• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Megkapták a plusz havi 250 ezret a fogorvosok

Egészségpolitika 2020.02.19 Forrás: kormány.hu
Megkapták a plusz havi 250 ezret a fogorvosok

2 havi fix díj kiegészítését 2020.02.18-án minden érintettnek átutalta a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő.

Megkapták az ígért plusz forrást, a havi 250.000 forint kiegészítő támogatást a közfinanszírozott fogorvosi szolgálatok és szakrendelések - áll az Emmi szerdai közleményében.

A dokumentum szerint az eddigi 130.000 Ft helyett, 380.000 Ft összegre változott a rezsitámogatásuk 2020. január 1-től. A fogászati szolgáltatók és szakrendelők 2 havi fix díj kiegészítését 2020.02.18-án minden érintettnek átutalta a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, márciustól kezdődően pedig a havi finanszírozás már a csaknem háromszorosára emelt összeg lesz.

A folyamatos és hatékonyabb betegellátás érdekében kiemelt cél a fogászati ellátás finanszírozási helyzetének folyamatos javítása. Ennek érdekében a közfinanszírozott fogorvosi alap- és szakellátó szolgáltatók egyszeri kiegészítő díjazásban részesültek 2019. decemberben. A heti 30 órában működtetett közfinanszírozott fogorvosi szolgálatok és szakrendelések esetében egyszeri 1,5 millió forintot fizettek ki, alacsonyabb rendelési idő esetén időarányosan csökkentett díjat állapítottak meg. Az egyszeri kiegészítő díjazás fedezete 4.460,0 millió forint volt - áll a közleményben.

Az Emmi hangsúlyozza: a fogászati szakma megbecsülése érdekében második lépésként került sor a fogászati terület finanszírozásának megemelését célzó intézkedésre, amelynek keretében a rezsitámogatási díjat emelték meg, valamint kiterjesztették a jogosultak körét. Fentiek eredményeképp a fogászati ellátást nyújtó szolgáltatók havi átlagbevétele 28,1 %-kal emelkedett. A fogászati ellátás Magyarország teljes területét lefedő ellátási forma. Országos szinten 3420 szervezeti egység biztosítja 2 millió 300 ezer beteg alap-és szakellátását.

A dokumentum felhívja a figyelmet: a finanszírozási rendszerben kiemelten jelenik meg a hátrányos helyzetű települések díjazása. A hátrányos helyzetű településeken történő feladatellátás szolgálatonként 100 ezer forint többletbevételt biztosít az érintett fogászati szolgáltatóknak. A közfinanszírozott rendszer tehát olyan területeken is biztosítja az ott élők ellátását, akik más formában gyakorlatilag nem, vagy csak nagy nehézségek árán juthatnának hozzá a fogászati kezelésekhez.

A betöltetlen fogászati szolgálatok számának csökkentése érdekében 2020. január 1-jétől a NEAK pályázatot írt ki a legalább 12 hónapja betöltetlen házi- és fogorvosi körzeteket betöltő háziorvosok és fogorvosok letelepedésének támogatása, ezáltal az ott élő lakosság folyamatos háziorvosi és fogorvosi ellátásának biztosítása, az alapellátás (háziorvosi és fogorvosi ellátás) magasabb színvonalon és minőségen történő végzése érdekében. A pályázat kiírásával folytatódott a már 2017-ben elindított folyamat, amely a betöltetlen fogorvosi szolgálatok betöltése érdekében nyújt támogatást. Ezáltal az elmúlt években 98 fogorvosi szolgálatot töltöttek be, melynek keretei között 2.309,2 millió Ft.ot fizettek ki. A fogorvosi szolgálatok esetében a pályázatok hatására 374 ezer olyan lakos fogászati ellátása lesz minimum 6 évig megoldott, akiknek korábban hosszú évekig nem volt „saját fogorvosuk”. A fenti intézkedések összességében a betegellátás elérhetőségének és biztonságának növelését szolgálják - zárul a közlemény.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink