• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Merkely: növekedett a vírus terjedésének kockázata

Egészségpolitika Frissítve 2020.09.10 Forrás: MTI
Merkely: növekedett a vírus terjedésének kockázata

A legfontosabb a megelőzés: a maszkviselés, a kézhigiénia és a megfelelő távolságtartás.

Növekedett a koronavírus terjedésének kockázata - mondta a Semmelweis Egyetem rektora csütörtökön Budapesten, egy szakmai konferencián. Merkely Béla a XI. népegészségügyi konferencián tartott nyitó előadásában azt hangsúlyozta: a hatékony járványügyi védekezésnek köszönhetően egyetlen más országban sem volt olyan hosszú a nyugalmas időszak, mint Magyarországon. Az elmúlt két hétben viszont Magyarországon is, minden megyében jelentősen nőttek a járványügyi számok.

Kiemelte, hogy az első hullám jelentősen különbözött a másodiktól: korábban nagyon magas volt a fertőzöttek között az idősek aránya, most viszont az esetek többsége a fiatal korosztályból kerül ki.

Merkely Béla azt mondta, közösségi összefogással győzhető le a járvány. A legfontosabb a megelőzés: a maszkviselés, a kézhigiénia és a megfelelő távolságtartás.

A vírus nem változott, lényeges mutációt nem látnak a szakemberek. Ugyanakkor kiemelte: az első hullám abban jelentősen különbözött a mostani második hullámtól, hogy akkor nagyon magas volt a fertőzöttek között az idősek aránya. Most a pozitív esetek többsége a fiatal korosztályból kerül ki, de a vírus egy idő után átterjed az idősekre is, ezért is kiemelten fontos a maszkhasználat - figyelmeztetett.

Kitért arra is, hogy a koronavírusnak Magyarországon nem volt harmincévesnél fiatalabb halálos áldozata, valamint európai összehasonlításban alacsonynak számít a magyar halálozási ráta.

Merkely Béla ismertette: a négy orvosegyetem által tavasszal, több mint tízezer ember bevonásával végzett országos szűrés alapján is azt állapították meg, hogy a vírus inkább az idős korosztályt érintette.

Hangsúlyozta: fontos a szakmailag megalapozott és hiteles kommunikáció. A "vírusszkeptikus és maszkszkeptikus hozzáállás" nem segít. Közösségi összefogással győzhető le a járvány - szögezte le a rektor, kiemelve: a legfontosabb a megelőzés, a maszkviselés, a kézhigiénia és a megfelelő távolságtartás.

Szabó Gyula, a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogram (MÁESZ) szakmai bizottságának tagja is megjegyezte: a koronavírus elleni védekezésben is a preventív gondolkodás az egyik legfontosabb. Elmondta: 2010-ben "korszakát meghaladó módon" új szakmai szemlélet született, amikor 76 szakmai szervezet vezetője, vezető tanácsadója elindította a MÁESZ-t. A tíz éve indult programban 1886 helyszínen, több mint 560 ezer állampolgár bevonásával, 7 millió vizsgálatot folytattak le 20 ezer szakember - háziorvosok, egészségügyi szakdolgozók, dietetikusok, védőnők - részvételével.

Az eseményen kiosztott programfüzetben azt írták: Magyarországon és a világon is egyedülálló kezdeményezés a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja 2010-2020-2030. A MÁESZ fő célkitűzésea minél több vizsgálat elvégzésével az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, a lakosság egészségi állapotának javítása.

Legolvasottabb cikkeink