• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Már 7 helyen vannak új utak a szív egészségéhez

Egészségpolitika 2022.09.07 Forrás: Weborvos
Már 7 helyen vannak új utak a szív egészségéhez

A tanösvényprogramban országosan már több mint tízezren vettek részt, 3 százalékukról derült ki, hogy szakorvosi vizsgálatra szorulnak.

Az Európai Unióban évente közel 2 millió ember halálát okozzák kardiovaszkuláris betegségek, de Magyarországon is a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a kóros elhízás, illetve e betegségek következményei felelősek a halálozások több mint feléért. A Budapesti Szent Ferenc Kórház 2015-ben indított "Út az egészséghez" elnevezésű kardiotanösvény-programja hetedik éve segít a vezető halálokok megelőzésében - hangzott el a program keddi tájákoztatóján.

A Budapesti Szent Ferenc Kórház 2015-ben létrehozott első tanösvényével fekvőbetegei rehabilitációját kívánta kiegészíteni a kórház melletti erdőben létrehozott túraútvonallal, de szinte ezzel egy időben lakossági megelőző programmá is kibővítette. Eddig országosan 7 helyszínen nyílt kardiotanösvény: Budapesten a Hárshegyen, a Normafán, Újpesten és a Hármashatárhegyen, vidéken Miskolcon, Veresegyházán és Kékestetőn.

A túraútvonalak meghatározott pontjain pulzusmérő állomások várják a résztvevőket, a mért pulzusértékekkel pedig a szív egészségi állapotát lehet ellenőrizni úgy, hogy azokat egy túralapra rögzítve, majd leadva a program helyi egészségügyi partnerintézménye kiértékeli. A Sanofi szakmai partnerségében életre hívott és azóta is támogatását élvező program lényege, hogy amennyiben betegségre utaló jelet tapasztalnak, vagy további kivizsgálást látnak szükségesnek, felveszik a kapcsolatot a túrát teljesítővel. Így a program betegséget szűrhet ki, adott esetben valamilyen szív- és érrendszeri eseményt előzhet meg. A Magyarországon vezető halálokot jelentő betegségek elleni küzdelemben európai szinten egyaránt egyedülállónak számító kezdeményezés az elmúlt fél évben a Normafán kiegészült egy több mint száz előadást és mozgásprogramot tartalmazó lakossági életmódváltó eseménysorozattal, melyek - elsősorban a mozgás és táplálkozás terén - egy egészségesebb életvitel kialakításában segítik a lakosságot.

"A tanösvényprogramban országosan már több mint tízezren vettek részt, melynek kapcsán a magukat egészségesnek gondoló túrázók 3 százalékáról derült ki, hogy mielőbbi szakorvosi vizsgálatra szorulnak valamilyen komolyabb kardiovaszkuláris megbetegedés miatt. A séták továbbá a szűrésben is komoly segítséget jelentenek: éves szinten több tucat beteget sikerül kiszűrni a túraútvonalakon - ismertette Dr. Toldy-Schedel Emil (nyitóképünkön), a Szent Ferenc Kórház főigazgatója.

A tapasztalatok szerint pedig sikeres volt a normafai rendezvénysorozat is: az emberek életmódváltását pozitívan támogatja, ha vezérfonalként ismereteket, támogatást és rendszeres találkozási pontot kapnak egy szakértő közegtől. A tanösvény-hálózat folyamatosan bővül." Mint hangsúlyozta: "A legfontosabb cél, hogy a kialakuló vagy kialakult betegségeket a jóval nagyobb költséget és halálozást okozó akut esemény (szívinfarktus, stroke stb) előtt észleljük, és már a korai tüneteket még nem okozó fázisban kezeljük, miáltal a fekvőbeteg-ellátó rendszer leterheltsége lényegesen csökken, illetve a rizikófaktorokkal rendelkező lakosság élettartama nő. E mellett e programok az eseményen már átesett betegeknél a helyi szintű, család bevonásával végezhető rehabilitációt, életmódváltást segítik."

Dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár elmondta: három fő célkitűzésük van erre a ciklusra és az "Út az egészséghez" program keretein belül kettő meg is valósul. Az egyik az egészségben eltöltött életévek számának növelése – ennek legfontosabb pillére a prevenció, utána pedig a megfelelő utógondozás, - a másik pedig az otthon közeli ellátások megerősítése. „Itt kell a szakma szabályai szerint végiggondolnunk azt, hogy mi az, amit a beteg otthonához közel kell biztosítanunk, mint egészségügyi ellátás és mi az, ahol a magas szaktudásigény miatt centralizálni kell bizonyos ellátásokat, hiszen az első a beteg biztonsága. A prevenció és az utógondozás két olyan terület, amelyet minél közelebb tudunk nyújtani egy ember otthonához, annál szívesebben vesz részt rajta. Az államtitkár kitért arra, az egyházi kórházak úttörő tevékenysége a prevenció és az utógondozás területén követendő példa az állami szférában.

Hangsúlyozta: nagy szerepet szánnak a helyi hálózatba integrált egészségfejlesztési irodáknak, amelyeknek már van rendszere Magyarországon, de ezt szeretnék bővíteni és intézményesíteni."

Az egészséges és aktív életmód rövidtávon gyógyszer, hosszú távon prevenció. Különböző tanulmányok is igazolták, hogy akár már heti 2,5 óra mozgással is több mint 4 évvel növelhető az egészségben eltöltött évek száma, ezért minden olyan kezdeményezést támogatunk, melyek ezzel a céllal vannak összhangban. Ennek a közös munkának, illetve az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság 10 millió forintos hozzájárulásának köszönhetően a közeljövőben több hasonló túra- és tanösvény jön majd létre országszerte, illetve létesül a határon túl is - mondta el Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár a program kapcsán.

A Hegyvidéki Önkormányzat évek óta támogatja, hogy minél többen mozogjanak, hiszen ez az egészségmegőrzés legjobb módja. Már korábban elindítottuk újszerű kezdeményezésünket a Hegyvidéken az úgynevezett zöld recepttel, amin a közreműködő háziorvosok különféle, az egészségmegőrzést szolgáló sporttevékenységeket írhatnak fel pácienseiknek. A kerületben a Normafa is számos mozgásformának ad helyet, ezért a környék fejlesztésének egyik célja éppen az, hogy a használati módok széthúzásával, szétválasztásával megelőzzük a különböző szabadidős tevékenységek keveredéséből adódó konfliktusokat - tette hozzá Pokorni Zoltán, a XII. Kerület polgármestere.

Legolvasottabb cikkeink