• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Megkapták a plusz forrást a fogorvosok, traumatológiák

Egészségpolitika 2019.12.21 Forrás: MTI
Megkapták a plusz forrást a fogorvosok, traumatológiák

Emmi: a fogorvosi szolgálatoknak és szakrendeléseknek 4,46 milliárd forintot, a traumatológiáknak 3,7 milliárd forintot utaltak.

Megkapták a fogorvosokat és a traumatológusokat foglalkoztató intézmények azt az összeget, amelyet megígért a kormány  - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel. Az Emmi tájékoztatása szerint a közfinanszírozott fogorvosi szolgálatok és szakrendelések idén 4,46 milliárd forint egyszeri kiegészítő díjazást kaptak. A heti harminc órában működtetett közfinanszírozott fogorvosi szolgálatok és szakrendelések egyszeri 1,5 millió forintot kaptak, alacsonyabb rendelési idő esetén az összeg időarányosan csökkent.

Emellett negyvenhét traumatológiai ellátást végző intézmény 3,4 milliárd forint pluszforráshoz jutott, jövőre pedig ötven százalékkal, 40 helyett 60 milliárd forintból gazdálkodhatnak. A 2019 utolsó negyedévére járó traumatológiai fix díjat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő már átutalta az érintett intézményeknek. A fix díjak mellett a 2020. januári teljesítmények elszámolásától az aktív fekvőbeteg-szakellátásban a traumatológiai beavatkozások elszámolása 1,45-ös szorzó alkalmazásával történik, ami további tízmilliárd forint finanszírozási többletet jelent évente az intézményeknek.

2020-tól az érsebészeti ellátást végző szolgáltatók fix díjai is emelkednek. Ez 28 intézmény számára évi 2,5 milliárd forintos többletforrást jelent.

Szeptemberben a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet több baleseti sebésze kilátásba helyezte felmondását, ettől végül október elsején elálltak, mert a kormánytól ígéretet kaptak a finanszírozás korrigálására a Magyar Traumatológus Társaság és az Emmi által közösen elkészített tervezet alapján.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere október végén sajtótájékoztatón jelentette be, hogy idén és jövőre is emelkedik a traumatológiai ellátás díjait finanszírozó állami támogatás, néhány nappal később pedig a fogorvosok támogatásának emelkedéséről is beszélt.

Legolvasottabb cikkeink