• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Korányi: hét projektre negyedmilliárdos támogatás

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

A fejlesztések révén az intézmény nagyobb számú rászoruló beteget láthat el az ország egész területéről.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet a tüdőgyógyászati ellátás legmagasabb szakmai progresszivitási szintjét képviselő országos jelentőségű és hatáskörű komprehenziv centruma. A fekvő- és járóbeteg-ellátás mellett kiemelt feladata a tüdőgyógyászat terén folytatott tudományos kutatások és az oktatás, valamint módszertani tevékenység, epidemiológiai regiszterek szervezése, a tüdőgondozói hálózat szakmai felügyelete. Az intézet legfontosabb profiljai a respiratórikus, az onko-pulmonológiai, a gyulladásos légúti kórképek, valamint a ritka légúti betegségek. Profiljaival, kapacitásaival és sürgősségi ellátásával szervesen illeszkedik a budapesti és a közép-magyarországi egészségügyi ellátó rendszerhez. Beutalási területén 1,7 millió lakos él a főváros 17 kerületében és az agglomerizációban. Mellkas sebészetének felvételi területe több további megyére is kiterjedve mintegy négymillió lakost érint. Rendelkezik a pulmonológia területén valamennyi releváns szakmai kompetenciával, szolgáltatással a prevenció, a diagnosztika, a terápia, a rehabilitáció és a gondozás vonatkozásában.

Az intézet annak érdekében, hogy szakmai kompetenciáinak megfelelően korszerűsíthesse infrastruktúráját és eszközparkját, pályázatot nyújtott be a 2016 évi kórházi konszolidáció keretében, „Az egészségügyi szakellátást nyújtó közfinanszírozott szolgáltatók működési támogatásáról szóló 388/2016 Korm. rendelet szerinti működési támogatásról" rendelet alapján. Ezek a források lehetőséget nyújtanak az egyes pályázóknak arra, hogy működési egyensúly javító beszerzéseket, beruházásokat eszközöljenek. A hatékonyabb működés érdekében lehetőség nyílik több intézmény hasonló szolgáltatásainak költség hatékonyabb működtetését eredményező közös szervezésére. Mindez az egészségügyi intézmények hatékonyabb működését, az adósság újratermelődésének lassítását, hosszabb távon a megállítását eredményezhetik, ami a lakosság biztonságosabb, magasabb színvonalú ellátását szolgálja. Az eredményekről sajtótájékoztatón számolt be dr. Kovács Gábor főigazgató és Horváth Ildikó professzor, az intézet stratégiai igazgatója (lásd képünkön.)

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet pályázata kedvező elbírálásban részesült, így hét projektre összesen 265,8 millió forint támogatást nyert el. Ebből területi együttműködés keretében tovább fejleszthetik a krónikusan gépi lélegeztetésre szoruló betegek ellátását. A pályázat elnyerése révén hat új, magas szakmai színvonalat képviselő modern non-invaziv lélegeztető készüléket vásárolhatnak, amelyek révén megelőzhető a súlyos légzési elégtelenségbe kerülő betegek esetében az intenzív osztályos ellátás. Felújíthatnak egy különálló épületet, ahol otthonos körülmények között, korszerű lélegeztető gépek segítségével élhetnek majd a súlyosabb állapotú, intubált gépi lélegeztetésre szoruló betegek. A feladat koncentrálása a nagyobb szakmai tapasztalat mellett a hatékonyabb működtetést is eredményezi.

Egy másik projekt lehetővé teszi a laboratóriumi épület felújítását és átalakítását konzorciumban megvalósuló területi integrációs bakteriológiai laboratóriumi ellátás érdekében, komfortosabb körülményeket biztosítva a dolgozóknak.

Mindennek a segítségével is nagyobb kapacitásúvá válhat a Nemzeti Mikrobakteriológiai Referencia Laboratórium működése. A betegek komfortérzésének a javítása és a költséghatékonyabb működtetésű élelmezés érdekében az egyéni tálcás tálalási rendszerhez tartósabb műanyag tálaló edényzetet vásárolhatnak. Hasonlóképpen a betegek komfortjának fokozása mellett csökkenti a költségeket új és tartósabb betegellátási textília beszerzése. Több egészségügyi intézmény számára jelent megtakarítást az, hogy konzorciumban megvalósulhat a területi integrált patológiai ellátás. Ehhez, a patológia, a boncterem, a bonctermi infrastruktúra fejlesztéséhez jelent forrást az elnyert pályázati összeg.

Az elnyert összegek segítségével az elkövetkező hónapokban megvalósuló fejlesztések révén az intézmény nagyobb számú rászoruló beteget láthat el az ország egész területéről. Ez az erőforrásokat és a tapasztalatokat koncentrálva az ellátás nagy orvos szakmai jelentősége mellett hatékonyabb bevételszerző hatása révén elősegíti az intézmény működési egyensúlyának a megteremtését is. Az egyes területeken, így a laboratóriumi és patológiai diagnosztika, a légzési rokkant betegek szubintenzív és intenzív lélegeztetése terén megvalósuló, más intézmények működésére is kedvező hatású regionális fejlesztése és szakmai koncentráció túl azon, hogy erősíti az ellátás színvonalát példaértékű nem csupán a tüdőgyógyászat, de más szakterületek és régiók számára is. Mindennek a segítségével a szakmai szempontok mindenkori prioritásait figyelembe véve regionálisan is a betegek számára komfortosabb, átláthatóbb és költséghatékonyabb működést valósíthatnak meg.

Az új fejlesztések révén a szakmai előnyökön túl számszerűsíthetőek a költséghatékonysági, illetve egyensúly javító hatások is. A 265 millió forintos támogatásnak köszönhetően öt év alatt 650 millió forintos megtakarítás képződhet részben az intézetben, részben az intézettel együttműködő más kórházakban.

Legolvasottabb cikkeink