• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Kórházszövetség: a vezetőváltások növelik a bizonytalanságot

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Javasolják a vezetői kinevezésekre vonatkozó döntések megfontolását, sőt: halasztását.

Az Magyar Kórházszövetség Elnöksége állásfoglalást adott ki a mai rendkívüli ülése után:

"A Magyar Kórházszövetség egyetért a Semmelweis Tervben is leírt és a Szövetség korábbi állásfoglalásaiban is megfogalmazott véleménnyel, mely szerint az egészségügyi ellátórendszer a rendelkezésre álló erőforrásokból, az előírt szakmai protokollok szerint, az elvárt minőségben nem működtethető.

Fenntartjuk azon véleményünket, hogy a nélkülözhetetlen többlet források mellett nem halasztható az ellátórendszer átfogó reformja. A változtatás Semmelweis Tervben megjelölt irányaival egyetértünk, annak végrehajtásában konstruktívan együtt kívánunk működni.

Változatlanul jelezni kívánjuk, hogy az ellátás legszűkebb keresztmetszetének és egyben legkritikusabb pontjának a humán erőforrás kérdést tartjuk – legyen szó intézetvezetőről, orvosokról, egészségügyi szakdolgozókról vagy egyéb egészségügyben foglalkoztatottakról.

Éppen ezért nem tartunk szerencsésnek semminemű olyan változtatást, amely ezen a területen fokozza a bizonytalanságot, vagy negatív hatást fejt ki.

Ezért tartjuk fontosnak, hogy valóban monitorozásra kerüljön, hogy a 2011. évi adóváltozások következtében mely intézmények és munkavállalók kerültek a korábbinál hátrányosabb helyzetbe. Ezt a kormányzati monitorozást a Kórházszövetség saját felméréssel is segíteni kívánja, hogy a szükséges kompenzációhoz a negatívan érintettek minél gyorsabban hozzájussanak.

Az intézmények működésében – akár átmenetileg is – bizonytalansági kockázatként szereplő vezetőváltások térben és időben koncentrálódva emelik a kockázat nagyságát, melyet a végrehajtásban fellelhető anomáliák még fokozhatnak is.

Az MKSZ által több ízben megfogalmazott és hangsúlyozott ágazati átalakítás sikere érdekében javasoljuk a személyi, vezetői kinevezésekre vonatkozó jogszerű döntések megfontolását és az optimális időpontra történő halasztását.

Egyidejűleg hangsúlyozni kívánjuk, hogy az MKSZ Alapszabályából adódóan a szervezetünkre vonatkozó intézményi vezetői státuszokat érintő személyi döntések nem érintik a legitim módon választott és jelenleg betöltött szövetségi tisztségeinket.
Reméljük, hogy az egészségügyi kormányzat a továbbiakban is fenn kívánja tartani azt a konzultatív alapokon nyugvó konstruktív együttműködést, mely az elmúlt hónapokban biztosította az ágazat túlélését.

Ennek a jegyében kívánjuk felajánlani, hogy az intézményvezetők pályáztatása során – a korábbi hagyományoknak megfelelően – szakértői szinten segíthessük, hogy teljesülhessenek az egészségügyi államtitkár úr által is megfogalmazott elvárások, azaz a vezetői posztokra a legfelkészültebb és a szakmailag legalkalmasabb pályázók kerülhessenek.

A Semmelweis Terv tartalmi, stratégiai céljainak szakmai és társadalmi vitája közben időszerűtlen és kockázatos az esetlegesen szükséges személyi kérdések idő előtti tulajdonosi megelőlegezése és társadalmi elfogadtatása.

Tudjuk, hogy az ország legfontosabb problémája jelenleg a gazdasági és pénzügyi egyensúly megtartása. Hisszük, hogy ebben a problémakezelésben egy jól működő egészségügy jelentősen tud segíteni, míg egy bizonytalan, anomáliákkal teli egészségügyi ellátórendszer jelentősen hátráltatja a gazdaság és a társadalom stabilizációját.

A Magyar Kórházszövetség változatlanul elkötelezett a betegellátás javítását célzó valamennyi intézkedés végrehajtásában és partnerséget remél mindenkitől, akinek ezzel azonos szándékai és cselekedetei vannak."

a Magyar Kórházszövetség
Elnöksége

Legolvasottabb cikkeink