• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

MESZK: a szakdolgozói bérfelzárkóztatást is felülírta a COVID!

Egészségpolitika 2020.10.05 Forrás: Weborvos
MESZK: a szakdolgozói bérfelzárkóztatást is felülírta a COVID!

Határozott kérésünk, hogy 2021-ben is legyen szakdolgozói béremelés (minimum 50%), mely jelenleg nincs betervezve.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Országos Elnöksége – tapasztalva az aktív fertőzöttek számának jelentős emelkedését a Covid-19 járványban – úgy érzékeli, hogy egyre nagyobb fizikai és pszichés terhelés nehezedik kollégáinkra, ami már veszélyezteti a betegés a dolgozói biztonságot. A bizonytalan jövőkép rendkívüli feszültségeket okoz a szakdolgozói közösségekben - áll a MESZK Országos Elnökség rendkívüli ülésének 50/2020. (10.04.) számú határozatában, melyet vasárnap este juttattak el szerkesztőségünkhöz..

Orbán Viktor miniszterelnök úr szavait idézve: „Az elkövetkező 7-8 hónapban a kórházak óriási terhelés alá kerülnek majd. Az orvosoktól és az ápolónőktől emberfeletti munkára lesz szükség ahhoz, hogy minden megfertőződött embert meg tudjunk gyógyítani és a megfelelő ellátást biztosítsuk a számukra.”

A MESZK Országos Elnöksége megismerte és üdvözli az orvosi bérek emelésére vonatkozó kormányzati támogatottságot. Ez egy jelentős elmozdulás a korábbi tárgyalásokhoz képest. A fentiekben megfogalmazottak alapján jogos igényként merül fel tagjaink részéről az orvosi bérek emeléséhez illeszkedő nagyságrendű és elvű (1,9 szorzójú) bérrendezés.

Felhívjuk a döntéshozók figyelmét, hogy az 1684/2018. (XII.17.) Kormányhatározatban foglalt – 2020-2022 közötti időszakra vonatkozó – bérfelzárkóztató programjavaslat nem alkalmas ezen elv megvalósítására. Ez a kormányzati döntés egy 2016-ban megkezdett bérfelzárkóztatási program, amelyet a Covid járvány napjainkra felülírt.

A fekvőbeteg ellátásban közvetlen betegágy mellett, valamint a terápiás és a diagnosztikai területeken tevékenykedő teljes állásban foglalkoztatott szakdolgozók létszáma megközelítőleg 55.000 fő. Ez egy olyan statisztikai szám, mely magában foglalja a tartósan távollévőket (betegállomány, CSED, GYED, GYES, GYET, fizetés nélküli szabadságon stb.) is. Amennyiben nem akarjuk, hogy ez a szám tovább csökkenjen, követeljük, hogy a további tárgyalások kiindulási alapja a 2020. november 1-től érvényes egészségügyi szakdolgozók illetmény-, illetve bértáblája legyen.

Határozott kérésünk, hogy 2021-ben is legyen szakdolgozói béremelés (minimum 50%), mely jelenleg nincs betervezve. Továbbá folytatódjon 2022-ben, illetve 2023-ban az orvosi bérrendezés ütemezésével és mértékével megegyező módon.

Prioritásnak tartjuk, hogy a pótlékrendszer felülvizsgálatra kerüljön, és mielőbbi jelentős pótlékalap-emelés valósuljon meg (havi 20 ezer forintról legalább 50 ezer forintra). Ez a folyamatos munkarendben dolgozó, közfeladatokat ellátók megbecsülését és a jelentős feladatvállalás elismerését jelentené.

Ugyancsak jogos igény az alapellátásban dolgozó szakdolgozók részéről, hogy az egyszeri illetménykiegészítéshez hasonlóan ők is az egészségügyi bértábla alá tartozzanak. Mindezek mellett kiemelten kell foglalkozni a kórházi kezelést kiváltó otthoni szakápolás, -rehabilitáció és hospice ellátás területén, valamint a szociális ellátásban foglalkoztatott ápolók, szakápolók, gyógytornászok-fizioterapeuták stb. alkalmazásának, megtartásának kérdésével.

Az egészségügyi szakképzésben és egészségtudományi felsőoktatásban dolgozó oktatók, akik maguk is gyakorló szakemberek, akik a jövő ápolói, szakdolgozói nemzedékét tanítják, készítik fel a hivatás gyakorlására ugyancsak nagyobb anyagi elismerést érdemelnének!

Kamaránk továbbra is kiáll az egészségügyi ellátás biztonságos működtetésében közreműködő gazdasági és műszaki személyzet béremelésének megvalósítása mellett - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink