• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Korszerű gépeket vásárolt az Országos Mozgásszervi Intézet

Egészségpolitika 2023.06.06 Forrás: MTI
Korszerű gépeket vásárolt az Országos Mozgásszervi Intézet

A beszerzett diagnosztikai eszközök a képalkotás, a laboratóriumi vizsgálatok és a mozgásanalizálás területén a csúcstechnológiát képviselik.

Korszerű gépeket vásárolt az Országos Mozgásszervi Intézet közel 1,3 milliárd forint értékben. A beruházás rendkívüli előrelépés a mozgásszervi betegségek megelőzésében és kezelésében - hangzott el az intézet campusán tartott projektzáró rendezvényen kedden, Budapesten.

Bidló Judit, az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár az Innováció a reumatológiában címet viselő eseményen elmondta, hogy az európai uniós partnerségi megállapodás célja a társadalmi együttműködés erősítése, a szegénység, valamint a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem.

Felidézte, hogy a 2020-as országjelentés szerint Magyarországon az emberek várható élettartama elmarad az uniós átlagtól. Ennek megváltoztatása érdekében hangsúlyosan jelenik meg a modern ellátási formák támogatása a költségvetésben - mondta a helyettes államtitkár.

Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató úgy fogalmazott, hogy a program nemcsak az eszközökről szól, hanem az azokhoz kapcsolódó szakmai tudásról is. Reményét fejezte ki, hogy a kutatási program során elért eredményeket az országos egészségügyi intézmények együttesen tudják majd felhasználni.

Nemcsok Dénes, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy az ilyen projekteket mindig egyfajta misztikum övezi, rengeteg feltételnek kell megfelelni, és az, hogy a projektnek a végére értek, bizonyítja, hogy ez sikerült.

Poór Gyula, az OMINT főigazgatója mutatta be a pályázat során beszerzett diagnosztikai eszközöket, amelyek a képalkotás, a laboratóriumi vizsgálatok és a mozgásanalizálás területén a legmagasabb csúcstechnológiát képviselik, és jelentősen javítják Magyarországon a mozgásszervi betegek ellátásának színvonalát, illetve komoly kutatási potenciált is jelentenek.

Az eseményhez kiadott sajtóközleményben felidézték, hogy az Országos Mozgásszervi Intézet (OMINT) 2021-ben jött létre két nagy múltú intézmény, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet(OORI) fúziójával.

A pályázat keretében világszínvonalú kettős energiájú CT-t, funkcionális MRI-t, laptopot és zseb ultrahangkészülékeket, az autoimmun betegségek diagnosztikájához használt laboratóriumi műszereket, valamint a gyermekek állapotának szűrésére is alkalmas mozgásanalizáló rendszert szereztek be.

Legolvasottabb cikkeink