• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Már Magyarországon is kimutatták az angliai vírusmutációt

Egészségpolitika 2021.01.13 Forrás: MTI
Már Magyarországon is kimutatták az angliai vírusmutációt

Senki "ne dőljön be" az internetes bűnözők vakcinahirdetéseinek, mert azok biztosan hamisak.

Müller Cecília a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján azt kérte az egészségügyi dolgozóktól, hogy jelentkezzenek és oltassák be magukat, mert - mint mondta - szeretnének "továbblépni az oltási sorban". Az országos tisztifőorvos bejelentette, hogy kedden három magyarországi beteg mintájában azonosították azt az angliai vírusvariánst, amelyet már a környező országokban is azonosítottak, így nyilvánvaló volt, hogy az Magyarországot sem kerüli el. Jelezte, hogy ez a variáns rendkívül gyorsan terjed, megbetegítő képessége 50-70 százalékkal nagyobb, mint az eredeti koronavírusé, ugyanakkor a vakcinagyártók jelentős része állítja, hogy oltóanyagaik hatékonyak az új mutánssal szemben. Mi is ebben bízunk - jegyezte meg.

A vírusmutációt Kiss Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vírus-referencialaboratóriumának virológusa, Gyenesei Attila, a Pécsi Tudományegyetemen működő bioinformatikai kutatócsoport vezetője és az Állatorvos-tudományi Egyetem bioinformatikai központját vezető Solymosi Norbert közös kutatásának eredményeként azonosították.

Müller Cecília ismertette, hogy kedden 1358-cal nőtt az igazolt koronavírusos fertőzöttek száma. A kórházban ápoltak száma 5000 alá csökkent, jelenleg 4870 beteg szorul kórházi ellátásra, és 339-en vannak lélegeztetőgépen. "A járványügyi adatok napok óta kedvező tendenciát mutatnak, de ez nem ad okot lazításra" - mondta. Hozzátette: a járvány kezdete óta elhunyt betegek jellemzően valamilyen krónikus betegségben szenvedtek, 3 százalék azoknak az aránya, akiknek semmilyen alapbetegségük nem volt.

A tisztifőorvos hangsúlyozta: a védőoltások beadása folyamatos, minden csoport oltását tervezik, és kizárólag a beérkező vakcinamennyiség szab határt az oltások beadásának. Kedd estig az összes beérkezett vakcinát felhasználták, 86 929-en kapták meg az oltást. Január 18-án elkezdik beadni a második oltásokat.

Kérdésre válaszolva elmondta: a beoltottakra is vonatkoznak a maszkviselés és a távolságtartás szabályai. A védettség a második oltóadagot követő egy hét múlva alakul ki, de ez nem jelenti azt, hogy a védelmi intézkedéseket ne kellene betartani. A népesség védettsége akkor alakul majd ki, ha a lakosságot nagy részét beoltják - fűzte hozzá. További kérdésre válaszolva Müller Cecília közölte: elsősorban az Európai Unió által engedélyezett vakcinák érkeznek Magyarországra közös beszerzés révén, "tudnánk oltani még többet, az infrastruktúra és a felkészültség adott, az oltóhelyeket és az oltandó csoportokat is tudjuk bővíteni". Hozzátette: a kormány tárgyal minden gyártóval, "ahonnan hatékony és biztonságos vakcinát tudunk beszerezni".

A hétvégén folytatódik a koronavírus elleni oltás az idősotthonokban, az intézmények újabb 3600 lakója és dolgozója szerezhet védettséget a Moderna napokban érkezett szállítmányának köszönhetően - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az online sajtótájékoztatón. György István utalt arra, az oltási tervnek megfelelően még zajlik az egészségügyi dolgozók beoltása, de már az idősotthonokban is megkezdődött a vakcinák felhasználása annak érdekében, hogy a legnagyobb kockázatnak kitett csoportok minél előbb védettek legyenek.

A múlt héten a legnagyobb, 400-nál is több embert ellátó idősotthonokban végeztek az oltás beadásával, amely már megkezdődött a 150-400 embert gondozó intézményekben is. A vakcinát vasárnapig 7 ezer lakó és dolgozó kapta meg - közölte az államtitkár. Kiemelte: az oltás a Moderna vakcinájával folytatódhat egyes 100-150 személyes idősotthonban, egyúttal rámutatott, hogy a rendelkezésre álló vakcinamennyiséget 19 intézmény 33 telephelyén 996 dolgozó és 2395 lakó kapja meg az előzetes jelentkezések alapján. György István kitért rá, hogy a vakcina beadását minden esetben orvosi vizsgálat előzi meg, hogy kiderüljön, az érintett egészségi állapota lehetővé teszi-e a beoltást. Az államtitkár szólt arról is, hogy amíg a Pfizer oltóanyagának ismétlése 21, addig a Modernáé 28 napos.

Jelezte, mivel vakcina korlátozottan áll rendelkezésre, továbbra is nagyon fontos a fertőzés megelőzése, ezért folytatódnak a célcsoportos tesztelések a kormányhivatalok szervezésében. Emlékeztetett arra, hogy novemberben és decemberben a bentlakásos szociális, egészségügyi intézmények, bölcsődék, óvodák és iskolák dolgozóit tesztelték, akik ezzel a lehetőséggel január első hétvégéjén ismét élhettek. Eddig több mint félmillió tesztet végeztek el - közölte.

György István beszámolt arról, hogy ezen a hétvégén a gyermekvédelemben és a szociális alapellátásban tevékenykedőknek, mintegy 47 ezer embernek biztosítják a tesztelés lehetőségét. Ebbe a csoportba tartoznak a gyermekjóléti alapellátásban, gyermekvédelmi szakellátásban, javítóintézeti ellátásban dolgozók, a falugondnokok, a házi segítségnyújtást végző szociális dolgozók, a családsegítők, az utcai és közösségi szociális munkát végzők, és mások mellett a hajléktalanellátásban dolgozók, vagyis azok, akik munkájuk során sok emberrel, köztük idősekkel is személyesen találkoznak.A kormányhivatalok munkatársaiból, orvosi, egészségtudományi képzésben tanuló egyetemi hallgatókból álló mintavevő csapatok január 16-án és 17-én 8 és 16 óra között 120 helyszínen várják az érintetteket, akik a várakozás elkerülésére január 15-én 14 óráig a szocszures.kh.gov.hu oldalon foglalhatnak időpontot - mondta. György István hangoztatta, hogy az önkéntes és térítésmentes vizsgálatok célja a járvány terjedésének lassítása, az egészség védelme, ezért a kormány kéri az érintetteket, éljenek vele.

 Csákó Ibolya az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kiemelt főreferense

Senki "ne dőljön be" az internetes bűnözők vakcinahirdetéseinek, mert azok biztosan hamisak - figyelmeztetett az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kiemelt főreferense a sajtótájékoztatón. Csákó Ibolya elmondta: bűnözők próbálnak hamis vakcinákat eladni, nemzetközi közösségi oldalak felületén már megjelentek olyan álprofilt létrehozó felhasználók, akik a gyanútlan vásárlóknak kínálnak eladásra hamis oltóanyagot, illetve annak szállítására és mélyhűtésére használt berendezéseket. Hangsúlyozta: a vakcinák nem érhetők el kereskedelmi forgalomban, azokhoz kizárólag a kormány által kijelölt oltóközpontokban, ütemezetten és ingyenesen lehet hozzájutni. Védőoltásként hirdetett vakcinákat semmilyen körülmények között nem szabad megrendelni az internetről, ahol biztosan  hamisított, nem bevizsgált, a kereskedelmi forgalomban nem elérhető, nem engedélyezett terméket árusítanak.

Magyarországon a rendőrség folyamatosan figyeli az internetes hirdetőfelületeket és jelenleg nincs információjuk arról, hogy az országban megjelentek volna a hamis vakcinák - tette hozzá. Az alezredes figyelmeztetett: a vakcina megjelenése nagyon jó lehetőség a bűnözőknek is, akik kihasználják az emberek türelmetlenségét és hiszékenységét, és az interneten próbálják meg eladni a hamis vakcinákat. A rendőrséghez érkező jelzések alapján a nemzetközi közösségi oldalakon megjelent álprofilokkal kapcsolatban azt mondta: a létrehozók a gyanútlan vásárlókat megtévesztik azzal, hogy a vakcinagyártók nevét felhasználva kínálják eladásra a hamis oltóanyagot, illetve az oltóanyag szállítására és mélyhűtésére használt berendezéseket. Kitért arra is, hogy a pandémia alatt megváltoztak a vásárlási szokások, és rászoktak az emberek arra, hogy az interneten vegyék meg a szükséges termékeket, ezért megvan a reális veszélye annak, hogy a csalók kétes eredetű terméket akarnak eladni.

Csákó Ibolya azt mondta, a rendőrség a járvány visszaszorításáért ellátja feladatait, és ehhez nélkülözhetetlen a bűnmegelőzési munkájuk is. Az állampolgárokat tudatos, felelős magatartásra kérik, és arra, hogy ne vásároljanak az interneten vakcinákat, mert azok biztosan hamisak. A kétes vakcinák pedig az egészségre kifejezetten ártalmasak is lehetnek - tette hozzá. Úgy fogalmazott: mindenki megtanulta, hogy maszkot kell használni, kezet mosni és távolságot tartani, most azt is meg kell tanulniuk az embereknek, hogy bizalmatlanok, sőt teljes mértékben elutasítóak legyenek az interneten keresztül kínált oltóanyagokkal, illetve az azokat hirdető internetes oldalakkal szemben. A vakcinák már "elérhető távolságban" vannak mindenki számára - mondta az alezredes, azt kérve az emberektől, hogy ne legyenek türelmetlenek, és ne váljanak emiatt csalók, bűnözők áldozatává.

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt kedden 184 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Kiss Róbert alezredes elmondta: a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta már 19 332 rendőri fellépés történt szabálytalan maszkviselés miatt.

A maszkviseléssel kapcsolatos keddi intézkedések közül 151 a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott kötelezettségek be nem tartása miatt történt: 42 embert figyelmeztettek, 58 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki és 51 feljelentést tettek a rendőrök. Emellett tömegközlekedési eszközökön és megállóhelyeken 15, üzletekben és bevásárlóközpontokban pedig 18 emberrel szemben léptek fel kedden a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt - tette hozzá Kiss Róbert.

A fenti képen: Bedros J. Róbert, az országos kóházfőparancsnok helyettese, főigazgató beadja Müller Cecília országos tisztifőorvosnak a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját Budapesten a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban. MTI/Balogh Zoltán

Legolvasottabb cikkeink