• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Látogatási, kijárási tilalom és felvételi zárlat a szociális intézményekben

Egészségpolitika 2020.03.18 Forrás: MTI
Látogatási, kijárási tilalom és felvételi zárlat a szociális intézményekben

Általános elv a sokkal körültekintőbb higiénia és a minél kevesebb személyközi kapcsolat, a nagy létszámú szolgáltatási formák átalakítása és az egyszerűbb adminisztráció.

Látogatási tilalom van valamennyi szociális intézményben, a gyermekvédelmi szakellátásban, a javítóintézetekben, a családok és gyermekek átmeneti otthonaiban, valamint kijárási tilalom és felvételi zárlat a bentlakásos intézmények lakói esetében a járványügyi veszélyhelyzet miatt. A szociális terület ellátása elsősorban önkormányzati feladat - tudatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményben az MTI-vel szerdán.

A szociális intézményekben életbe lépett látogatási tilalom az országos tisztifőorvos keddi határozatán alapul - írták, hozzátéve: az Emmi által készített szakmai protokoll segíti a szociális alapellátásban dolgozók munkáját.

Általános elv a sokkal körültekintőbb higiénia és a minél kevesebb személyközi kapcsolat, a nagy létszámú szolgáltatási formák átalakítása és az egyszerűbb adminisztráció. A szigorúbb intézkedések célja, hogy hatékonyabb és biztonságosabb legyen a szociális ellátások minden formája.

A járvány miatt kihirdetett egészségügyi veszélyhelyzet a szakemberektől a korábbinál jóval nagyobb erőfeszítéseket és áldozatot követel, különösen igaz ez a szociális intézményekben, a legkiszolgáltatottabb és magukra hagyott emberek mellett és a nagyobb közösségekben szolgálatot teljesítőkre. A szociális területen dolgozók felkészülten és fegyelmezetten segítik a koronavírus-járvány idején is a legveszélyeztetettebb emberek életét a nap 24 órájában. Az idős- és a hajléktalanellátás is az egyik legkockázatosabb terület a koronavírus elleni küzdelemben, ahogy fokozott erőfeszítést kíván a járvány idején a fogyatékos és gyermekvédelmi intézményekben, a nagyobb közösségekben való helytállás is - fogalmaztak.

A szociális szakma legnagyobb szervezetei állandó kapcsolatban állnak a szociális államtitkársággal, hogy a legváratlanabb helyzetekre is azonnal reagálhassanak, ezzel is mérsékelve a járvány kockázatait, veszélyeit. A szociális területen ellátottak igényeit leginkább a helyi közösségek ismerik és tudják kezelni, épp ezért a szociális terület ellátása elsősorban önkormányzati feladat. A szociális szolgáltatók túlnyomó többsége egyházi, önkormányzati vagy civil fenntartású - áll a szaktárca közleményében.

Legolvasottabb cikkeink