• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Megjelent az új pályázat praxisjog vásárlásának támogatására

Egészségpolitika 2024.03.08 Forrás: Weborvos
Megjelent az új pályázat praxisjog vásárlásának támogatására

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő pályázati felhívása a háziorvosi és fogorvosi praxisjog vásárlásának támogatására.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) megjelentette pályázati felhívását a háziorvosi és fogorvosi praxisjog vásárlásának támogatására, hogy a praxisjoggal nem rendelkező háziorvosok és fogorvosok részére a praxisjog megvásárlásához vissza nem térítendő támogatás nyújtson, így segítve a háziorvosi és fogorvosi életpályán való elindulást, illetve újraindulást, a betöltetlen praxisok problémájának megoldására.

Mint írták, a tartósan betöltetlen háziorvosi és fogorvosi körzetek betöltésének, valamint a háziorvosi és fogorvosi tevékenység végzéséhez szükséges praxisjog vásárlásának támogatására a 2024-es évben összesen 1.250.000.000,- Ft forrás áll rendelkezésre, amely a mostani pályázat esetében az alábbiakra nyújt fedezetet: Az önálló orvosi tevékenységet egyéni vállalkozóként folytató háziorvos/fogorvos jogosult a praxisjog vételárának költségként (egyösszegű értékcsökkenési leírásként) való elszámolására.

Bármely más működési forma esetén a támogatási összeg a pályázó magánszemély egyéb jövedelmének minősül, így a támogatás összege után a mindenkor hatályos mértékű személyi jövedelemadó és a mindenkor hatályos mértékű szociális hozzájárulás-fizetési kötelezettség keletkezik.

A leírtak alapján egyéni vállalkozó háziorvos vagy fogorvos esetén a NEAK a támogatást nettó összegben állapítja meg és folyósítja a nyertes pályázó részére. Minden más működési forma esetén a támogatás összege bruttó (a mindenkor hatályos mértékű személyi jövedelemadó összegével növelt) összegben kerül megállapításra, kifolyósításra azonban ez esetben is a támogatás nettó összege kerül, mivel a mindenkor hatályos személyi jövedelemadót a NEAK – adóelőlegként – a támogatás összegéből levonja és erről az igazolást a pályázó részére kiállítja. A mindenkor hatályos mértékű szociális hozzájárulás-kifizetési kötelezettség a NEAK-ot terheli. A támogatási igény formája: pályázat.

A nyílt pályázaton elnyerhető támogatási összeg maximum 4.000.000,- Ft, azzal, hogy a pályázat kiírója fenntartja magának a jogot arra, hogy a pályázott összegnek csak egy részét ítélje meg támogatásként.

További részletek a pályázati kiírásban

Legolvasottabb cikkeink