• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mentőszolgálat: az életmentésben mindenki egyenlő

Egészségpolitika 2023.05.15 Forrás: MTI
Mentőszolgálat: az életmentésben mindenki egyenlő

"A segélyhívások fogadása utáni intézkedéseknél is kizárólag a beteg állapota, az ellátás sürgőssége alapján történik a mentőegységek riasztása".

Az életmentésben mindenki egyenlő - szögezte le az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek hétfőn eljuttatott közleményben, melyben Komáromi Zoltán DK-s árnyékminiszter közleményére reagál.

Győrfi Pál azt írta, az elmúlt napokban fokozott figyelem irányult az Országos Mentőszolgálat működésére, egy országosan ismert művész súlyos rosszullétével összefüggő mentésirányítási hiba kapcsán felmerült a betegek ellátási sorrendjének kérdése is. A szóvivő korábban a sajtóban nyilatkozva jelezte, hogy vizsgálat indult a Gálvölgyi János színművész rosszulléte utáni riasztás fogadása ügyében.

"Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy ahogy egy balesetnél sem a sérültek társadalmi helyzete, vagy ismertsége, hanem az állapotuk súlyossága határozza meg az ellátás sorrendjét, úgy a segélyhívások fogadása utáni intézkedéseknél is kizárólag a beteg állapota, az ellátás sürgőssége alapján történik a mentőegységek riasztása" - fogalmazott Győrfi Pál.

Kitért arra is, hogy a mentési dokumentációban szereplő "VIP" adat kizárólag a feladat elvégzése után szükséges dokumentációs, jelentési kötelezettséget szolgálja, hiszen az Országos Mentőszolgálat mint közfeladatot ellátó egészségügyi intézmény a munkájáról, feladatellátásáról meghatározott szempontok alapján rendszeres és eseti jelentéseket tesz az illetékes szervek felé.

Amennyiben a betegellátást követő adminisztráció során a beteg jelzi, hogy a kormányzati igazgatásról szól 2018. évi törvényben meghatározott közszolgálati alapnyilvántartás részét képező "EÜ VIP kártyával" rendelkezik, "azt az adatlapon jelöljük, a jelentésben szerepeltetjük" - írta közleményében Győrfi Pál.

A közleményt azután adta ki a mentőszolgálat, hogy a DK-s Komáromi Zoltán közleményt juttatott el az MTI-hez "Van VIP-lista a mentőknél? - A DK azonnali magyarázatot vár a kormánytól" címmel.

Ebben azt írta, "Győrfi Pál, a mentők szóvivője pár napja azt mondta, hogy a mentőküldésnél nem szabad számítson, hogy ki híres ember, és ki nem az. Ehhez képest Dr. Kunetz Zsombor szerint a mentőszolgálat által használt adatlapon, amelyen a mentők felveszik a betegek adatait, szerepel egy olyan sor is, hogy VIP-beteg-e, akiért kimentek.

A DK azonnali magyarázatot vár a kormánytól: valóban vannak VIP betegek a mentőknél, van ilyen sor a betegek adatlapján? Ha igen, hány VIP-beteg van az országban, kik ezek a VIP-betegek, hány fideszes politikus és oligarcha van közöttük, esetleg kifejezetten ők jelentik-e a VIP-betegeket? A kiváltságosok miben kapnak jobb vagy gyorsabb ellátást, mint mindenki más, előfordulhat-e, hogy valakiért egyébként nem menne ki a mentő, de csak azért kimegy, mert VIP-betegnek számít?

Legolvasottabb cikkeink