• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kormányinfo: folytatódik a vita a Dél-budai centrumkórházról

Egészségpolitika 2019.11.28 Forrás: MTI - Weborvos összeállítás
Kormányinfo: folytatódik a vita a Dél-budai centrumkórházról

Budapesten ma is több CT-berendezés van, mint ahány kerület, de a kormány nyitott az ezek növeléséről szóló egyeztetésre.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén kiderült, hogy az ottani többség jelenlegi formájában nem támogatja a dél-budai centrumkórház-beruházást, továbbá nem kíván hozzájárulni az egészségügyi fejlesztések finanszírozásához - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely jó hírként értékelte, hogy szerdán eldőlt, Budapest rendezheti a 2023-as atlétikai világbajnokságot. Ehhez kétszer kellett győzni, mert nem volt elég elnyerni a rendezés jogát, hanem az újonnan választott budapesti vezetést is meg kellett győzni arról, hogy Budapestnek is érdekében áll az esemény megtartása, amelyhez kapcsolódóan Budapest legnagyobb zöld beruházása valósulhat meg - mondta

A miniszter ezzel párhuzamosan rossz hírnek minősítette, hogy a fővárosi többség elutasította a Fidesz-KDNP azon két módosító javaslatát, amely a budai szuperkórház eredeti tervek szerinti felépítéséről, valamint arról szólt, hogy a főváros is fordítson 10 milliárd forintot az egészségügyi intézmények korszerűsítésére.

Gulyás Gergely közölte, a főpolgármester kérésére a jövő hétre összehívják a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát, ahol tárgyalhatnak azokról a feltételekről, amelyeket a közgyűlés megfogalmazott. A miniszter elmondta, ezen a találkozón igyekszik majd meggyőzni Karácsony Gergelyt arról, hogy a közgyűlés ne vétózza meg a szuperkórház építését, továbbá arról is, hogy járuljanak hozzá valamivel a budapesti egészségügyi kiadásokhoz, ha valóban prioritásként kezelik azt. A városvezetés pozícióját is hitelteleníti ugyanis, ha egyetlen fillért sem hajlandók egészségügyi ellátásra költeni a 300 milliárd forintos költségvetésből - tette hozzá.

Szólt arról is, a főváros feltételeinek többsége a kormány tervei között is szerepel, de van olyan is, amely a jövő évi költségvetésben már benne van, így törvény van róla. Emlékeztetett, a kabinet szerdán hozott határozatot a két érintett kerület, Csepel és Ferencváros ellenzéki többségű képviselőtestületének döntéseiről.

Kiemelte, a kormány egészségügy fejlesztése melletti elkötelezettsége egyértelmű, amit az is mutat, hogy a jövő évi egészségügyi fejlesztésekre 42 milliárd forint áll rendelkezésre az Egészséges Budapest Programban. Karácsony Gergely kijelentéseire reagálva megismételte, Budapesten ma is több CT-berendezés van, mint ahány kerület, de a kormány nyitott az ezek növeléséről szóló egyeztetésre - tudósított az MTI.

A tájékoztatóról beszámoló lapok szerint Gulyás Gergely bejelentette azt is, a kormány 34 milliárd forint többletforrást biztosít az egészségügyi alap javára 2019-re. Részben gyógyszer-, gyógyászati segédeszközök-, ritka betegségben szenvedő betegek ellátására, utalt itt Gulyás például az SMA-s Zentére és Leventére. Később a Magyar Hang kérdésére viszont leszögezte, hogy a Zolgensmához hasonló árú gyógyszerek elbírálása továbbra is egyéni kérelmek alapján történik.

Ami az gészségügyi biztosítás szigorítását illeti, a miniszter elmondta: továbbra is minden esetben értesítik azokat, akiknek jogosultsága lejárt, de nem fizettek. A napi.hu úgy hallotta, Gulyás szerint a kiesés a gyógyszertámogatásra vonatkozik, akinek nincs, az teljes áron veheti a gyógyszert, az ellátásban nem lesz fennakadás

Annak kapcsán, hogy Niedermüller Péter (DK), Erzsébetváros polgármestere a Péterfy Sándor utcai kórházba látogatott, és azt mondta: a kormány kihagyta a Péterfyt az első körben felújítandó, kiemelt budapesti kórházak köréből Gulyás Gergely elmondta:Nem született döntés arról, hogy a Péterfy-kórházat kivették volna a felújítandó kórházak listájáról, azt pedig Kásler Miklós dönti el, hogy Niedermüller Péter meghívásának eleget tesz-e. A kórházi adósságállományról szólva úgy válaszolt: a kormány megvizsgálja, hogy mitől alakult ki a 70 milliárdos adósságállomány, és ezután fog arról dönteni, hogy akar ehhez segítséget nyújtani - emelte ki az index.hu.

A Magyar hang kérdésére, miszerint Felül kell-e vizsgálni az egészségügyi költségvetést amiatt, hogy sok kórház a külföldi beszállítók miatt nem forintban adósodott el, így hatással lehet rá az euróárfolyam változást? – Gulyás Gergely úgy válaszolt: A költségvetésre komoly veszélyt az árfolyamváltozás nem jelent, a kormánynak legalább annyi plusz bevétele van mint amennyi kiadása, összességében pénzügyi nehézséget nem okoz az árfolyamkülönbség, válaszolta Gulyás Gergely. Ha a költségvetés valamelyik részterületén az árfolyamkülönbség pluszkiadást indokol, biztosítani fogják. (MTI fotó/Soós Lajos)

Legolvasottabb cikkeink