• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Mentőszolgálat: az életmentésben mindenki egyenlő

Egészségpolitika 2023.05.15 Forrás: MTI
Mentőszolgálat: az életmentésben mindenki egyenlő

"A segélyhívások fogadása utáni intézkedéseknél is kizárólag a beteg állapota, az ellátás sürgőssége alapján történik a mentőegységek riasztása".

Az életmentésben mindenki egyenlő - szögezte le az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek hétfőn eljuttatott közleményben, melyben Komáromi Zoltán DK-s árnyékminiszter közleményére reagál.

Győrfi Pál azt írta, az elmúlt napokban fokozott figyelem irányult az Országos Mentőszolgálat működésére, egy országosan ismert művész súlyos rosszullétével összefüggő mentésirányítási hiba kapcsán felmerült a betegek ellátási sorrendjének kérdése is. A szóvivő korábban a sajtóban nyilatkozva jelezte, hogy vizsgálat indult a Gálvölgyi János színművész rosszulléte utáni riasztás fogadása ügyében.

"Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy ahogy egy balesetnél sem a sérültek társadalmi helyzete, vagy ismertsége, hanem az állapotuk súlyossága határozza meg az ellátás sorrendjét, úgy a segélyhívások fogadása utáni intézkedéseknél is kizárólag a beteg állapota, az ellátás sürgőssége alapján történik a mentőegységek riasztása" - fogalmazott Győrfi Pál.

Kitért arra is, hogy a mentési dokumentációban szereplő "VIP" adat kizárólag a feladat elvégzése után szükséges dokumentációs, jelentési kötelezettséget szolgálja, hiszen az Országos Mentőszolgálat mint közfeladatot ellátó egészségügyi intézmény a munkájáról, feladatellátásáról meghatározott szempontok alapján rendszeres és eseti jelentéseket tesz az illetékes szervek felé.

Amennyiben a betegellátást követő adminisztráció során a beteg jelzi, hogy a kormányzati igazgatásról szól 2018. évi törvényben meghatározott közszolgálati alapnyilvántartás részét képező "EÜ VIP kártyával" rendelkezik, "azt az adatlapon jelöljük, a jelentésben szerepeltetjük" - írta közleményében Győrfi Pál.

A közleményt azután adta ki a mentőszolgálat, hogy a DK-s Komáromi Zoltán közleményt juttatott el az MTI-hez "Van VIP-lista a mentőknél? - A DK azonnali magyarázatot vár a kormánytól" címmel.

Ebben azt írta, "Győrfi Pál, a mentők szóvivője pár napja azt mondta, hogy a mentőküldésnél nem szabad számítson, hogy ki híres ember, és ki nem az. Ehhez képest Dr. Kunetz Zsombor szerint a mentőszolgálat által használt adatlapon, amelyen a mentők felveszik a betegek adatait, szerepel egy olyan sor is, hogy VIP-beteg-e, akiért kimentek.

A DK azonnali magyarázatot vár a kormánytól: valóban vannak VIP betegek a mentőknél, van ilyen sor a betegek adatlapján? Ha igen, hány VIP-beteg van az országban, kik ezek a VIP-betegek, hány fideszes politikus és oligarcha van közöttük, esetleg kifejezetten ők jelentik-e a VIP-betegeket? A kiváltságosok miben kapnak jobb vagy gyorsabb ellátást, mint mindenki más, előfordulhat-e, hogy valakiért egyébként nem menne ki a mentő, de csak azért kimegy, mert VIP-betegnek számít?

Legolvasottabb cikkeink