• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Kormányinfó: újabb vírusvariánsok megjelenését igazolták

Egészségpolitika Frissítve 2021.07.22 Forrás: MTI
Kormányinfó: újabb vírusvariánsok megjelenését igazolták

Eddig Magyarországon összesen 23 főnél mutatták ki a delta, 2 főnél a brazil variánst.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Covid-laboratóriumában újabb 15 fő esetén igazolták az újabb koronavírus-variánsok megjelenését: 14 esetben a delta, egy esetben a gamma (brazil) variánst azonosították - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely hozzátette: eddig Magyarországon összesen 23 főnél mutatták ki a delta, 2 főnél a brazil variánst.

A miniszter felhívta arra a figyelmet, hogy minden, a kormány rendelkezésére álló szakvélemény szerint a koronavírus delta variánsának terjedése sokkal gyorsabb, mint a korábbiaké.

Hangsúlyozta, ez ellen védettséget az oltások nyújtanak. Védetté az az ország válik, ahol az oltások száma nagyon magas - mondta, és mindenkit arra kért, aki még nem tette meg, hogy oltassa be magát koronavírus ellen.

Emlékeztetett arra is, hogy augusztus elsejétől lehetővé tették a harmadik oltás felvételét is. A harmadik oltás beadatására a második oltás után négy hónappal van lehetőség, de orvosi javaslatra ettől el lehet térni.

A miniszter közölte, elegendő oltóanyag áll rendelkezésre; Magyarország valószínűleg az egyetlen ország a világon, ahol hat vakcinával is oltanak.

Közös feladatként beszélt arról, hogy ne keltsenek bizalmatlanságot az oltások hatékonyságával kapcsolatban.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a delta variánssal szemben az oltások hatékonysága alacsonyabb, de mégis ez az egyetlen fegyver ez ellen is.

A járvány elleni küzdelemről szólva a Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: a helyzetet most is komolyan kell venni, egyes országokban robbanásszerű a delta variáns terjedése, és nincs ok feltételezni, hogy Magyarországon ez máshogyan lesz.

A magas oltottsági arány miatt ez "lehet később, lehet lassabb, a csúcsa a járvány negyedik hullámának lehet valamivel alacsonyabban, de ettől még nem fogjuk tudni elkerülni" - mondta Gulyás Gergely.

A harmadik oltásról szólva közölte, a többségi szakmai vélemény szerint - ami ellentétes a gyártók érdekeivel - a harmadik oltásnak különbözőnek kell lennie az előző kettőtől.

Kitért arra: van egy javaslata a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételéről, a kormánynak foglalkoznia kell ezzel a kérdéssel, de egyelőre a téma nem volt napirenden. Elsősorban a vendéglátásban, a szolgáltató szektorban lehet különösen indokolt a kötelező oltás, de általánosságban is érdemes megvizsgálni a felvetést - értékelt.

Megjegyezte: az oltóorvos dönti el, milyen vakcinát kaphat valaki harmadik oltásként.

Arra, hogy elfogadja-e Orbán Viktor miniszterelnök Karácsony Gergely főpolgármester arról szóló ajánlatát, hogy az oltási kampány népszerűsítéséért közös plakáton szerepelne a miniszterelnökkel, Gulyás Gergely úgy reagált: a kormány olyan megoldásokban gondolkozik, amelyek növelik az oltási hajlandóságot. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Legolvasottabb cikkeink