• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Magánszolgáltatók: aggályos a meddőségi kezelések államosítása

Egészségpolitika 2021.06.16 Forrás: Primus
Magánszolgáltatók: aggályos a meddőségi kezelések államosítása

A javaslat külföldre kényszerítheti a gyermekre vágyó meddő párokat az állami intézmények jelenleg is hosszú várólistái miatt.

A Primus Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesülete aggodalmát fejezi ki az Országgyűlés elé 2021. május 25-én benyújtott, az egyes vagyongazdálkodási kérdésekről szóló törvényjavaslat azon módosítása miatt, amelyik kizárólagos állami hatáskörbe rendeli a reprodukciós eljárások biztosítását - áll az egyesület keddi állésfoglalásában.

Az Egyesület szerint a családpolitikai és nemzetgazdasági szempontból egyaránt megkérdőjelezhető javaslat külföldre kényszerítheti a gyermekre vágyó meddő párokat az állami intézmények jelenleg is hosszú várólistái miatt, miközben számukra az időtényező kulcsfontosságú.

A három érintett magánszolgáltatón túl, a rendelkezés veszélyes precedenst teremt más reprodukciós eljárások – például a széles körben végzett inszeminációs beavatkozások – kapcsán is, mert a javaslat szövegezése megalapozza ezek államosításának kereteit is.

A Primus Egyesület szerint a páciensek érdekeit, a család- és gazdaságpolitikai hatásokat és a vállalkozások jogbiztonságának követelményeit is szükséges figyelembe venni a meddőségi kezelések szabályozásakor. Az Egyesület azonnali egyeztetést kezdeményez az egészségügyi kormányzattal, hogy hatékony, a páciensek, a privát szolgáltatók és az állam számára egyaránt kielégítő megoldást találjanak az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások biztosítására.

A Primus egyetért a kormányzattal abban, hogy a hazai demográfiai kihívások állami szerepvállalást igényelnek, ugyanakkor álláspontja szerint ez jelenleg teljesül, hiszen a magánszolgáltatók az állami ellátórendszerrel párhuzamosan végeznek meddőségi kezeléseket. Ezek az ellátások hiánypótlók, hiszen a gyermekre váró párok legtöbbje számára az idő az egyik legfontosabb tényező a meddőségi kezelés sikeressége szempontjából.

Hazánkban a párok mintegy 15 százaléka küzd meddőségi problémákkal: a fogantatási zavarok minden hetedik, fogamzáskorú párt érintenek, akik emiatt a meddőségi kezelést választják. A kezelések időtartama széles skálán mozog, 30 naptól akár évekig is tarthat, miközben a siker valószínűsége a női életkor előrehaladtával rohamosan csökken. Ezért a várakozási idő minimalizálására, valamint arra kell törekedni, hogy a kezelést lehetőleg minél több intézményben – állami és privát szolgáltatóknál – egyaránt elvégezhessék.

A meddőségi kezelések mindkét fő területe komplex és kimagasló szakértelmet igényel. Az egyszerűbb, olcsóbb és gyors méhen belüli eljárásokat (például az inszeminációt) jelenleg is több száz praxisban végzik országszerte. Méhen kívüli IVF (in vitro fertilizáció) eljárásokat („lombikkezelést”) pedig 12 állami és három magánintézmény végez. A különféle meddőségi beavatkozásoknak (lombik, inszemináció, gyógyszeres kezelés) köszönhetően évente mintegy 4000 gyermek születik Magyarországon, ami a teljes születésszám közel 5 százaléka.

Mint a Primus állásfoglalásában írja: A meddőségi kezelésekkel is foglalkozó magánegészségügyi intézmények aktívan támogatják a kormányzat családpolitikai céljait: gyorsan elérhető, kiemelkedő színvonalú, komplex ellátást biztosítanak, mindezt a környező országokéhoz képest jóval kedvezőbb magánfinanszírozási struktúrában.

A Primus szerint félő, hogy azok a hazai páciensek, akik a magánintézményeket választották volna, nem vállalják az állami ellátásban kialakult hosszú várólistákat, valamint az esetenként évekig elhúzódó kezeléseket, és azokat inkább külföldön fogják elvégeztetni. A térség számos országában – például Csehországban – harmincnál is több IVF-klinika működik, jelentős részük magánintézmény.

A Primus szerint a tervezett intézkedések nem támogatják az ország gazdaság- és családpolitikai céljait sem, hiszen nemcsak növelik az eljárások várakozás idejét, de elveszik a kezelés lehetőségeit azoktól, akik – saját prioritásaik és anyagi lehetőségeik szerint – úgy vennék igénybe, hogy azzal senkit sem szorítanak ki az állami ellátórendszerből. A nemzetgazdaság elesik a külföldön elvégzett kezelésekre fordított források adóbevételeitől, a hazai ellátások beszűkülése pedig hozzájárulhat a szakorvosok elvándorlásához is.

A Primus szerint ugyancsak rendkívül aggályos, hogy a javaslat szövege alapján bármilyen reprodukciós szolgáltatás – így például a méhen belüli eljárás is – állami hatáskörbe vonható lenne, ami a szolgáltatók százainak okozna jelentős gazdasági hátrányt. Sőt, mivel az IVF-beavatkozások feltétele minimum három sikertelen inszeminációs eljárás, tovább növelné a Covid miatt a megszokottnál is hosszabb várólistákat.

A privát szolgáltatók megbízhatóan magas színvonalon, évtizedes tapasztalattal végzett meddőségi kezelései hatékony rendszerben működnek, tehermentesítik a közfinanszírozott ellátórendszert, nem jelentenek az állam számára költséget, mindemellett a kormányzat stratégiai céljait is szolgálják. Ezt a jelenleg jól működő rendszert alapjaiban érintik a törvényhozás elé került javaslatok, ezért a Primus Egyesület egyeztetést kezdeményez az egészségügyi kormányzattal, felajánlva tagszervezetei együttműködését és tapasztalatait - zárul a közlemény.

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink