• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Megkezdődött a Covid-betegek ellátása az Orosházi Kórházban

Egészségpolitika 2020.11.05 Forrás: Weborvos
Megkezdődött a Covid-betegek ellátása az Orosházi Kórházban

A Légúti Betegellátó Tömb épülete nem csatlakozik közvetlenül a kórház főépületéhez, így alkalmas a Covid-betegek kezelésére.

Felkészült az Orosházi Kórház a COVID-19 vírussal fertőzött betegek fogadására. Az enyhe-, középsúlyos- és súlyos eseteket már képes ellátni az intézmény, hamarosan a kritikus állapotú betegek fogadása is lehetővé válik, írja közleményében az intézmény.

A jelenlegi, különleges járványügyi helyzetben az ellátásszervezés és betegelosztás nem megyei szinten, hanem regionálisan történik. A kórházak gondosan felépített rendszer szerint, meghatározott sorrendben, a járvány dinamikájához igazodva lépnek be a covidos betegek ellátásába. Az emberi erőforrások miniszterének utasítása alapján az Orosházi Kórházat harmadhelyi felelős kórházzá jelölték ki.

– Ez alapján elkezdtük a felkészülést, a kórházban működő Operatív Koronavírus Testület pedig felállított egy menetrendet. A tavaszi első hullám alatt szerzett tapasztalatokat felhasználva alakítjuk át a kórházi betegutakat és szervezzük át az osztályok elhelyezését – mondta dr. Duray Gergő főigazgató. – Ennek első lépcsőjében a Krónikus Osztály betegeit áthelyeztük a főépületbe. A kiürült épület lett a Légúti Betegellátó Tömb (LBT), ami október 31-én kezdte működését. Az LBT vezetésével dr. Sahin-Tóth Gábor orvosigazgató-helyettest bíztam meg – fogalmazott dr. Duray Gergő, aki hozzátette, minden beteget ellát az Orosházi Kórház.

A Légúti Betegellátó Tömb épülete nem csatlakozik közvetlenül a kórház főépületéhez, így alkalmas a Covid-betegek kezelésére, hisz elkülönítéssel lehet a leghatékonyabban meggátolni a vírus terjedését.

– Sajnos az ellátás során kórházunkban is találtunk koronavírussal fertőzött betegeket, őket áthelyezzük az LBT földszinti kórtermeibe, és a teszteredmények megérkezéséig ide kerülnek a fertőzésgyanús személyek is – ismertette az LBT-t vezető főorvos. Dr. Sahin-Tóth Gábor kiemelte, a kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályára (SBO) érkező pozitív, illetve fertőzésgyanús betegeket is az új ellátóhelyre szállítják, amennyiben az elsődleges és másodlagos ellátóhelyek nem tudják őket átvenni. Emiatt is fontos és folyamatos a kapcsolat a térség kórházaival.

– Ha arra szükség lesz, a Légúti Betegellátó Tömb mindkét emeletén Covid gyanús és fertőzött betegeket fogunk ellátni, ahol vannak oxigenizálásra alkalmas, bekamerázott kórtermek, így könnyebben megfigyelhetők a betegek egy központi pulttól is. Emellett vannak öltöző-, pihenő-, tároló- és tárgyaló helyiségek is, amik a dolgozók rendelkezésére állnak – fogalmazott.

Dr. Sahin-Tóth Gábor kiemelte, a folyamatos betegellátás biztosítása érdekében a kórház megkereste a vele szerződésben álló hét rezidenst is.

– Tiszteletre méltó a kollégák hozzáállása, akik egy rövid webes megbeszélést követően összeállították az LBT orvosi szolgálati beosztását és pótolták az SBO-n a karantén miatt keletkezett hiányokat. A munkatársaim az EMMI és kórházunk szakmai munkacsoportja által megalkotott protokollok mentén, szakorvosi felügyelet mellett dolgoznak – emelte ki a főorvos.

A szakdolgozóknál is megtörténtek az átcsoportosítások, így az ápolói oldalon is biztosítva van a betegek ellátása a kórházban. A szükséges védőfelszerelések megfelelő számban állnak rendelkezésre, ezek fogyását folyamatosan jelentjük, a pótlást a fenntartó biztosítja.

Az LBT-t a mindenkori központi utasítások és irányelvek szerint, a kórház személyi és tárgyi feltételeit figyelembe véve igyekeznek működtetni és jelenleg az enyhe-, középsúlyos- és súlyos Covid-betegek ellátását vállalják. Eközben a Központi Aneszteziológiai- és Intenzív Terápiás Osztály munkájának és helyének átszervezésével felkészülnek a kritikus állapotú koronavírusos betegek fogadására is. A költözést az egyéb kórképek miatt emelt szintű ellátást igénylő betegek kezelése mellett kell lebonyolítaniuk.

A jelenlegi járványügyi helyzet igen komoly feladat elé állítja az Orosházi Kórház ellátó személyzetét, melynek megoldásában alapul veszik azt a mérhetetlen mennyiségű szakmai anyagot, amit a járvánnyal kapcsolatban az érintett hazai és külföldi kórházak rendelkezésükre bocsátanak mind az internetes, mind  személyes találkozásaik során. Emellett hatalmas segítség, hogy több kollégájuk a kiskunhalasi járványkórházban is dolgozik, így az ott szerzett tapasztalataikat mi is felhasználják. 

A kórházi dolgozók jelenleg is erejük felett teljesítenek, akiknek áldozatos munkáját ezúton is köszönik. 

 

 

Legolvasottabb cikkeink