• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Lassan lezárul az egészségügyi dolgozók oltása

Egészségpolitika 2021.01.26 Forrás: MTI
Lassan lezárul az egészségügyi dolgozók oltása

Az eddig beoltottak száma rendkívül alacsony ahhoz, hogy bármilyen óvintézkedésen enyhíteni lehessen.

Lassan lezárul az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása, de folytatódik az idősotthonokban élők oltása - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília azt mondta, lassan szeretnének az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltásának a végére érni, ezért azt kéri, hogy aki még nem jelentkezett a védőoltásáért, az tegye meg. Hozzátette: akit most valamilyen ok miatt nem tudtak beoltatni, azoknak a jövőben is biztosítani fogják a lehetőséget.

Az országos tisztifőorvos szólt arról is, hogy folytatódik a szociális intézményekben élők oltása. Mint mondta, 1600 idősotthon és további 300 bentlakásos intézmény van Magyarországon, és eddig nyolcvan ilyen típusú ellátóhelyre jutottak el.

A héten érkezett vakcinaszállítmányokból az ott lakók és dolgozók oltását szeretnék megkezdeni. Négy intézményben már a második dózis beadására fog sor kerülni - tette hozzá.

Az oltási terv következő állomása az idősek beoltása lesz, mivel ők a fertőzés szempontjából a magas kockázatúak közé tartoznak életkoruk és krónikus betegségeik miatt.

Müller Cecília elmondta, eddig 165 ezer ember oltására elegendő vakcinamennyiséget kapott Magyarország az öt Pfizer- és egy Moderna-szállítmányból. Eddig 149 676 ember kapott oltást, közülük 12 639-nek már a második dózist is beadták.

Közölte: a héten újabb szállítmányok érkeztek, a Pfizertől 36 270 ember, míg a vasárnap várható Moderna készítményéből 9 ezer ember oltására elegendő vakcina érkezik.

Az országos tisztfőorvos elmondta azt is, hogy Magyarországon a járványügyi adatok az utóbbi két hétben kedvezően alakultak, de a fenyegetettség még nem múlt el. A pandémia még mindig zajlik a világban, mivel a védőoltások beadása lassan halad előre.

Kiemelte, a kormány arra törekszik, hogy minél több oltóanyagot beszerezzen, mert egyértelmű, hogy csak a tömeges oltások megkezdésével tudunk a járványhelyzeten nagymértékben javítani.

Az eddig beoltottak száma rendkívül alacsony ahhoz, hogy bármilyen óvintézkedésen enyhíteni lehessen - hívta fel a figyelmet.

Magyarországon a járvány kezdete óta 12 113 -an haltak bele a fertőzés szövődményébe, és az elhunytak négy százalékánál semmilyen kimutatható alapbetegséget nem találtak.

A szakember kitért arra is, hogy a különböző vírusmutánsok bizonytalanná teszik a járványhelyzetet. Beszámolók szerint - mondta - a vírus angol mutációjára hatékonyak a védőoltások, de a brazil és az afrikai variánsról ilyen adatok nem állnak rendelkezésre.

Hozzátette: a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriuma minden mintán vizsgálja a vírus örökítőanyagának (RNS) sorrendjét is, hiszen ez mutatja a vírus változását. Ezek a vizsgálatok fontosak járványügyi, vakcinafejlesztési és kutatási szempontból egyaránt - mondta.

Müller Cecília beszámolt arról is, hogy a szennyvízekből vett minták alapján stagnál vagy csökken a kimutatható vírusszám. Csökkenést figyeltek meg Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Székesfehérváron, Szolnokon és Tatabányán.

Palotás Mónika főgyógyszerész speciális hűtőszekrénybe teszi a koronavírus elleni oltóanyagot, az újonnan érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinákat az Észak-Közép-budai Centrum (ÉKC) Új Szent János Kórházban, a főváros XII. kerületében 2021. január 26-án. MTI/Máthé Zoltán

Hétfőn 153-szor intézkedtek a rendőrök szabálytalan maszkviselés miatt

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt hétfőn 153-szor intézkedtek a rendőrök - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes közölte: 127 emberrel szemben azért volt szükség rendőri fellépésre, mert tízezer lakosúnál nagyobb településeken megszegte a maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük 40 embert figyelmeztettek, 36-an kaptak helyszíni bírságot, 51-et feljelentettek.

Szabálytalan maszkviselés miatt tömegközlekedési eszközökön és várakozóhelyein hét, üzletekben, bevásárlóközpontok területén 19 ember ellen intézkedtek hétfőn.

Az alezredes hozzátette: a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 21 521-szer intézkedtek maszkviselési szabályok megszegése miatt.

(A nyitóképen: Hűtőszekrénybe pakolnak koronavírus elleni oltóanyagot, újonnan érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinákat a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben 2021. január 26-án. MTI/Balogh Zoltán)

Legolvasottabb cikkeink