• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Magyar eredmények az ivóvízbiztonsági konferencián

Egészségpolitika 2019.11.20 Forrás: MTI-OS
Magyar eredmények az ivóvízbiztonsági konferencián

Az elmúlt 3 év legjelentősebb célkitűzései között szerepelt a vízzel terjedő betegségek megelőzése és visszaszorítása.

Belgrád ad otthont 2019. november 19-21. között a Víz és Egészség Jegyzőkönyv ötödik találkozójának. Az eseményen részt vevő egészségügyi és környezet-egészségügyi szakértőkből álló magyar delegációt dr. Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára vezette.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság közleménye szerint Horváth Ildikó a találkozó keddi panelbeszélgetésén hangsúlyozta a biztonságos ivóvíz és fertőtlenítés egyetemleges elérése megteremtésének szükségességét nemcsak az otthonokban, hanem az egészségügyi és egyéb intézményekben is. Hozzászólásában bemutatta a Magyarországon ennek érdekében megvalósított kormányzati intézkedéseket.

Kitért arra, hogy hazánk szerencsés helyzetben van, hiszen kivételesen gazdag felszíni és felszín alatti vizekben. Ennek és a folyamatos infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően a háztartások több mint 95 %-ában van vezetékes ivóvízellátás, és a csatornázottság is meghaladja a 81 %-ot. Ez a kedvező helyzet lehetőséget ad arra, hogy azokra az emberekre koncentrálódjon a figyelem – célzott intézkedések mellett –, akik számára nem biztosított mindez, vagy fennáll a kockázata annak, hogy ezt elveszíthetik. Magyarország 2015-2016-ban elvégezte a hozzáférés esélyegyenlőségének önértékelését a Víz és Egészség Jegyzőkönyv keretében kidolgozott értékelőlap segítségével, és azonosította az elsőbbségi beavatkozási területeket - áll a dokumentumban.

Magyarország számára nagyon fontos az ivóvízbiztonság is. Hazánk elsők között vezette be Európában jogszabályi kötelezettségként az ivóvízbiztonsági tervezést az ivóvízszolgáltatók számára, elsősorban a WHO módszertana alapján. Tíz évvel a bevezetés után a WHO és az EMMI közötti kétéves együttműködési megállapodásban Magyarország felülvizsgálta és a tapasztalatok alapján fejlesztette az ivóvízbiztonsági-tervek készítésére és engedélyezésére vonatkozó útmutatását. A vízbiztonsági tervezést az Európai Unió most építi be politikájába.

A háromévente megrendezett találkozóra a résztvevők jelentést készítenek a nemzeti előrehaladásról, továbbá közös nemzetközi munkaprogramot fogadnak el a következő időszakra. Az elmúlt három év legjelentősebb célkitűzései között szerepelt a vízzel terjedő betegségek megelőzése és visszaszorítása. Magyarország a 2017-2019. ciklusra meghatározott munkatervből az intézményi vízellátás, szanitáció és higiéné témakörének vezetését látta el Moldovával és Grúziával közösen, míg Franciaországgal együtt felelt az ivóvízellátással és szanitációval kapcsolatos egyenlő esélyű hozzáférés, mint az emberi alapjog gyakorlati átültetéséért.

Társelnökként hazánkat a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakemberei képviselték. Dr. Vargha Márta, az NNK vízhigiénés szakértőjének vezetésével munkájuk eredményeként elkészült egy, az iskolai víz, szennyvíz és higiénia értékelésére alkalmas, nemzetközi szinten alkalmazható eszköz, amelyet a rendezvényen mutattak be komoly nemzetközi elismerés mellett, és ehhez kapcsolódóan hazánk felkérést kapott a Víz és Egészség Jegyzőkönyv alelnöki pozíciójára - zárul a közlemény.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink