• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Már elérhető a pszichés zavarok kezelésének új módszere

Egészségpolitika 2023.05.11 Forrás: Weborvos
Már elérhető a pszichés zavarok kezelésének új módszere

A depresszív zavarok és a kényszerbetegség kezelése vehető igénybe az állami kórházban az új eljárással.

Új terápiás lehetőség vált elérhetővé pszichés zavarokkal küzdő felnőtt betegek részére az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) Nyírő Gyula Kórház telephelyén a  „Transzkraniális mágneses stimulációs kezelés pszichiátriai betegségekben” című, 329,48 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően. Az Európai Unió EFOP-5.2.6-20-2020-00017 számú pályázatának támogatásával megvalósuló kezelési programban a depresszív zavarok és a kényszerbetegség kezelése vehető igénybe egy új eljárással, a repetatív transzkraniális mágneses stimulációval (rTMS) - adta hírül az intézmény közleményben.

A major depresszió számos súlyos következménnyel jár mind az egyén, mind környezete életében, és a társadalomra is komoly terhet ró. A betegség a munkából való tartós kiesés második leggyakoribb oka az egész világon, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint 2030-ra a depresszió lesz a károsodott egészségi állapotban leélt életévek legfőbb okozója. A kezeletlen vagy nem gyógyuló depresszió komoly kockázati tényezőt jelent az öngyilkos magatartásban, így kritikus szempontként jelenik meg a szuicidum megelőzése.

„Kiemelten fontos, hogy hatékony terápiás módszerek álljanak rendelkezésre a betegség kezelésében. Jelenleg is napi szinten találkozunk a bevált kezelési módszerekre nem vagy nem megfelelő mértékben reagáló páciensekkel. A terápiarezisztens depresszió sikeres gyógyítása a klinikai munka nagy kihívása” – mutat rá dr. Lazáry Judit pszichiáter, osztályvezető főorvos, a projekt vezetője.

Ennek igen ígéretes eszköze az rTMS, a legdinamikusabban fejlődő terápiás intervenciók egyike a neuropszichiátriában. A neuromodulációs eljárást széles körben alkalmazzák Európában és az Egyesült Államokban, hazánkban eddig csak magánszolgáltatóknál vagy tudományos kutatás keretében volt hozzáférhető, a rutin ellátásban korábban nem volt jelen. Alkalmazása során mágneses energia fókuszálható az agyfelszín meghatározott területére, megváltoztatva a stimulált területen lévő sejtek aktivitási szintjét. A stimuláció másodpercenként több alkalommal és változó intenzitással ismételhető, így különböző hatékonyságú rTMS kezelések végezhetők.

„Az eljárás biztonságos és jól tolerálható, a gyógyszerekre nem vagy kevésbé reagáló pácienseknél is megbízhatóan alkalmazható alternatív terápiaként”– emeli ki az eljárás előnyeit dr. Lazáry Judit. Az rTMS kezelés ambuláns formában, vagy súlyos esetben kórházi körülmények között áll rendelkezésre az OMIII-Nyírő Gyula Kórházban. A kezelésre az ország egész területéről jelentkezhetnek betegek.

Az rTMS a lakosság 2-3 százalékát érintő kényszeres zavar (obszesszív-kompulzív zavar, OCD) kezelésében is hatékonyan alkalmazható. A betegség kezelése nagy kihívást jelent a klinikusok számára, ugyanis az OCD gyógyszerekre nehezen reagáló kórkép, és a hatékony kezelés érdekében a páciensek által gyakran nehezen tolerált magas dózisokat kell alkalmazni, így esetükben az rTMS kezelés szintén áttörést hozhat.

A projekt keretében két transznacionális együttműködés valósult meg a jó tapasztalatok cseréje céljából. Az egyik az University of Münsterrel, ahol 2022-ben 3 alkalommal valósult meg tanulmányút. A Bernhard Baume professzor által vezetett Department of Mental Health munkacsoportja komoly gyakorlattal rendelkezik a non-invazív agyi stimulációs intervenciós kezelések terén. A munkacsoport rutinszerűen alkalmazza depresszió és kényszerbetegség esetén az rTMS kezelést, valamint nemzetközi szinten elismert kutatási eredményekkel rendelkezik a témában. A munkacsoport az rTMS mellett a non-invazív agyi stimulációs kezelések teljes palettájával foglalkozik klinikai és tudományos szinten egyaránt.

A másik együttműködés a University Medical Center Freiburggal valósult meg, ahol 2 alkalommal voltak kollegáink 2023-ban. Itt a freiburgi egyetemi klinika magas szakmai színvonalú rTMS centruma működik. Intenzív klinikai és tudományos munka zajlik a centrumban, így számos gyakorlati tapasztalatot tudtak megosztani a szakorvosok ezen eljárás vonatkozásában.

Előjegyzésre jelentkezni dr. Lazáry Juditnál lehet az alábbi elérhetőségeken:

Email: lazaryj@nyiro-opai.hu

Telefon: +36 1 451 2658 (hétköznap 12 és 14 óra között)

Legolvasottabb cikkeink