• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Kormányinfó: újabb egy hónapig él a határzár

Egészségpolitika 2020.10.01 Forrás: MTI nyomán
Kormányinfó: újabb egy hónapig él a határzár

A nem sürgős műtétek elhalasztására  egyelőre nincs szükség, és a legrosszabb forgatókönyv alapján ez október közepéig nem is várható.

További egy hónappal meghosszabbította a határzárat a kormány október 1-jétől - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely hangsúlyozta, az eddig meghozott szabályokat továbbra is be kell tartani. Kulcsfontosságúnak nevezte a maszkhasználatot. Hozzátette: megkezdődött az iskolákban a testhőmérséklet mérése, a kórházakban és az idősotthonokban fenntartják a látogatási tilalmat és rendelkezésre fog állni az influenza elleni oltás is.

A miniszter úgy értékelt, hogy "a koronavírus-járvány második hulláma itt van velünk", a fertőzésszámok szeptember eleji ugrásszerű emelkedése megállt Magyarországon és hosszabb ideje stagnál, 600 és 1000 között van ez a szám. Hozzátette: az európai számokat nézve Magyarország a középmezőnybe tartozik a fertőzésszámmal és továbbra is Európa legjobban védekező tagállamai közé tartozunk a halottak számát tekintve. Kijelentette: minden emberi életet, minden eszközzel védeni kell az ehhez szükséges feltételek, a kórházi kapacitások adottak.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy egy körül kell lennie az egy fertőző által megfertőzöttek számának, amit R betűvel jeleznek. Megjegyezte, a legfrissebb mérések szerint egy körül van most ez a mutató.

Egyelőre az egészségügyi ellátórendszer változtatások nélkül is képes arra, hogy mindenkiről gondoskodjon - közölte, hozzátéve, ha szükséges, a nem sürgős műtéteket el lehet halasztani, de pillanatnyilag erre nincs szükség, és a legrosszabb forgatókönyv alapján erre október közepéig nem is lesz szükség.

Hagyományosan a 3 év feletti, a kockázati csoportokba tartozó emberek kapják meg ingyenesen az oltást, amelyet idén ezeknek a csoportoknak különösen javasolnak, de mindenki hozzájuthat ingyenesen - részletezte. Megjegyezte, hogy a 60 év felettiek és a valamilyen alapbetegséggel rendelkezők tartoznak a kockázati csoportba.

Szentkirályi Alexandra kitért arra, hogy a részletszabályokat most dolgozzák ki, a laboratóriumi kapacitások azonban elégségesek. Közölte, várhatóan október második felében lehet jelentkezni az orvosnál az oltásért. Kitért arra, hogy az influenzaoltást már megkapta több mint 39 ezer egészségügyi és 8900 szociális intézményben dolgozó.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról is beszámolt: a testhő mérése az óvodákban is kötelező, a kormány ehhez is biztosítja az eszközöket. Hőkapu is rendelkezésre áll azon intézmények számára, ahol egyetlen kapun legalább 400 gyermek halad át. Az országban mintegy 120 ilyen iskola van.

A tavaszi korlátozások visszahozásának időpontját firtató kérdésre a miniszter azt mondta, ha a jelenlegi szabályokat betartják az emberek - ebben az elmúlt két hétben jelentős pozitív változás volt -, akkor az esetszám nem fog nőni és akkor stagnálhat a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma is.

MTI/Illyés Tibor

Legolvasottabb cikkeink