Ebben a tankonyhában mesterszakácsok és dietetikusok oktatják majd az itt tanulókat, illetve a közétkeztetésben adják tovább a tudásukat.
A kormány mindenhová azt az üzenetet igyekszik eljuttatni, hogy az egészség érték - hangsúlyozta a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára kedden Budapesten.
Takács Péter tájékoztatása szerint ebben az uniós elnökségi ciklusban a magyar egészségügyi kormányzat is a megelőzést helyezte a középpontba, hozzátéve, már korábban is voltak olyan kormányzati intézkedések, amelyek ebbe az irányba mutattak. Az államtitkár ezek között említette a népegészségügyi termékadót, a mindennapos testnevelést és a nem dohányzók védelméről szóló törvényt.
Következő lépésként Takács Péter az úgynevezett európai kardiovaszkuláris cselekvési tervről beszélt, amelynek szavai szerint a magyar kardiológusok a motorjai.
Müller Cecília országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a tankonyha abban is segíthet, hogy a táplálkozástudomány által feltárt ismereteket a gyakorlatban is alkalmazni lehessen.
Takács Péter a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központban (NNGYK) felavatott új közétkeztetési tankonyha ünnepélyes átadóján a többi között arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenki felelős a saját egészségéért, és ennek a tankonyhának a segítségével ez a tudás és szemléletmód a legfiatalabbaknak is továbbadható.
Az államtitkár emlékeztetett, a magyar uniós elnökség nagy sikerként értékelte: december 3-án az uniós miniszterek tanácsa elfogadta azt a magyar javaslatot, hogy a daganatos betegségekkel szembeni cselekvési terv után európai cselekvési terv készüljön a szív- és érrendszeri betegségekkel szembeni küzdelemre is.
A politikus hangsúlyozta, hogy a legtöbb halálesetért a szív- és érrendszeri betegségek felelnek, ezért is fontos ezekkel célzottan foglalkozni.
Kiemelte, hogy a koncepció az európai kardiológus társaság és a magyar kardiológus műhelyek közreműködésével készült, és a kormány magyarországi, sőt európai cselekvési tervvé alakította.
A tisztifőorvos ismertetése szerint a naponta elfogyasztott táplálék legalább egyharmad részben hatással van egészségünkre, és azt szeretnék elérni, hogy a közétkeztetésben olyan ételeket szolgáljanak fel, amelyek a gyermekek és a jövő nemzedék egészségét is garantálják.
Ebben a tankonyhában mesterszakácsok és dietetikusok oktatják majd az itt tanulókat, illetve a közétkeztetésben adják tovább a tudásukat - ismertette.
Müller Cecília az NNGYK "missziójának" nevezte, hogyan lehet minden korosztálynak egészséges, állapotának megfelelő táplálékot biztosítani.
A tankonyha az elméletet a gyakorlatra váltva az NNGYK portfólióját gazdagítja - fűzte hozzá.
Kiemelte: azt szeretnék elérni, hogy az ebben a tankonyhában megszerzett ismereteket valóra váltsák, a tudást a gyakorlatban is alkalmazni lehessen.
Az esemény mellé kiadott ismertetőben az NNGYK azt írta: a program célja, hogy segítséget nyújtson a közétkeztetés minőségi fejlesztéséhez, figyelembe véve a táplálkozási kockázatok csökkentését és a közétkeztetési szabályozások helyes alkalmazását. A tankonyhában a foglalkozásokat tartó képzett dietetikusok és mesterszakácsok a tudományos alapú táplálkozási ismeretek mellett a gasztronómia lehetőségeit is kihasználják, hogy ízletes és egészséges ételek elkészítésére oktassák a tanulókat.
A közétkeztetési tankonyhát Takács Péter, Müller Cecília, Felkai Beáta, az Agrárminisztérium élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkára és Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos adta át. Ezt követően a tankonyhában az államtitkár, az országos tisztifőorvos és a helyettes államtitkár Prohászka Béla mesterszakács segítségével egy harcsából készült egészséges ételt készített el.
(A képen Felkai Beáta, az Agrárminisztérium élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkára, Prohászka Béla mesterszakács, Müller Cecília országos tisztifőorvos és Takács Péter, a Belügyminisztérium (BM) egészségügyért felelős államtitkára (b-j) a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) új közétkeztetési tankonyhájának avatásán 2024. december 17-én. MTI/Kocsis Zoltán)