• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus - 28 pontos akciótervet készített a BM

Egészségpolitika Frissítve 2020.02.01 Forrás: MTI
Koronavírus - 28 pontos akciótervet készített a BM

Soron kívül megkezdte az egészségügyi védőmaszkok gyártását a büntetés-végrehajtási szervezet.

Elkészült a koronavírus-járvány magyarországi terjedését megakadályozni hivatott akcióterv, amelyet a Belügyminisztérium péntek este juttatott el az MTI-hez. Az operatív törzs terve 28 pontból áll. Az intézkedések célja a fertőzés esetleges magyarországi megjelenésének kiszűrése és lokalizálása, valamint az állami szervek feladatainak összehangolása, ezáltal az egészségügyi és járványügyi intézkedések hatékony megszervezésére - írták.

A terv első hat pontja az Országos Rendőr-főkapitányság számára ír elő intézkedéseket. Elsőként, hogy az ORFK soron kívül tegyen javaslatot a határforgalom ellenőrzésének és a járvány terjedésének megakadályozásra vonatkozó eljárásrendre, a szükséges intézkedésekre és határvédelmi eszközökre. Kiemelt figyelmet kell fordítani azokra az emberekre, akik Kínából érkeznek, vagy a beutazást megelőző 14 napon belül ott tartózkodtak valamint azokra, akik bizonyítottan fertőzött emberekkel kerültek kapcsolatba - áll a dokumentumban.

Az akcióterv előirányozza hőkamerák szolgálatba helyezését, esetleg további ilyen berendezések megvásárlását vagy bérlését.

A Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve ingyenesen elérhető információs vonalat (zöld szám) kell létrehozni. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ útján be kell szerezni a szükséges egészségügyi eszközöket. Biztosítani kell a határátkelőhelyeken szolgálatot teljesítők megfelelő egészségügyi védelmét és egyéni védőfelszereléseket, valamint fertőtlenítő helyeket kell kialakítani. Gondoskodnia kell az érintett állomány felkészítéséről, és a határátkelőhelyen biztosítani kell a fertőzöttek elkülönítését - olvasható a dokumentumban.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az országos tisztifőorvos számára hét intézkedést sorolnak fel. Elsőként, hogy határozza meg és léptesse életbe a járvány elleni védekezéshez szükséges eljárásrendet, erről tájékoztassa az egészségügyi ellátórendszerben érintetteket, különös tekintettel a határátkelőhellyel rendelkező területekre. Ellenőrizni kell a védekezéshez szükséges, raktárkészleten és gyártási folyamatban lévő egészségügyi eszközök körét, mennyiségét és minőségét, ha indokolt, intézkedni kell további készletek beszerzésére. Át kell tekinteni a vizsgáló laboratóriumok kapacitását, biztosítani kell a soron kívüli vizsgálatok lefolytatását. Az állampolgárok tájékoztatása érdekében figyelemfelhívó kampány útján be kell mutatni a vírussal kapcsolatos honlapot.

Az akcióterv szerint a központnak meg kell bizonyosodnia arról, hogy adottak-e a feltételek a külföldről visszaérkező felsőoktatási diákok megvizsgálásához.

Az ingyenes információs vonal létrehozását követően biztosítani kell az orvosi hátteret. Biztosítani kell az egészségügyi szakterület együttműködését az Egészségügyi Világszervezet (WHO) intézményeivel - áll a dokumentumban.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ feladata, hogy gondoskodjon a védekezésben részt vevők egészségügyi eszközinek beszerzésére.

Az Országos Mentőszolgálat feladata, hogy biztosítsa a határátkelőhelyeken észlelt potenciális betegek egészségügyi intézménybe szállítását, és ellenőrizze, hogy az ellátó személyzet maradéktalanul rendelkezik-e a megfelelő védőfelszereléssel. Szükség szerint gondoskodni kell azok pótlásáról.

Az Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetnek fel kell készítenie a rendelkezésre álló betegellátó szakterületet a betegek fogadására, továbbá intézkedési tervet kell készítenie a rendelkezésre álló elhelyezési kapacitások bővítésére.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának elő kell készítenie az egészségügyi védőfelszerelések gyártására történő átállást.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak haladéktalanul értesítenie kell az operatív törzset az Európai Tanács integrált válságelhárítási intézkedések készenléti helyzetének megváltozásáról, és együtt kell működnie az Európai Bizottság szakosított szerveivel, és tájékoztatnia kell az operatív törzset.

A Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központnak intézkednie kell a tájékoztató anyagok soron kívüli elkészítéséről, továbbá nyomon kell követnie az Európai Unió tagállamainak járványügyi intézkedéseit, a Kínából érkező légi forgalom alakulását, és az ezzel kapcsolatos állami intézkedéseket. Erről - további intézkedésig - 24 óránként jelentést kell készítenie.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság feladata, hogy a Kínai Nagykövetséggel együttműködve gondoskodjon a hazájukba visszatérni nem tudó kínai állampolgárok tartózkodási jogának ideiglenes rendezéséről.

Az akciótervben rögzítették, hogy a BM-nek a Pénzügyminisztérium bevonásával kezdeményeznie kell az elrendelt beszerzések esetében a közbeszerzési eljárás alóli mentesség engedélyezését. Szintén a BM feladata, hogy az operatív törzs munkájával kapcsolatos adatok, információk, jelentések számára biztosítson informatikai támogatást.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium feladata, hogy a kimenekítésre váró magyar állampolgárok helyzetéről nyújtson folyamatos tájékoztatást, és a Turisztikai Ügynökség és az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság bevonásával készítsen tájékoztató anyagot a kínai állampolgárok be- és kiutazásával kapcsolatos tapasztalatokról.

Az operatív törzs egyúttal felkérte a köznevelési és közoktatási intézmények vezetőit és fenntartóit, valamint a polgármestereket, hogy amennyiben olyan beteg személyről szereznek tudomást, aki Kínából érkezett, akkor vegyék fel a kapcsolatot a Nemzeti Népegészségügyi Központ területi szerveivel.

"Az Operatív Törzs felhívja tagjait, hogy a meghatározott feladatok végrehajtását soron kívül kezdjék meg, és azok előrehaladásáról a következő ülésen számoljanak be" - olvasható.

Az operatív törzs folyamatosan elemzi a helyzetet, és ha indokolt, további intézkedéseket hoz.

Emmi: a kórházak felkészültek

A kórházak felkészültek a koronavírussal kapcsolatos szakmai protokollok és eljárásrendek végrehajtására - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel. Közleményük szerint Magyarország meghozott minden szükséges járványügyi megelőző intézkedést a koronavírusos fertőzésekkel kapcsolatban és felkészült az esetleges betegek ellátására. Ennek részeként pénteken az Emmi Egészségügyért Felelős Államtitkársága által kezdeményezett megbeszélésen a kórházak képviselői, fenntartói és a háziorvosok szakmai szervezetei részletes és szakszerű tájékoztatást kaptak Müller Cecília országos tisztifőorvostól a Nemzeti Népegészségügyi Központ eljárásrendjéről.

Az egészségügyi intézmények fenntartói és a háziorvosi alapellátást képviselő szakmai szervezetek is egyhangúlag jelezték, hogy felkészültek és messzemenően együttműködnek az eljárásrend betartásában.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a szakmai protokolloknak megfelelően ajánlásokat fogalmaz meg az egészségügyi intézmények, a kórházak, a háziorvosok számára és koordinálja a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy megelőzzék a koronavírus-fertőzéseket Magyarországon - áll az Emmi közleményében.

Megkezdte az egészségügyi védőmaszkok gyártását a büntetés-végrehajtási szervezet

Soron kívül megkezdte az egészségügyi védőmaszkok gyártását a büntetés-végrehajtási szervezet - jelentette be a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) szóvivője szombaton a debreceni büntetés-végrehajtási intézet gyártóüzemében. Orosz Zoltán alezredes emlékeztetett rá, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki ülésén elfogadott akciótervében a BVOP feladatául szabta, hogy készítse elő az egészségügyi védőfelszerelések gyártására történő átállást. "A büntetés-végrehajtás (bv) az átállást végrehajtotta" - mondta a szóvivő. Hozzátette: a védőmaszkokat a bv gazdasági társaságai közül a fogvatartottakat foglalkoztató Adorján-Text Kft. gyártja, amelynek a fő profilja ágyneműk, függönyök, asztalterítők, törölközők, egészségügyi termékek, munka és védőruhák gyártása.

A védőmaszkok gyártásához minden alapanyag rendelkezésre áll, a fogvatartottak hosszított idejű váltásban, napi 12 órán át készítik, csomagolják a maszkokat, amelyből 20 ezer darab gyártására képes naponta az üzem. A szóvivő hangsúlyozta: a jelenleg is zajló gyártási folyamat eredményeként folyamatosan nő az árukészlet, de már most jelentős raktárkészlettel, több mint 320 ezer védőmaszkkal rendelkeznek. A maszkokat az ország több pontján kialakított raktárakban tárolják, ahonnan szükség esetén azonnal szállíthatják a felhasználókhoz.

Vezetőképünk: MTI/Czeglédi Zsolt

Vizsgálják a Kínából érkező utasokat a budapesti repülőtéren

Péntek estétől valamennyi közvetlenül Kínából érkező utast megvizsgálnak a Liszt Ferenc-repülőtéren a koronoavríus-járvány miatt, mielőtt belépne az országba - közölte a Budapest Airport Zrt. az MTI-vel. Az első járat, amelynek utasait a hatósági döntés értelmében megvizsgálják, az Air China 18:50-kor Minszk érintésével Pekingből érkező gépe - közölték. Az utasok egészségi állapotának ellenőrzése - a több országban már alkalmazott eljárásrendhez hasonlóan - testhőmérséklet-méréssel történik. A határértéket meghaladó testhőmérséklet esetén az egészségügyi szakszemélyzet további vizsgálatokat végez. "Ennek megfelelően az utas folytatja az útját, vagy gyanú esetén az erre felkészült egészségügyi intézménybe viszik" - tudatták. 

Legolvasottabb cikkeink