• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Kormányinfó: kötelező a maszk, kötelező a 3. oltás az egészségügyieknek

Egészségpolitika Frissítve 2021.11.18 Forrás: MTI
Kormányinfó: kötelező a maszk, kötelező a 3. oltás az egészségügyieknek

Kötelezővé tették a harmadik oltást az egészségügyi dolgozóknak. Ennek elrendelését tervezik az államigazgatásban is.

Szombattól ismét kötelezővé tette a kormány a zárt terekben a maszkhasználatot - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón. Gulyás Gergely közölte azt is, hogy kötelezővé tették a koronavírus elleni harmadik oltást az egészségügyi dolgozóknak. Ennek elrendelését tervezik az államigazgatásban is, mivel az állam igyekszik jó példával elöl járni - jegyezte meg.

Hozzátette: továbbra is védettségi igazolvánnyal lehet látogatni az ötszáz főnél nagyobb rendezvényeket.

Kötelező a maszk használata például az üzletekben vásárláskor, a bevásárlóközpontokban, a levéltárakban, a múzeumokban, a színházakban, mozikban, illetve a közigazgatási szerv ügyfelek részére nyitva álló területén - sorolta.

Emlékeztetett arra, hogy már korábban döntöttek a kötelező maszkhasználatról a tömegközlekedésben, s ez továbbra is fennmarad.

A szolgáltatásokról azt mondta, mindenhol kötelező a maszk viselése, ahol egy üzlethelyiségben rendszeresen öt főnél többen tartózkodnak. Az iskolákban az igazgatókat jogosítják fel, hogy döntsenek a maszkviselésről - ismertette.

A maszkhasználat alól kivételt jelentenek az irodák és a sportolás céljára szolgáló helyiségek - mondta.

A miniszter a friss járványadatokat ismertetve azt mondta, a matematikusok előrejelzései szerint november végén, december elején tetőzhet a koronavírus-járvány negyedik hulláma. Minden ilyen előrejelzés kockázatos, de sokan azt mondják, hogy már egy héten belül tetőzhet a járvány - jelezte.

Elmondta, a szakemberek továbbra is azt erősítik meg, hogy érdemi védettséget a koronavírussal - különösen annak delta variánsával - szemben csak és kizárólag az oltás ad.

Szerinte ezt igazolják a nemzetközi tapasztalatok is. Azt látják - folytatta -, azokban az országokban sikerült megfékezni a vírus terjedését, ahol a második oltást harmadik is követte. A miniszter példaként Izraelt és az Egyesült Államokat említette.

Azt mondta, a kormány mindenkinek javasolja a harmadik oltást, ezt felvenni a negyedik hónaptól lehet, de hat hónap után indokolt.

Gulyás Gergely közölte, minden eddigi felmérés szerint hat hónap elteltével a két oltás általi védettség mérséklődik.

Kijelentette: a járványt akkor lehet megállítani, ha mindenki beoltatja magát. Ha mindenki megteszi ezt, akkor a negyedik lehet a járvány utolsó hulláma, ha nem, akkor újabb és újabb hullámokra kell számítani - fűzte hozzá.

Szavai szerint azok, akik nem oltatják be magukat, saját életük mellett mások egészségét, életét is veszélyeztetik, ezért volt kénytelen a kormány a kötelező maszkhasználatról dönteni.

Beszámolt arról is, hogy a jövő héten, november 22. és 28. között oltási akcióhét lesz az átoltottság növelése és a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Kórházi oltópontokon lesz lehetőség a koronavírus elleni oltás felvételére - mondta, jelezve, ezzel segítenék azok helyzetét is, akiknek a munkaadója kötelezően előírta az oltást.

Hozzátette: 101 megyei és városi kórházban várják az oltást felvenni akarókat reggel 7 és este 7 között. A kórházak emelt kapacitással készülnek, Budapesten pedig különösen nagy mértékben emelik az oltópontok számát; egyes megyékben szakrendelőkben is elérhető lesz a vakcina - mondta.

Aki az oltóponton jelentkezik, minden előzetes regisztráció nélkül azonnal megkapja az oltást, legyen az az első, a második, vagy a harmadik - közölte.

Gulyás Gergely elmondta, ötféle vakcina áll rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm.

A Szputnyik az egyetlen, ami elfogyott, minden más oltás bőségesen van - tette hozzá.

Úgy fogalmazott, "mindenkit arra kérünk, hogy érezze át azt a felelősséget, hogy nemcsak a saját személyes egészségéért felel az oltás felvételéről hozott döntés során, hanem mások egészségét is akkor tudja a legnagyobb valószínűséggel megkímélni, ha beoltatja magát".

Kérdésre közölte azt is: az egészségügyi dolgozóknak a második oltásukat követő hét hónapon belül kell felvenniük a harmadikat. Az államigazgatásban arra törekszik majd a kormányzat, hogy a legtöbb emberrel találkozó kollégáknak mindenképp meglegyen a három oltása, például az ügyfélszolgálatokon dolgozóknak.

A pedagógusok esetében nem hoztak döntést a harmadik oltásról. Elmondta azt is: közöttük mindegy 87 százalékos az oltottság.

Egy másik kérdésre úgy felelt: érdemes megtartani mindazokat a rendezvényeket, amelyek oltási igazolványhoz kötöttek. Ezzel is világossá válik, hogy az oltás az, ami megvéd. Kijelentette: téves, hogy a jelenlegi átoltottság mellett ugyanúgy kellene viselkedni, mint akkor, amikor még nem állt rendelkezésre oltóanyag.

Gulyás Gergely arról beszélt: a legfontosabb, hogy úgy éljük túl a járvány negyedik hullámát, hogy az ország működőképessége biztosított legyen, ennek legjobb eszköze pedig a vakcina felvétele. Hozzátette, a kormány mindenkinek azt javasolja, hogy olttassa be magát.

Ott nyitnak oltópontot az akcióhéten, ahol reggel hét és este hét között nyitva tudnak tartani - jelentette ki, hozzátéve, hogy az oltóhelyekkel kapcsolatban szakmai döntés született, így nem hasznos abból politikát csinálni.

Beszélt arról is: nem ért egyet azzal, hogy forgatócsoportok menjenek a kórházakba, szerinte nem jó haldokló betegeket mutatni. Az emberek pedig a járványadatokból láthatják a helyzet súlyosságát.

Amikor a koronavírus-tesztek ingyenessé tételéről kérdezték, a miniszter kijelentette, "mi úgy gondoljuk, hogy a teszt nem váltja ki az oltást", hozzátéve, a kormány nem akar változtatni az eddigi szabályokon.

Gulyás Gergely nemmel válaszolt arra, visszatérhet-e a digitális oktatás, mondván, "ha az iskolák megállnak, akkor valóban minden megáll", majd hozzátette, ma minden feltétel adott az iskolák működéséhez, és esély van arra, hogy december elejére megszülethet az európai szakhatóság jóváhagyása a 12 év alattiak oltásához.

A miniszter egy kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a szegényebb kontinenseknek adott oltások ára a töredéke annak a költségnek, amit az újabb és újabb vírustörzsek kialakítása jelentene, ezért ez nem csupán helyes és indokolt emberiességi gesztus, de a világ többi részének az érdeke is.

A magyarországi helyzetről szólva elmondta: korlátlanul áll rendelkezésre oltóanyag, és ha a szakvélemények a negyedik oltást is ajánlják, ahhoz is lesz elegendő vakcina.

Amikor az oltásellenesek elleni fellépésről kérdezték Gulyás Gergely arról beszélt: a legfontosabb minél többször elismételni, hogy 90 százalékos oltottság esetén nem tud lenni érdemi járványhullám Magyarországon, aki nem olttatja be magát, az saját maga mellett másokat is veszélyeztet.

Megerősítette azt az információt, hogy Magyarország mintegy tíz orvost küld Szlovéniába, hogy segítsenek az ottani súlyos járványhelyzet kezelésében.

Elmondta, nem a kormány, hanem a helyi kórházi igazgatás dönt arról, hogy van-e mód a halasztható műtétek végrehajtására.

Közölte azt is: még a hónap végéig megkapják a kerületi önkormányzatok a fővárossal kötött megállapodás alapján járó egészségügyi támogatást. A késlekedés oka, hogy a főváros "nem tud egy egyenes választ adni arra a kérdésre, hogy felmond egy megállapodást, vagy sem" - válaszolta.

Legolvasottabb cikkeink