• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mától 25 helyen oltják az egészségügyi dolgozókat

Egészségpolitika 2021.01.04 Forrás: MTI
Mától 25 helyen oltják az egészségügyi dolgozókat

Kedden újabb adag, 39 ezer embernek elegendő oltóanyag érkezik az országba. Zajlanak klinikai vizsgálatok a gyerekek részére adható oltással is.

Huszonötre nőtt hétfőn azoknak a kórházi oltópontoknak a száma Magyarországon, ahol az egészségügyi dolgozók jelentkezhetnek a védőoltás beadására - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília beszámolt arról, hogy eddig mintegy 12 ezer egészségügyi dolgozó kapta meg az első oltását. Arra biztatta az egészségügyi dolgozókat, éljenek a lehetőséggel, a bejelentkezéshez szükséges elérhetőségeket megtalálják a koronavirus.gov.hu oldalon és a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján.

A tisztifőorvos hangsúlyozta: sikeres a koronavírus-járvány elleni védekezés, napok óta csökken az aktív fertőzöttek száma, és nő a gyógyultaké. Jelezte, vasárnap 856-tal emelkedett az újonnan azonosított fertőzöttek száma, 93-an elhunytak. Az aktív fertőzöttek száma 150 ezer alatt van, és 174 070-en gyógyultak meg a pandémia kezdete óta. Kórházban 5667 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 400-an vannak lélegeztetőgépen.

Közölte: kedden újabb adag, 39 ezer embernek elegendő oltóanyag érkezik az országba. Legelőször azokat az egészségügyi dolgozókat oltották be, akik a sürgősségi, intenzív ellátásban, illetve közvetlenül a koronavírusos betegek ellátásban vesznek részt. Jelenleg a más területen, de szintén a kórházi ellátásban résztvevők oltása zajlik, és hétfőn közvetlenül azon intézményekbe is szállítanak oltóanyagot, ahol korábban jelentkeztek a vakcinára. Ennek célja, hogy a munkatársaknak még az oltópontig se kelljen elmenniük, hanem helyben, a munkahelyükön juthassanak hozzá a védőoltáshoz - ismertette.

Müller Cecília úgy fogalmazott, a cél az, hogy minél rövidebb idő alatt, minél több ember kapja meg a védőoltást. Hozzátette: fontos, hogy az emberek felismerjék a védőoltások jelentőségét, mert ezzel nemcsak saját magukat, hanem a környezetüket is megvédhetik a súlyos szövődménnyel járó vírusfertőzéstől.

Kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos azt mondta, a rendelkezésre álló oltóanyagot a gyártó cég alkalmazási leiratának megfelelően adagolják. Magyarország - több európai uniós országgal szemben - a rendelkezésre álló készletekből "tartalékol", ami biztosítékot jelent arra, hogy az oltás második adagját a 21. napon megkaphassák az elsővel már beoltottak - mondta.

Szintén kérdésre reagálva elmondta, hogy aki a közelmúltban esett át a fertőzésen, annak a szervezetében körülbelül hat hónapig termelődik ellenanyag a vírussal szemben. Ugyanakkor nekik is azt javasolta, jelentkezzenek a védőoltásra, hiszen akadálya nincs az oltás felvételének.

Arra a kérdésre, hogy a gyerekek mikor kaphatnak oltást, Müller Cecília jelezte: a Pfizer-BioNTech által gyártott vakcina 16 éves kor alatt nem adható, mert ebben a korosztályban nem volt kellő számú klinikai vizsgálat. A fiatalok azonban kevésbé veszélyeztetettek - mondta -, náluk nem jellemző a súlyos lefolyás, de zajlanak klinikai vizsgálatok a gyerekek részére adható oltással is.

Az orosz védőoltással kapcsolatban Müller Cecília annyit mondott, hogy abból hatezer adag érkezett Magyarországra. "Ez egy tudományos lehetőséget biztosít a két ország kutatói között, és magában foglalja azt, hogy akár egy újabb vakcinát is rendelkezésre bocsássunk, ha igazolódnak azok a tudományos eredmények" - fogalmazott.

Nem voltak nagyobb csoportosulások a közterületeken szilveszterkor
Nem voltak nagyobb csoportosulások szilveszterkor a közterületeken - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a hétfői online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert alezredes köszönetet mondott a lakosságnak a védelmi intézkedések szilveszteri betartásáért.

Közölte: a hétvégén a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 2274 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. Közülük 2233-an a kijárási tilalmat, 11-en a kutyasétáltatás 500 méteres körzetére vonatkozó rendelkezést, 30-an pedig a közterületi magatartási szabályokat szegték meg.

Az alezredes tájékoztatása szerint a hosszú hétvégén 636 emberrel szemben léptek fel a rendőrök a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt, így már 17 525-re emelkedett a szabálytalan maszkviselés miatt elrendelt intézkedések száma.

Kiss Róbert elmondta: 575-en az önkormányzati rendeletek ellenére sem viselték a maszkot közterületen, 21 emberrel szemben azért intézkedtek, mert buszon, villamoson, megállóban nem volt rajtuk maszk, 40-en pedig bevásárlóközpontban nem viselték a védőeszközt.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 685 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 189 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 496 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be.

A hosszú hétvégén is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 104 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 9115-ször intézkedtek.

Az elmúlt négy napon 35 011 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. Az elmúlt négy napon 8212 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 18 794-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 2142-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat - ismertette az alezredes.

Kiss Róbert arra hívta fel a figyelmet, hogy januártól Ausztria fokozottabb határforgalom-ellenőrzést vezetett be, így Magyarországon, a Hegyeshalom autópályaátkelőnél kisebb határvárakozási idővel kell számolni.

A járvánnyal összefüggésben március óta 508 bűncselekmény miatt indult eljárás, eddig 99 gyanúsítottat hallgattak ki - mondta el az alezredes.

Legolvasottabb cikkeink