• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: kezdődik az országos szűrés

Egészségpolitika 2020.04.28 Forrás: Weborvos Szerző:
Koronavírus: kezdődik az országos szűrés

Az ország 487 településén gyűjtik a mintákat fix helyeken, szűrőbuszokkal és besegítenek a mentők is.

Reprezentatív és országos szintű koronavírus szűrést szervez a négy hazai orvosegyetem az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával és a KSH közreműködésével. A H-UNCOVER-re keresztelt epidemiológiai program során 17 780 kiválasztott személyt kérnek fel a szűrésben való részvételre – 14 év felettieket. Ehhez az ország 489 településén (beleértve Budapestet is kerületenként) biztosítanak mozgóegységes, illetve a fővárosban 10 fix helyen folyamatos, 12 órás nyitva tartással szűrési lehetőséget - jelentették be a május elsején induló programról ma egy videokonferencián.

A kutatást azzal a céllal végzik, hogy a vírus epidemiológiájáról megfelelő tudományos bizonyítékokat nyerjenek, javítsák a járványügyi becslések megbízhatóságát, segítsék (szelektív) intézkedések meghozatalát, és monitorozni tudják az intézkedések hatásosságát, mutatott rá Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, aki egyben a négy orvosképző egyetem járványelemző munkacsoportjának vezetője.

Az eredmények alapján országos klinikai epidemiológiai tanulmányt készítenek majd, ami megmutatja, milyen arányban fertőződtek meg a magyarok a járvány során, hányan lettek betegek közülük, illetve hányan szereztek immunitást a Covid-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 vírussal szemben.  

Ezer orvos, ápoló, asszisztens, orvostanhallgató vesz részt a szűrésben, amit PCR-teszttel végeznek. Közismerten ez alkalmas a vírus örökítőanyagának kimutatására, és ezidáig ez a legmegbízhatóbb módszer. Az  orr- és garatváladék vizsgálata mellett vért is vesznek a vizsgált személyektől – ez utóbbi a megerősítő laborvizsgálat, amely kimutatja, hogy immunválaszt adott a szervezet a fertőzésre.

A mintavétel precíz elvégzésének fontosságára többen is felhívták a figyelmet a videokonferencián, Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportjának vezetője azonban megjegyezte: a legfrissebb kutatások szerint nyálból is kimutatható a vírus örökítőanyaga, sőt, egyes vizsgálatok szerint még nagyobb mennyiségben, mint a garat- és torokváladékból.

A fentebb említett, 487 településen végzett tesztelésen bárkit megszűrnek, aki jelentkezik, a vizsgálat teljesen ingyenes. Ugyanakkor, a reprezentatív módon kiválasztottak szűrésre való jelentkezése, szűrése nagyon fontos, hiszen az országos helyzetre történő következtetés az ő vizsgálatukkal lehetséges, rajtuk múlik a járvány követhetősége, kezelhetősége, fogalmazott az SE rektora.

Május elsején indul a szűrés, két héten át fog tartani, és egy keresztmetszeti vizsgálat időtartama szintén két hét lesz, maga a program egy év múlva zárul. A mintavételt az OMSZ munkatársai is segítik majd a szűrőautók és fix helyszínek, háziorvosi rendelők, járóbeteg-ellátók mellett, így az idősebbeknek és/vagy krónikus betegeknek nem kell a vizsgálat miatt elhagyniuk otthonukat.

Mint Merkely Béla elmondta, a minták több mint 48,5 százalékát a Semmelweis Egyetem munkatársai gyűjtik be, míg, 20,6 százalékot a Debreceni Egyetem, 16,4 százalékot a Szegedi Tudományegyetem és további 14,3 százalékot a Pécsi Tudományegyetem munkatársaitól várnak a laborok.

Az eredményeket a szűrésen résztvevők az EESZT profiljukban tekinthetik meg, de mindenképpen kapnak értesítést. Akit esetleg kiszűrnek és kiderül, hogy COVID-beteg, azt a szokásos protokoll szerint látják el: ha nincsenek különösebb tünetei, házi karanténba kerül, ha pedig állapota indokolja, kórházi kezelést kap. Az előzetes felmérések szerint részvételi hajlandóságban a legaktívabbak a harmincasok, valamint a férfiak és a magasabb iskolai végzettségűek, a fővárosban, illetve nagyvárosokban élők.

A konferencián kiderült, hogy az egyetemek az elsők között kezdték megszervezni a PCR-szűréseket dolgozóik körében, hogy – mint Berényi Ervin, a DE Klinikai Központjának vezetője mondta – a lehető legszigorúbban kontrollálni tudják a járványt. A négy egyetem saját maga által végzett eddigi tesztjei az alábbi eredményt hozták: 33 155 esetben végeztek PCR-tesztet (saját laborjaikban elemezték a mintákat), s ebből 832 pozitív esetet találtak.

A begyűjtött mintákat szintén az egyetemek laborjai fogják elemezni. A vizsgálatot legalább két alkalommal a járvány lefolyása során megismétlik, a tesztelések között legalább egy hónapnak kell eltelnie. Az első eredményeket május végére ígérik.

Legolvasottabb cikkeink