• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Klíma, lift, kazán - A kórházi infrastruktúra tragikomédiája

Egészségpolitika MA 07:02 Forrás: Weborvos Szerző:
Klíma, lift, kazán - A kórházi infrastruktúra tragikomédiája

Mégha az elmúlt évekhez hasonlóan az idei tél is enyhe lesz, előre meg lehet írni a kazánleállásokkal kapcsolatos kórházi híreket.

Ha a kórházak infrastruktúrája egy tragikomédiába illene, akkor a klímaberendezések, a liftek és a kazánok lennének a főszereplők. De hogyan vált a magyar egészségügyi intézmények műszaki állapota az elmúlt évek során egy előre látható, ám annál abszurdabb katasztrófává?

Klímarendszerek: fagyosságból pokoli hőségbe

A klímarendszerek meghibásodása évről évre visszatérő probléma, mintha valami rossz, folytatásos sorozat lenne a Neftixen. A tavasz közepétől a hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan emelkedik a betegek és az egészségügyi dolgozók frusztrációja is. Aztán, amikor beköszönt a kemény nyár, a klímák egyszerűen feladják a harcot a hőséggel szemben. Sokukat nem erre tervezték, sokukat karban sem tartották.

Liftproblémák: földszint és pince

Ha valaki azt gondolná, hogy a liftek legalább működnek, akkor csalódnia kell. Kisebb figyelmet keltenek, de rendszeresen jönnek a hírek a nyári napokon is. A régi, elavult felvonók gyakori meghibásodása miatt a betegek és az orvosok is kénytelenek a lépcsőket használni. Képzeljük csak el: egy műtét után lábadozó beteg, aki kénytelen a lépcsőkön felkapaszkodni, mert a lift már megint sztrájkol. Ez a helyzet nemcsak a betegbiztonságot veszélyezteti, hanem az egészségügyi ellátás igazi paródiáját jelenti.

Kazánok: fűtés vagy fázás

Aztán, ahogyan haladunk előre az évben, október közepétől a kazánok és a fűtési rendszerek állapota sem marad le a tragikomédiában. Még akkor sem, ha az elmúlt évekhez hasonlóan az idei tél is enyhe lesz, előre meg lehet írni a kazánleállásokkal kapcsolatos híreket, ami különösen a régebbi kórházi épületek esetében – tehát elsősorban a fővárosban – lesz mindennapos jelenség. Az elavult rendszerek meghibásodása miatt a kórházak nem fogják tudni a megfelelő hőmérsékletet biztosítani. Ez nemcsak kényelmetlen, hanem veszélyes is lesz, különösen a betegek és az idősebb korosztály számára.

A pénz szaga

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2021 őszén készített egy felmérést, mely szerint csak a klímarendszerek teljes körű felújításához 40 milliárd forintra lenne szükség. Ez az összeg ma egészen biztosan a duplája. De forrás hiányában ezek a beruházások elmaradnak.

Rejtélyes látomás

Az egészségügyi menedzsment egyik alapszabálya: az infrastruktúra hiányosságai közvetlenül befolyásolják a betegek ellátását és az orvosok munkáját. A klímarendszerek meghibásodása miatt elmaradó műtétek, a liftek üzemzavara miatt megnövekedett várakozási idő és a fűtési problémák mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a kórházak működése rejtélyes látomássá váljon, és ahol csak lehet, a megfelelő szolgáltatási alapokat biztosító magánegészségügyet válasszák a betegek. Ám sok esetben erre – mivel nem áll rendelkezésre a megfelelő szolgáltatás, vagy extrém költségek terhelnék a beteget – nincs lehetőség.

Elkerülhetetlen káosz

A kórházak alapvető infrastrukturális problémái jól előre láthatóak. Mégis évről évre megoldatlanok maradtak. A megfelelő anyagi források és az átfogó felújítási programok hiánya miatt a problémák csak súlyosbodnak. A kórházak egyre nehezebben tudják ellátni a betegeket, és képesek biztosítani az orvosok és ápolók munkájának zavartalanságát. De hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani? A pénzügyi források mellett hatékony és gyors intézkedésekre is szükség lenne. Nem csupán tűzoltásra, hanem tervszerű, megelőző karbantartásra. E területen mintha történt volna a nyár folyamán némi előrelépés – reménykedjünk hát a döntéshozók erejében és energiájában. De addig is, a kórházi infrastruktúra tragikomédiája tovább folytatódik, újabb és újabb epizódokkal. Mi pedig már kezdjük írni az október-novemberi cikkeket.