• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Már 9 áldozata van a koronavírus-járványnak Magyarországon

Egészségpolitika 2020.03.24 Forrás: Weborvos Szerző:
Már 9 áldozata van a koronavírus-járványnak Magyarországon

A következő napokban elkezdődik az alapellátás racionalizálása, ezzel is csökkentve az orvos-beteg, illetve a beteg-beteg találkozások számát.

Szív- és keringési betegséggel és anyagcsere-betegséggel küzdő fiatal hölgy a hazai járvány újabb áldozata – mondta el az országos tisztifőorvos az operatív törzs ülése után. Müller Cecília ismertette, jelenleg 187 igazolt koronavírus fertőzöttet tartanak nyilván, ám a fertőzöttek száma ennek többszöröse lehet. Köszönetet mondott az időseknek, amiért megfogadták a védelmükben sokszor ismételt tanácsot, és a saját egészségük érdekében, önkéntesen vonultak karanténba. Megismételte, nem miattuk van járvány, de ők vannak a legnagyobb veszélyben. Az új koronavírussal bárki megfertőződhet és bárki fertőzhet, a kórokozó az országban mindenhol jelen van - tette hozzá.

A tisztifőorvos megerősítve a sajtóhíreket elmondta, a következő napokban elkezdődik az alapellátás racionalizálása, ezzel is csökkentve az orvos-beteg, illetve a beteg-beteg találkozások számát. Az akut légúti betegek számára minden járásban és kerületben külön ellátó egységet alakítanak ki, így ők nem találkoznak, várakoznak a más természetű bajokkal háziorvosokhoz fordulókkal. A remények szerint az új hálózat egy héten belül elérhető lesz.

A kérdések kapcsán Müller Cecília elmondta, nem tesztelik az elhunytakat automatikusan, hiszen az Emmi felfüggesztette a kórboncolást az egészségügyi személyzet védelmében. Csupán olyan gyanús esetekben kerül sor a boncolásra, amikor nem lehet tudni, hogy az elhunyt fertőzött volt-e, s ekkor is a vele kapcsolatban állók felderítése és védelme érdekében. A kérdésre - ha nem tesztelnek tünetmenteseket, akkor a miniszterelnök honnan tudja, hogy 108 ilyen vizsgálat történt, - a tisztifőorvos elmondta, ezekre a tesztelésekre az igazolt koronavírus fertőzött környezetéből felkutatottak esetében került sor, így derült ki, hogy tünetmentes hordozói a fertőzésnek.

Hajnali 4 órakor befejeződött a tegnap érkezett szállítmány szétosztása, ma reggel pedig újabb védelmi eszközök érkeztek az országba – mondta el Lakatos Tibor, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, aki beszámolt arról is, hogy egyre többen szegik meg a járvány lassítására hozott szabályokat. Jelenleg 4207 ember van hatósági karanténban, eddig 28.864 ellenőrzést végeztek a hatóságok, 177 szabálysértésre bukkantak, 24 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, míg 130 személy ellen feljelentést tettek.

Rémhírterjesztés miatt 16 eljárás indult, közveszéllyel fenyegetés miatt pedig 13. Csalók esetében 14 esetben intézkedtek a rendőrök, például a vírus kimutatására szolgáló tesztet árultak vagy fertőtlenítés ígéretével próbáltak a lakásokba bejutni. Az üzletekre vonatkozó szabályok megsértéséért 16 esetben szabtak ki helyszíni bírságot és 40 feljelentés született.

Kérdésre válaszolva Lakatos Tibor elmondta, a beérkező védelmi felszerelés szétosztásáról korábban határoztak: elsősorban a fertőzöttek ellátását végző egészségügyi dolgozókhoz, illetve a védekezésben részt vevő hatóságok munkatársaihoz juttatják-juttatták el azokat, és utána minden olyan dolgozóhoz, aki a védekezésben tevékenykedik.

Legolvasottabb cikkeink