.

Tavaly november végéig a fekvőbeteg-ellátóknál a Magyar Államkincstár adatai szerint 30,5 milliárd forint kifizetetlen számla halmozódott fel, írja a VG. Azért volt szükség 41 milliárd forintos adósságrendezésre, mert a négy orvosegyetem a modellváltás miatt kikerült azok közül az intézmények közül, amelyeknek adatot kell szolgáltatniuk a MÁK-nak. 

Az ETOSZ tagvállalatai arról számoltak be, hogy a kórházak a 2021. november végéig lejárt szállítói tartozásaik túlnyomó részét kiegyenlítették. Olyan kórházi beszállítóról nincs tudomása az egyesületnek, amelynek számláira egyáltalán nem jutott volna a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által az egészségügyi szolgáltatók részére kifizetett működési támogatásból.

A több mint négyezer orvostechnikai beszállító mindegyike hozzájutott november végén lejárt követeléseinek nagy részéhez – közölte a VG-vel Rásky László is. Hozzátette: csak néhány olyan intézmény volt, amelyik a decemberben lejárt adósságai egy részét is kiegyenlítette, a vonatkozó kormányrendelet alapján elsősorban a november végén fennállt tartozások kifizetése történt meg. Decemberi kifizetetlen számla és az orvosegyetemek miatt néhány milliárd forint adósság biztosan maradt a rendszerben – tette hozzá a beszállítók érdekeit képviselő főtitkár.

Az egészségügyi intézmények eladósodása több tényező által generált folyamat. Az adósságállomány kialakulásának egyik oka bizonyos típusú ellátások alulfinanszírozása – magyarázta Rádai Tamás, az ETOSZ vezetője. A probléma gyökerének orvoslásához ezért nélkülözhetetlen a valós ellátási költségeket fedező finanszírozási háttér megteremtése. Emellett a kórházak menedzsmentjét is érdekeltté kell tenni a hatékony és transzparens gazdálkodásban. Ezek a megoldások már a 2018. és 2019. évi kormánydöntésekben is megjelentek, de az intézkedések megvalósítása – részben a koronavírus-járvány miatt – még várat magára.

Legolvasottabb cikkeink